Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Van itt, aki kereszténynek...

Van itt, aki kereszténynek neveli a gyerekét? Milyen nehézségekbe ütköztök?

Figyelt kérdés

Célom kereszténynek nevelni a gyerekeimet. Ha nem lesznek azok felnőve, akkor is szeretni fogom őket, akkor is a gyerekeim maradnak. De nem fogom titkolni sem akkor, sem most, hogy én azt szeretném, ha hinnének.

Miután születésüktől kezdve keresztény gondolatokat hallanak, én bízom benne, hogy ez erősebb lesz, mint a külső hatások.

De érdekelne, hogy más anyák tapasztalnak-e ezzel kapcsolatban nehézséget.3 és 6 évesek.

2020. szept. 23. 22:07
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
92%
Egyházi ovoda es iskola. Ott hasonló kaliberü csaladok vannak.
2020. szept. 24. 07:04
 12/21 anonim ***** válasza:
53%

Én egyházi iskolába jártam. Ahogy elkerültünk, több lett az ateista, és aki nem hiszik semmiben, mint aki vallásos maradt.

Vagyis pontosítok: senki nem maradt vallásos.

2020. szept. 24. 07:26
 13/21 anonim ***** válasza:
46%
Én nem vallásos családban nőttem fel (sajnos), és nem is egyházi iskolába jártam. Kiközösítettek. Ráadásul egyedül (Isten nélkül) ezt fel se tudtam dolgozni. Már felnőttként tértem még, és olyan jó hallgatni a hívők gyermekkori történeteit. Őket nem érte ilyen atrocitás, és mehettek keresztény táborokba még ifjúsági klubokba, ahol kinézettől, származástól függetlenül mindenkit szívesen fogadtak, segítették és nem bántották egymást. Én is így szeretném majd nevelni a gyerekeimet.
2020. szept. 24. 08:48
 14/21 anonim ***** válasza:
84%
Mi is így nőttünk fel, nem utáltuk meg, persze fősulin voltak lázadó vargabetűk, de aztán visszatértünk a családi mintához és most a gyerekeink is egyházi oviba, suliba és gimibe járnak. Sosem erőltetünk semmit - annak nincs értelme, hogy megutálják - de nekik is ez most a természetes. Szoktunk párnaponta Bibliát olvasni, járnak gyerek-istentiszteletre, ahol sok a barátjuk, imádkozunk este és ebéd előtt - kb. ennyi. (De kiolvastuk nemrég a Harry Pottert és mea culpa, minecraftozni is szoktunk...) A barátaik is hasonló környezetből kerülnek ki, vannak persze családok, akik közösségibbek és szabálykövetőbbek nálunk és vannak, akik csak azért adták be a gyereket, hogy lásson ilyet is, meg biztos jót tesz neki, mert ők nem tudnak róla beszélni, csak valahol mégis vágynak rá. Szerintem nagyon nagy támasz az élet mélypontjain az élő hit, és kifejezetten nagy szociális háló tud lenni egy odaforduló gyülekezet vagy olyan keresztény iskola, osztályközösség, ami nem csak nevében az.
2020. szept. 24. 08:54
 15/21 anonim ***** válasza:
66%
Ne vallásosan neveljétek, mert annak az az eredménye, amit a válaszokban is látsz. Istennel való közösségre "neveljétek", de ehhez az kell, hogy nektek is valóságos kapcsolatotok legyen a Bibliával és Istennel. Hogy az életetek szerves része legyen a hitetek, ne csak képmutatásból, hanem tényleg. Ne a tízparancsolatot akarjátok beleverni a gyerekbe, hanem mutassatok példát, hogy milyen jó dolog Istennel járni, benne hinni, benne bízni, imádkozni, gyülekezetbe járni, ezt kell látniuk rajtatok, hogy nekik is kedvük legyen hozzá. Ne kényszer legyen, hanem egy kívánatos lehetőség. Rajtatok keresztül fogják megtudni, hogy Isten kicsoda és milyen, hogy egy követelőző zsarnok, vagy egy végtelenül szerető mennyei Atya.
2020. szept. 24. 09:05
 16/21 anonim ***** válasza:
42%
Persze itt is fenáll a lehetősége, hogy kamaszként elfordulnak a hittől, itt lesz majd szükségük egy személyes érintésre Istentől, mert a szülő hite egy idő után kevés, kell hogy saját hitük legyen majd. De sokat számít h milyen mintát láttak a szülőktől. A férjem például keresztény családban nőtt fel, de kamaszként amikor kikerült világi iskolába, elsodorta az élet. Haverok, pia, aztán csajok is. Viszont sosem fordult el Istentől, sosem tagadta meg a létezését, és pár év után visszafordult hozzá. Minimális az esélye, hogy egy keresztény alapokon nevelt gyerek ne kóstoljon bele a világba, de nagyon fontos h van-e hova visszamennie.
2020. szept. 24. 09:10
 17/21 anonim ***** válasza:
74%

Egy nehézség a családból:

anyósom, nagyon intelligens, cuki, kedves nő, nem elvakultan vallásos de sokat jelent neki. Férjem finoman szólva is ateista (én sem vagyok keresztény de ez más kérdés).

Nos mesélte egyszer a férjem mikor bevallotta az anyjának (bk 20-22 évesen) hogy semmi érdeklődése nincs benne, nem áll hozzá közel, nem akar benne részt venni, akkor annyira nagy port kavart ez hogy utólag is megdöbbentett.

Mint kiderült, évekig tartó nagyon komoly mosoly- és beszédszünet volt köztük ami igazán csak akkor kezdett helyrejönni, amikor mi ketten összejöttünk, kb 8 évvel később (pedig, mondom, én se vagyok keresztény, de anyósommal a többi, "világi" értékrendünk egyezik nagyon), azóta megint van családi béke.

Ez egyébként nem is a "begyöpösödött Magyarországon" történt hanem Ny-Európában, egy kálvinista hitű országban. Külön pikantéria hogy ott az egyházi nyilvántartás alap, és férjem kivettette magát az egyházi nyilvántartásból, annyira távol állt tőle a dolog, ez is megviselte anyósomat.

Summa-summarum: most azt írod hogy szeretni fogod őket, de nagyon könnyen meglehet, hogy mély sebeket fog hagyni benned, ha ők nem hisznek, esetleg ha tiniként majd jól odamondanak hogy megbántsanak (ami vallás nélkül is így szokott lenni).

Ilyenkor légy nyílt és elfogadó feléjük, szeresd őket úgy ahogy vannak, és, ami a legfontosabb és a legnehezebb lesz: bizony ha ez bekövetkezik, engedd el az elvárásod, hogy ők is higgyenek. Enélkül nem fog menni, s csak sebeket szereztek mindannyian.

Most könnyen írod, hogy "elfogadod", de évek múltán, ha benne vagy egy ilyen szituban személyesen, szerintem sokkal keményebb lesz.

2020. szept. 24. 09:59
 18/21 anonim ***** válasza:
34%

Kedves 17#! Vallással és dogmákkal soha egy percig nem foglalkoztam, távol áll tőlem. Ellenben élő hitem van, és boldog életem. A kiközösítést meg csak azért említettem, mert valaki itt azzal érvelt, hogy egy gyereket majd a hite miatt fognak kiközösíteni. Hát én pont az ellenkezőjét látom: a keresztény családból való gyerekek sokkal népszerűbbek, barátságosabbak és jobban is kezelik a konfliktusokat. Felnőttként is ez a jellemző, nem a károgás, panaszkodás, kritizálás. Sajnos én otthon csak erre láttam példát. De szerencsére ebből is van kiút, és én a hívő élet mellett döntöttem.

13# voltam

2020. szept. 24. 10:59
 19/21 anonim ***** válasza:
89%
Ha nektek a férjeddel magától értetődő a hit, akkor a gyerekek is jó esélyel fogják ezt követni. Nálunk természetes volt az esti meg a reggeli ima, hálát adtunk étkezés előtt, keresztény iskolába jártunk. Ott hasonló kaliberű gyerekekkel tudtunk barátkozni. Nincs rá garancia, hogy felnőttkorára is vallásos marad, de ha nem erőltetsz semmit és megvan ez a meghitt légkör, midnig jószívvel fog visszaemlékezni a gyerekkorára és nem lesz olyan nyominger, aki élből elítél valakit csak azért mert másban hisz, mint a nagyátlag.
2020. szept. 24. 13:42
 20/21 A kérdező kommentje:

Nem erőszakoskodok velük, hanem éljük az életünket :) aminek ez része.

Azt gondolom, hogy hülyeség ez a "majd a gyerek dönt". Amikor a szülők példátmutatnak, a döntését befolyásolják.

Azt, hogy el fogom fogadni a gyerekem felnőve az biztos, nem kell ehhez éveknek eltelnie.

Megnyugtató, hogy írtok pozitív példákat, remélem nálunk sem lesznek ezzel problémák. Ezek szerint az intézmények megválasztása lesz majd nagyon fontos.

2020. szept. 24. 17:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!