Hogy lehetne megoldani a tévénézés kérdését?
Kisfiam 4 éves, ügyes, okos középső csoportos, viszont egy dologban nem tudunk megegyezni, az a tévézés.
Alapvetően azt gondolom, hogy nyugodtan lehet mesét nézni, engedem is, de sajnos láthatóan nincs rá jó hatással.
Ha túl sok mesét néz, iszonyatosan kifordul magából és hisztizik, ha kikapcsolom. Ha 1-2 mesét engedek, akkor jobb a helyzet, de legtöbbször akkor is hisztizik, nagyon mérges lesz, ha kikapcsolom.
Így oda már eljutottunk, hogy nincs sok mese és ha az utolsó mese után még szeretne még egy utolsót, azt szépen kéri, megígéri, hogy utána nem lesz hiszti ... legtöbbször bejön, de van, mikor nem állja a szavát. Persze ekkor már nem kapcsolok neki mesét, megvárom, hogy befejezze az őrjöngést és megpróbálom megbeszélni Vele, ekkor már legtöbbször megnyugszik.
Próbáltam, hogy akkor egyáltalán nincs mese, csak hétvégén együtt mesézünk, de mikor minden nap szépen kéri, hogy egy kicsi mesét hagy nézzen, akkor megáll a tudomány.
Egyébként alapvetően szófogadó kisfiú, más területen nincs vele gond, persze szereti feszegetni a határait, mint minden gyerek, de ez teljesen belefér.
Az a bajom az egésszel, hogy amíg mese van, addig magán kívül van, hozzá se lehet szólni, sőt, egyfolytában ugrál a tévé előtt. Rászólok, hogy üljön le, meg se hallja, megállítom az adást, akkor leül, de fél perc múlva újra a tévé előtt ugrál. Olyan szinten felpörög és olyan feszült az egész teste, hogy ez neki nem pihenés vagy lazulás.
A másik, hogy ez a mesét néz, majd visítva hisztizik kombó iszonyat időt elvesz a munka és ovi után hazaérés utáni időből, amit lehetne sokkal hasznosabb dologgal tölteni, pl. játékkal. Na meg az én idegrendszeremet is megfelelően megtépkedi, de ez más tészta, a legkevésbé sem lenne ésszerű, ha még én is ordítanék. Így maradunk a türelmesen megvárom, míg lecseng, aztán fogunk máshoz. Viszont szeretnék rá megoldást találni, hogy ne így teljenek a hétköznap délutánok.
Mintha csak az én fiamról írtál volna...
Ő 3 éves, de ugyanez van nálunk is!
Én heti 1x engedem mesézni, de van hogy azért becsúszik a 2 is, ha épp olyan az idő.
Szóval nem nagyon tudok segíteni, inkább csak tudatni szeretném veled, hogy nem vagy egyedül ezzel a problémával.
Figyelem a kérdést,hátha vki tud értelmeset/megfogadhatót is mondani.
Ebben nincs semmi nehézség. Hétköznap nincs mese (nem is értem, minek kellett rászoktatni), mert láthatóan nem tudja kezelni. Legyen helyette játszótér, bicikli, társasjáték, olvasás. Millió jobb dolog van a tv nézésnél. Mesét nézhet hétvégén, mondjuk reggel egy órát, de olyat, ami nem pörgeti fel ennyire. Ott van pl a Babar, Bogyó és babóca, és még sorolhatnám. Ha szombaton hisztizik, hogy kikapcsolod, vasárnap nem nézheti egyáltalán. Ha vasárnap hisztizik, akkor jövő szombaton marad el. Mindegy, hogy boci szemekkel néz, szépen kéri, stb. Ha azt mondod nincs mese másnap, mert a viselkedésével nem érdemelte ki, akkor ha a csillagokat hozza le, akkor sincs. Ha nem tetszik neki, és kiakad, mehet hisztizni a szobájába, aztán szóljon, ha végzett, és megbeszéljük, mi volt a gond.
Nem értem, manapság miért félnek a szülők a hisztitől. Mi lesz akkor, ha kiakad? Semmi! Ha ehhez van kedve csinálja, legalább otthon teszi, nyilvános helyen sokkal égőbb tud lenni. Lehet, hogy kell 2-3 hét, míg megszokja, de ha nem vagy elég erős, és feladod, sosem fog változni a helyzet, sőt, sokkal rosszabb is lehet.
Van egy jól bevált napirendünk, igyekszem következetesen kezelni ezeket a dolgokat, ez a mesézés mégis sokszor kicsúszik a kezemből.
Köszönöm 2-es, hátha együtt megoldásra jutunk :)
Ott tartunk, hogy hazudunk inkább a gyereknek (elromlott a tv), minthogy azt mondjuk határozottan, hogy NEM?
Mi baja lesz, ha nemet hall és veri magát a földre? Semmi. Hisztizik és nem akarod hallgatni? Szobába be, ajtó becsuk. Aztán ha abbahagyta, kijöhet és megbeszéljük. Miért kell félni a gyerektől és az ő haragjától? Ki a fene? Egy taknyos kölyök! Ha meg nincs mese, nincs mese, a szülő a főnök, nem a gyerek! Nem kéne ennyire betojni tőle!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!