Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogy lehetne megoldani a...

Hogy lehetne megoldani a tévénézés kérdését?

Figyelt kérdés

Kisfiam 4 éves, ügyes, okos középső csoportos, viszont egy dologban nem tudunk megegyezni, az a tévézés.

Alapvetően azt gondolom, hogy nyugodtan lehet mesét nézni, engedem is, de sajnos láthatóan nincs rá jó hatással.

Ha túl sok mesét néz, iszonyatosan kifordul magából és hisztizik, ha kikapcsolom. Ha 1-2 mesét engedek, akkor jobb a helyzet, de legtöbbször akkor is hisztizik, nagyon mérges lesz, ha kikapcsolom.

Így oda már eljutottunk, hogy nincs sok mese és ha az utolsó mese után még szeretne még egy utolsót, azt szépen kéri, megígéri, hogy utána nem lesz hiszti ... legtöbbször bejön, de van, mikor nem állja a szavát. Persze ekkor már nem kapcsolok neki mesét, megvárom, hogy befejezze az őrjöngést és megpróbálom megbeszélni Vele, ekkor már legtöbbször megnyugszik.

Próbáltam, hogy akkor egyáltalán nincs mese, csak hétvégén együtt mesézünk, de mikor minden nap szépen kéri, hogy egy kicsi mesét hagy nézzen, akkor megáll a tudomány.

Egyébként alapvetően szófogadó kisfiú, más területen nincs vele gond, persze szereti feszegetni a határait, mint minden gyerek, de ez teljesen belefér.

Az a bajom az egésszel, hogy amíg mese van, addig magán kívül van, hozzá se lehet szólni, sőt, egyfolytában ugrál a tévé előtt. Rászólok, hogy üljön le, meg se hallja, megállítom az adást, akkor leül, de fél perc múlva újra a tévé előtt ugrál. Olyan szinten felpörög és olyan feszült az egész teste, hogy ez neki nem pihenés vagy lazulás.

A másik, hogy ez a mesét néz, majd visítva hisztizik kombó iszonyat időt elvesz a munka és ovi után hazaérés utáni időből, amit lehetne sokkal hasznosabb dologgal tölteni, pl. játékkal. Na meg az én idegrendszeremet is megfelelően megtépkedi, de ez más tészta, a legkevésbé sem lenne ésszerű, ha még én is ordítanék. Így maradunk a türelmesen megvárom, míg lecseng, aztán fogunk máshoz. Viszont szeretnék rá megoldást találni, hogy ne így teljenek a hétköznap délutánok.

2020. nov. 9. 13:09
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
59%

Valószínűleg túlpörgeti a képernyő az agyát.

Az én lányomnak pl idegrendszeri éretlensége van. Nagyon ritkán nézhet mesét.

3 éves koráig tiltotta a fejlődésneurológus neki a képernyőt.

Én is észrevettem, hogyha nézi, egy más világba kerül, és 15 perc után K.O. az agya..

Utána már vacsorázni is képtelen..

Szóval én bevállalom a hisztit is, de nincs mindig mese. Mert árt. Nem használ.

Pedig nálunk dübögnek már akkor is, ha megnyekken a gyerek (panel áldásos hatása).

Nem kell félni a gyerektől!! Ő még nem tudja, mi a jó neki.

Bár mostanában már néha megérti. 4.5 éves.

2020. nov. 9. 15:01
 12/18 anonim ***** válasza:
10%
Nalunk hetkoznap nincs tv es pont. Ez van, ez a szabaly, ezt kell elfogadni. Tok mindegy, hogy szepen keri. Nalunk is ugyanez volt. Kerte persze szepen, de elmagyaraztam neki, h hetkoznap nincs mese. Megertette, elfogadta. Mondjuk nalunk a hetvege pentek delutannal kezdodik, ovi utan nezheti mar a tvt, de ez vasarnap delutan befejezodik. Jol mukodik, 5,5 eves 1 eve csinaljuk.
2020. nov. 9. 16:37
 13/18 anonim ***** válasza:
34%
Milyen mesét néz? Tvben vagy netről? Nálunk alapvetően nincs hétközben mesenézés, de volt olyan időszak, hogy a kedvenc meséjüket minden este megnézhették. Szerintem próbáld Vele megbeszélni, hogy 2 mesét nézhet, és válasszátok ki együtt, hogy melyik legyen az.
2020. nov. 9. 17:02
 14/18 anonim ***** válasza:
83%

Egy 4 évessel nem egyezkedni kell, hanem meghúzni a határokat. Ha azt mondod, hogy ma 1 mese van, akkor 1 mese van, és kész. vagy ha szépen kéri, akkor mindenben engedsz neki? nagyon hamar rájött már, hogy hogyan tud manipulálni.

"Próbáltam, hogy akkor egyáltalán nincs mese, csak hétvégén együtt mesézünk, de mikor minden nap szépen kéri, hogy egy kicsi mesét hagy nézzen, akkor megáll a tudomány."

Miért áll meg a tudomány? Nem tudsz nemet mondani? Nagy gondok lesznek itt később. Miért nem lehet azt mondani, hogy ma nincs tv, de olvasok neked 2 mesét?

2020. nov. 9. 17:11
 15/18 anonim ***** válasza:
94%

14-es véleményén vagyok. 2 éves lesz a napokban a fiam és már ő is kezdi sejteni hogy kell manipulálni. Jön, bújik, ölelget ha valamit nem engedek és aztán újra bepróbálkozik a kis rafinált.. de ettől még nem fogom megengedni, amit korábban tiltottam. Nálunk még nem a tv-n megy a harc, mert egyáltalán nem tv-zünk mi sem, így a gyerek sem.

És amúgy igen, olyan is előfordult már hogy nem engedtem játszani valamivel, amiből hatalmas hiszti kerekedett, és közben rájöttem, hogy végül is miért ne játszhatna vele. Ennekellenére nem módosítottam a döntésem, mert ő azt nem érti meg hogy jó anya átgondolta és rájött, hogy nem veszélyes.. ő ebből csak annyit fogott volna fel hogy a hisztivel célt ért.

Szóval szerintem sem ártana kicsit bekeményítened.

2020. nov. 9. 17:28
 16/18 anonim ***** válasza:

10-el és 14-el értek egyet.

A legtöbb szülő egyszerűen fél a saját gyerekétől.

2020. nov. 9. 17:45
 17/18 anonim ***** válasza:
milyen mese tud ennyire be pörgetni egy gyereket? mondjuk hėtköznap nem is volt mesenėzės,ha csak tudtunk inkåbb bandåztunk lånyomal.
2020. nov. 9. 18:47
 18/18 A kérdező kommentje:

Bármilyen mese felpörgeti, pedig csak nyugis, életkorának megfelelőt nézhet vagy természetfilmet kér.

Azért írtam, hogy hétköznap ha szépen kéri, megall a tudomány, mert alapvetően nem lenne bajom, ha minden nap nézne 10-15 perc mesét, ami 2 mesét jelent kb.

Abban viszont igazatok van, ha 2 mese, akkor 2 és nem 3 meg 4. Ma ahogy hazaértünk, megnézhetett 2 mesét, amit előtte megbeszéltünk, majd a végén elkezdett próbálkozni, nem engedtem neki. Volt egy kis hiszti, de azt is gyorsan lezártam, ha nem hagyja abba, holnap nem lesz mese.

Magamon kell állítani, tudom és érdekes, más helyzetben tudok határt húzni, csak ez a hülye tévé borít ki sokszor.

Köszi a tippeket, mindenhonnan kivettem a számomra hasznos információt és egy kis megerősítést is kaptam, hogy nem baj, ha nemet mondunk, attól nem lesz semmi baja a gyermekünknek 😀

2020. nov. 9. 19:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!