Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hány éves kortól illendő hogy...

Hány éves kortól illendő hogy a gyerek is ajándékozzon az ünnepek (karácsony, születésnap) alkalmával?

Figyelt kérdés
Akár kézzel készített, akár vásárolt ajándékot. Nektek hány éves korban adott először?

2018. dec. 5. 13:09
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
66%
Amikor már van fizetése.
2018. dec. 5. 13:10
 2/13 anonim ***** válasza:
81%

Szerintem nem is a tárgyi ajándék, de a felköszöntés elvárható egy nagyobb gyerektől, pl. középiskoláskortól. Az pl. nem kerül semmibe, hogy boldog szülinapot Anya/Apa!.

Kis tárgyi ajándékokat szoktak készíteni ünnepekre oviban, alsóban, pl. karácsonya, húsvétra, anyák napjára.

Tárgyi, vásárolt ajándék meg szerintem senkitől sem várható el. Családonként eltérő a szokás, hogy milyen körben van ajándékozás, van-e egyáltalán, és milyen alkalmakra.

2018. dec. 5. 13:17
 3/13 anonim ***** válasza:
79%
Kezzel keszitett mar az ovodastol is elvarhato (pl.egy rajz)
2018. dec. 5. 13:20
 4/13 Metionin ***** válasza:
59%
Dettó, amikor már van keresete. A zsebpénz nem kereset, az kvázi olyan mintha a szülő magának venne ajándékot, csak a pénz előtte "kitérőt tesz" a gyereknél. Én kb. 16-17 éves koromtól ajándékoztam mert onnantól volt saját pénzem (ösztöndíj + munka), előtte ha akartam volna se tudtam volna venni, hiszen zsebpénzt nem kaptam, ünnepekkor (pl. ballagás) sem járt pénz, odaállni meg hogy anya adj pénzt neked ajándékra, az milyen már? :D
2018. dec. 5. 13:20
 5/13 anonim ***** válasza:
9%

Nincs gyerekem, de a saját emlékeimről tudok mesélni.

"Hány éves kortól illendő hogy a gyerek is ajándékozzon az ünnepek (karácsony, születésnap) alkalmával?" Amikor közlik vele, hogy nem a Jézuska hozza az ajándékot. :)

Én 11 éves koromban kezdtem el ajándékozni (10 évesen már bőven tudtam, hogy a szüleimtől kapom az ajándékokat, de nem akarák elismerni, csak amikor már közelgett a 11 szülinapom. :) )

Szerintem az a kor az elvárt. A mostoha tesóim is ajándékoztak már akkor.

Karácsony; Az iskolában készítettünk gyertyetartót meg szobrocskát meg hasonlókat évente és azokat adtam Édesanyámnak. A tübbieknek meg vagy én csináltam valamit (varrtam vagy hasonló) vagy vettem a zsebpénzen - bombont vagy valami dísztárgyat.

Szülinap; Akkor vagy én készítettem vagy vettem egy apróságot.

15 éves koromban fordult elő, hogy nem vettem ajándékokat Karácsonyra; mivel mindenki berakta a fa alá, így nem volt szembetűnő, tehét nem egyesével osztotta szét mindenki - de Édesanyám így is észrevette és akkor a vendégek távozása utánelmondta, hogy ez nagyon ronda volt tőlem.

Szóval szerintem ez valahol 10 és 15 között kell, hogy kialakuljon.

2018. dec. 5. 13:30
 6/13 anonim ***** válasza:
78%
Egy hét különbséggel vannak a szülinapjaink. 3 lett, amikor kaptam tőle ragasztott papír virágot, apja segítségével készítette. Emellett sütöttek nekem tortát, a fiam díszítette gyümölcsökkel. Remélem megtartják ezt a jó szokást, mert nagyon örültem neki. :)
2018. dec. 5. 13:37
 7/13 anonim ***** válasza:
Én kb 10 éves korom óta ajándékozok először persze csak kézzel készített ajándékok voltak aztán kb 15 lehettem mikor mama / apa / anya adott pénzt hogy vegyek valamit . Ez minden évben így volt amíg nem kezdtem el dolgozni
2018. dec. 5. 14:05
 8/13 anonim ***** válasza:
93%

A 7 évesem szülinapomkor kért tőlem egy kétszázast, és abból a golyós automatából "tekert" egy gyűrűt. Olyan édes volt, én meg büszkén hortdam az alumínium vackot, amíg csak lehetett. Most már a polcon van.

Karácsonyra tavaly is, idén is kért nekem is ajándékot az angyaloktól :D Nem okozhattam csalódást, megvettem és becsomagoltam magamnak :D

Szóval szerintem ha egy gyerek érzi, hogy jó adni is, nem csak kapni, akkor lesz arra igénye, hogy örömet okozzon a másiknak. Nem illendőség kérdése, hanem környezeté. És mindegy, hogy mit ad, vagy miből veszi meg.

2018. dec. 5. 14:25
 9/13 anonim ***** válasza:
Szerintem ovis kortól egy képeslap vagy vers, ha van hozzá kedve :) vagy zenélés, kézműveskedés, süti. Ilyesmik nem kerülnek pénzbe, együtt is lehet vele készülni közös programként, és szerintem kedves dolog. Vásárolt ajándékot zsebpénzből elég visszás lenne illendővé tenni, max. útközben ő válasszon virágot a nagyinak, vagy vásároljunk együtt a barátjának a játékboltból x. összegből, ha pl. zsúrra vagyunk meghívva. Az is jó, ha valami kinőtt játékot vagy duplán meglévő könyvet hajlandó továbbörökíteni kisebb rokon vagy barát gyereknek vagy most karácsonykor adományként.
2018. dec. 5. 14:56
 10/13 anonim ***** válasza:
45%

Amikor úgy érzed, hogy elég érett a gyerek rá, hogy lerombold benne a karácsonyi hangulatot és készen áll rá, hogy tudatosuljon benne, a karácsony nem a szeretetről és egymás tiszteletéről szól és a legkevésbé sem a a családról, hanem az idegeskedésről és a rohadt ajándékokról.

Egyébként volt gyerekszobám, köszönöm, de az, hogy mikortól illendő a dolog, majd a gyerek is szépen rájön ahogy nyílik a tudata. Nekem egy életre megölte a karácsonyt amikor x idős koromban karácsony után nekem támadtak a szüleim, hogy mit képzelek, hogy nem adtam semmit, nekem már illendő lenne.... Onnantól az összes karácsony gyomorideggel telt, hogy vajon megfelelő-e az ajándék.

Szerintem ehhez nagyon nem így kéne hozzáállni. Felnőttként is érezzük, hogy van egy kis felelősség ezen az ajándékozás dolgon. Ha mindenáron akarjuk, hogy a gyerek is adjon valamit, szerintem meg lehet próbálni az első években segíteni neki és esetleg közösen ajándékozni vele, nem hirtelen ráborítani a témát.

Ez most egy egyéni vélemény, nem szeretnék vele senkit megbántani, minden családnak megvannak a maga szokásai. Csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy mondjuk egy zárkózottabb gyerek esetén ez iszonyat feszkó dolog tud lenni, ami idő előtt megöli nála a karácsonyi hangulatot, ami szerintem senkinek nem célja.

2018. dec. 5. 15:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!