15 hónapban az oltást (kanyaró) hova kapják? Igaz, hogy lebetegednek tőle?
Köszönöm kedves kérdésed, jól vagyok! :-)
Tudom, hogy miről van szó, ezért vettem a bátorságot és kifejtettem a véleményem. És Te érted a magyar nyelvet? Ha nem, az eddig nyújtott segítségen kívül többet nem tehetek érted. :-(
(Te) Utolsó! :-) :-) :-)
Hogy még jobban értsd, miről van szó, egy ici-picit még segítek! :-) :-) :-)
15 hónapban egyszerre nem lehet adni semmit, még védőoltást sem! Az az icike-picike pontocska (-dik) hiányzik a 15-ös mellől, ami nem más, mint sorszámnév-képző (tőszámnévhez és számnévi névmáshoz járul a sorrendi hely megjelölésre szolgál): 15. vagy tizenötödik. Kicsit más a jelentése! Tehát nem tizenöt hónapban adják a védőoltást, hanem a tizenötöDIK hónapban! :-) :-) :-)
A le- igekötőt (és általában az igekötőket) sokan rosszul használják. Pl. az értelmes ELRENDEZ (elrámol, elrak, azaz rendet teremt, rendet rak stb.) helyett széles körben hallható a LERENDEZ (lerámol, lerak stb., ami egészen mást jelent) kifejezés. Azért mert értelmetlenül, nem a magyar nyelv szabályainak megfelelőn használják egyesek a magyar szavakat, nekem nem kötelező megérteni. Kitalálni ugyan kitalálhatom, de elfogadni és helytelenül használni nem vagyok hajlandó.
A betegséget is az ember (és gyereke) nem lekapja, hanem elkapja vagy megkapja, ezért nem LEBETEGSZIK, hanem MEGBETEGSZIK az illető! (Az általános iskola ötöDIK osztályában tanítják ezeket!)
Ismételten: Még mindig jól vagyok! :-) :-) :-)
Nem utolsó, nálad nincs valami rendben.
Tényleg azért látogatod ezt az oldalt hogy nyelvtanból oktass másokat?
Miért is nem a kérdésre válaszoltál inkább ha olyan nagyon okos gyerek vagy..
pfff de utálom az ilyen embereket..
A kérdésre válaszoltam, csak ismerni kell a magyar nyelvet! :-)
Én meg azokat utálom, akik nagyvonalúan, tudatosan rongálják (akik nem tanulták meg az általános iskolai tananyagot, azokat is ide sorolom) egyetlen, páratlan kincsünket, édes anyanyelvünket!
Ha engem kijavítanak, mert pontatlanul, magyartalanul fogalmaztam, beszéltem/írtam, akkor azt tisztelettel megköszönöm, és nem minősítem a másikat.
Azokat is utálom, akik a viccet, a tréfát, a gúnyt, a szarkazmust vagy az iróniát sem ismerik illetne nem kedvelik. :-)
Most vettem észre, hogy becsúszott egy Nyomd Huba:
illetne helyett illetve a helyes kifejezés.
:-) :-) :-)
Nyomd helyett Nyomda
:-):-) :-) :-) :-) :-) :-):-) :-) :-) :-) :-) :-):-) :-) :-) :-) :-)
Nem hasonlítok rád! Én elvégeztem az általános iskolát, azaz különbséget tudok tenni a sorszámnév és a tőszámnév között.
A nálam okosabbakat pedig soha nem hülyézem le! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!