Üzenhet-e CSAK ROSSZAT, dorgálást egy kisgyereknek a Mikulás?
Iskolában, elsősök között.
Személyes megjelenés nélkül, csupán üzenetet hagyva, melyet a tanító olvas fel.
Köszönöm az együttérző válaszokat. Vigasztaló, hogy van, aki még gyermekbarát és képes az empátiára.
A gyermektelen válaszolónak is külön köszönöm, biztos nagyon jó szülő leszel.
Aki azt írta, hogy neki aztán nem kap ilyen üzenetet a gyermeke, stb: neked is köszönöm, hogy írtál. Biztos szuper édesanya vagy. Bár tanulhatnék tőled, nyilván mindig mindenre tudod a megoldást, és azért megy minden ilyen jól. Hogy nincs BTM-esed, az viszont nem a te érdemed, az egyszerűen nagy mák az életedben, legyél hálás érte.
A másik két gyermekem nekem is kezdettől jó tanuló.
Kedves 4 gyermekes anyuka, kérlek, ne írj általánosan. Én egy konkrét esetet hoztam fel. A tanárok tiszteletére tanítom én is gyerekeimet, meg hogy figyeljenek rájuk, egyértelmű.
A kérdés arra vonatkozott, hogy megteheti-e egy tanító, hogy az ELSŐS, GONDOKKAL KÜZDŐ gyermeknek a Mikulás nevében csupa rosszat mondjon, szidást és dorgálást. Anélkül, hogy pl. olyat is hozzátegyen: "...ha valami nem megy, ne mérgelődj. Próbáld másképpen és legyél kitartó. Tudom, hogy sokszor az vagy, így tovább. ÖRülök, hogy vannak barátaid, legyél barátságos a többiekkel is. Ha valaki bánt, ne bánts vissza, játssz mással." Vagy ilyesmit. Szerintem.
Nem, ez pedagógiailag hibás és tök haszontalan. Kisiskolás gyereknél a büntetés előre ismert, azonnali, konkrét rossz viselkedéshez kapcsolódó kell hogy legyen, és ideálisan a rossz viselkedés természetes következményéhez közeli. Ha nincs kész a leckéje, ott helyben azon az órán ahol be kéne mutatnia, fekete pontot kap. Ha nincs tesicucca, aznap nem vehet részt a játékban. Ha piszkálja a padtársát, a tanító rögtön közbelép és különülteti olyan helyre, ahol nincs kit piszkálnia.
Ha folyamatos, ismétlődő probléma van akkor pedig be kell hívni a szülőt, ha indokolt elküldeni a gyereket nevtanba vagy valami vizsgálatra, ha nem indokolt akkor a szülő fejével beszélni hogy nevelje meg a gyereket.
Semmi értelme általánosan büntetni a gyereket mert “sokszor rosszalkodik”, vagy hónapokra visszamenőleg felhozni hogy most azért nem játszhat mert októberben beszélgetett matekon. Az meg pláne rossz módszer hogy a játékba (mert a Mikulás érkezése játék, szórakozás) beleépítve alázzuk meg a gyereket. Ez nem erről szól, nem itt a helye a büntetésnek, ennek egy boldog pillanatnak kell lennie, és boldog pillanatok még az igazán nehezen nevelhető gyerekeknek is járnak. Ilyen pillanatban csak pozitív dolgokat szabad mondani. A viselkedésén javítani nem fog, viszont fájdalmat okoz neki amit lehet hogy egy életre eltesz.
Köszönöm nektek is!
25-ös, mennyire egyet értek...
ezt kéne elolvasni a tanítónak. Aki egyébként nem válaszolt a kérdésemre, hogy pontosan mit olvasott fel a Mikulás nevében a gyereknek. - oké, hétvége van, de szívből remélem, hogy később válaszol!
kedves Kérdező!
Én egy kicsit más szemszögből közelítem meg a kérdést, amit csupán jótanácsként írok, h esetleg gondolkozz el rajta. Szerintem ebben a helyzetben nem az a kérdés, hogy a pedagógus helyesen járt-e el, jól tette e, szabad-e neki ilyet, igaza van-e stbstb. Hanem az, hogy van egy adott helyzet, ami az én olvasatom szerint az, hogy a gyereked le van maradva, ez feszélyezi, frusztrálja, és ez befolyásolja a viselkedését, magatartását. Én a következőkön gondolkoznék el:
1.biztos, hogy iskolaérett a gyereked? nem kellett volna még oviban maradnia?
2. ha igen, akkor megfeleő iskolát választottak neki?
3. ha igen, akkor megfelelő a tanító személye? Aki ezek szerint nem tudja kezelni, nem érti meg, nem kommunikál megfeleően?
Szerintem írhat itt mindenki amit akar, hogy ilyenolyan hibás a tanár, mit kellett volna, nem kellett volna írnia, te is számonkérheted sőt még ki is oktathatod a tanárt, de a lényegen fog változtatni? Szerinted az, hogy beszélsz a tanárral, számonkéred meg fogja változtatni a helyzetet?Ha a gyerek ennyire szorong, ennyit sír és ennyit aggódik, akkor vagy nem való meg iskolába, vagy nem abba az iskolába, vagy nem ehhez a tanárhoz. Tehát ez a Mikulásos üzenet csak a jéghegy csúcsa, nem ezen kell fennakadni, hanem elgondolkozni, h megfelelő helyen vagytok e.
19#
Mi büszke vagy a nevelési technikádra!😲
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!