Elkényeztettem a gyermekem, most már mihez kezdjek vele?
Most lesz 8 éves,és fiú.Alapvető dolgokat nem hajlandó megcsinálni a saját maga számára.
PL-nem iszik,csak akkor ha viszek neki,
-ruháit,cipőit nem tudja hol tartjuk,
-nem tud alaposan megfürödni egyedül,
-szennyes tartó,mosogató,szemetes helyét és funkcióját nem ismeri.
Már régóta próbálkozom a változtatással,de ellenáll.
A módszereim:
1.-leírtam neki a napi feladatait pontokba szedve,megbeszéltük-büntetés terhe mellett sem csinálja.
2.-következetesen,türelmesen szólok neki,kisegítem,hogy mit "felejtett" el.-hónapok alatt sem tanul belőle semmit.
3.-példaként hozom fel a húgát aki önálló- ez dühíti.
Az ő módszerei:
1.-Nem hallom amit mondasz.
2.-Már hallom,de nem tudom megcsinálni.
3.-Méltatlankodik,lelkiismeret furdalást akar okozni,hogy Anya az ilyen aki sanyargatja a gyerekét azzal,hogy pl:öltözzön fel.
Tudom,hogy én rontottam el,én kínlódok vele,de az a baj,hogy most már amit én nem teszek meg,azt a 3 éves húgával csináltatja.Pl:ruhát vetet elő vele,inni vitet magának,szóval kihasználja a segítőkészségét.
Valakinek hasonló gondja,vagy ötlete,hogy mivel lehetnék hatékonyabb a probléma megoldásában??
most már nem sokat ...
az én lányom már akkor kidobta a szennyes ruháját amint felérte a tárolót.
elötte a gépbe dobta.
ha mosok és lejár a program szól hogy nyissam ki az ajtót és magától kipakol megveti az ágyát és segit teregetni és hajtogatni is.
ELÖBB KELLETT VOLNA. -ÉLMÉNY LESZ A FELESÉGÉNEK-
Szerintem egyszeruen vond meg tole azt amit a legjobban szeret. Nem baj ha szomjas. Emelkedjen, jaruljon a csaphoz es segitsen magan. Motivald azzal, hogyha szeretne valamit csak ugy kapja meg, ha csetrest elviszi a mosogatoig v. osszeszedi a koszos ruhait.
A Kicsivel beszelni kell, hogy ha a batyad akar valamit akkor meg kell emelje magat. Hidd el, ki lehet mindenkibol kenyszeriteni barmit. Hiszen te sem szeretned, ha a fiad felnottkent egy lusta, tohonya ember lenne aki minden not kihasznal - mar most ezt gyakorolja.
Ne hagyd magad erzelmileg zsarolni - mert ezt fogja tenni amig vilag a vilag. Most meg csak a pohar viz kell, aztan majd az osszes megtakaritott penzed...
En csinaltam olyat, hogy a kukaba dobaltam a vackokat amiket a gyerekek szana-szejjel hagytak...soha tobbet nem kellett rimankodnom, hogy rakjak el a dolgaikat.
A fiadat azert nem erdekli az alapveto onellatas mert te is belattad, kinyaltad a valagat.
Tudasd vele, uj szelek fujnak a divatban es te vagy a gore! Meg nem keso talan...16 evesen mar az lesz!
Alapvetően az a gond,hogy ő kényelmes,lusta,és makacs,kivárja amíg megunom.Én meg olyan vagyok,hogy várj ne fáradj megcsinálom szeretetből helyetted.Ezért sikerült elkényeztetnem.
Meg hát 2 éves kora óta dolgoztam,keveset voltunk együtt.Én ilyenkor egyrészt bűntudatból kiszolgáltam,másrészt meg időt takarítottam meg azzal,ha felöltöztettem,vagy összepakoltam a játékait helyette,így "értelmes" dolgokkal tölthettük azt a kevéske időt.
Látom is a hibáit,teszek is ellene,akkor miért nem történik változás?
Mert kovetkezetesnek kell lenned!
Vegy erot magadon es NE szolgald ki.
Nehez, hiszen szereted meg meg is szoktad meg nem is birod nezni...megis. Legy eros es tessek ravzeteni arra es nem csak mondani, hogy ha nem szedi elo a ruhajat feloltozni, drasztikus, de ugy megy iskolaba...stb.
En megcsinaltam azt is, igaz o egy 3 eves kis csacskamacska, hogy nem akart oltozni, mert nem ertette miert kell? Mondtam jo...beszalltunk a liftbe, mire leertunk mar nagyon hideg volt...konyorgott, hogy oltozzunk. A fiadat a sajat fegyverevel tudod csak "legyozni". Teljesen mindegy ki miert tol el dolgokat. Az a mult. A jovot meg nem egy here gyerekkel akarod eltolteni.
a gyereked nagyon nyegle és szemtelen, te nevelted ilyennek...most már nehéz lesz megváltoztatnod, éspedig azért, mert nehéz lesz magadon erőt venni, hogy változz...következetesen kell hozzáállni. nem öltözik: jó,akkor itthon marad. nem iszik: szomjas marad, nem pakol el?: akkor a játékok mennek a padlásra,é s nem lesz mvel játszani. stb stb.
kihasználja, hogy ilyen falmelléki dumával mint amit idéztél benned lelkifurdalást idézhet elő. ugyan már....mindenki felöltözik, ez nem sanyargatás. gyenge szülőből olyanná kéne lenned, akire felnézhet a gyereked, és nem csak idegesíti a nevetséges hozzáállásával. nehéz lesz, sok sikert kívánok hozzá.
(az én 20 hónapos kislányom úgy nézem, többet tud, mint a te 8 évesed, azért ez durva...amúgy tudja ő is, csak el lett kapatva).
-nem öltözik: jó,akkor itthon marad. -Próbáltam,tudja,hogy nem hiányozhat ezért a suliból,ezért ez nem érdekli
-nem iszik: szomjas marad,-így van,kibírja
- nem pakol el?: akkor a játékok mennek a padlásra,é s nem lesz mivel játszani. stb stb.-nem érdekli kibírja bármeddig mert makacs és büszke.
kihasználja, hogy ilyen falmelléki dumával mint amit idéztél benned lelkifurdalást idézhet elő-dehogy idéz bennem lelkiismeret furdalást,de azért megpróbálja.
Nagyon sokat harcolunk,mert kitartó és makacs,a büntetés megvonás nem érdekli.Hiába veszek erőt magamon és vagyok következetes.
Étkezések után velük pakoltatom el a tányérokat,poharakat.
A tiszta ruhát velük rakatom a szekrénybe.
Játékokhoz hozzá sem nyúlok,ők pakolják.
Mégis minden egyes alkalommal képes eljátszani,hogy "fogyatékos".
Nem tudja hol van a ruhája,miért nincs kikészítve,bélelt nadrágot,és pizsama felsőt vesz fel,alsónadrág nélkül hogy bosszantson.
Ma reggel kértem tegye el a poharát (ezredszer),Hova?Mondom hát az ágyneműtartóba mert oda szoktuk tenni nem?Viszi...
Kérdezi hol a cipője(ezredszer),mondom a szomszéd néninél,megy kifelé a lépcsőházba...
Az óvónőivel is közösen sokat próbálkoztunk,de egy idő után mondták,hogy ne haragudjak,de nem lehet kivárni amíg egyedül felöltözik,ők feladják.A Tanító néni már az első év után feladta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!