Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért hazudik ennyit a kislányom?

Miért hazudik ennyit a kislányom?

Figyelt kérdés

5 éves lesz lassan és szinte mindenben csak hazudik. Tegnap délután meg akartam dicsérni, hogy rendetrakott magától az egész szobában: Liiiiiizaaaaa jaa itt vagy kicsim? Tee mondcsaak ki rakott rendet a szobában? (egy csokit "rejtegetve" a hátam mögött, hogy majd odaadjam neki amikor boldogan meséli, hogy ééén raktam rendet") És ezt az egészet nagyon bolog vidám hanggal mondtam. Tudjátok mit válaszolt? Elfehéredett, elekrekedett a szeme: neménvoltam! így gyorsan rávágta. Neem? hát kicsoda? ezt még mindig vigyorogva, boldogan. ööö nemtudomöö neménvoltam.és folyamatosan kerülte a szemkontaktust, dülöngélt (egyik lábáról a másikra) aztán csak úgy elfutott. A férjem (az apjuk is egyben) is nagyon meglepődött ezen, ő se hallota egyáltalán bántónak vagy számonkérőnek a hangomat... Egyébként láttam ahogy pakol a "gyerek"...

Ez csak egy eset, de minden olyan helyzetben amikor teljesen ártatlan azonnal mindent tagadni kezd. Még akkor is, ha valaki megkéri, hogy csináljon meg valamit, amiért később megdicsérik.

Másik eset. Nagyszülők jönnek, szólok neki: Liiiiizaaaaaa vigyél a nagyinak egy tányért légyszíves! Rendbeeeeen! Előveszi, odaviszi az asztalhoz, leteszi. elmegy. odalép a "nagyi" mondja: Hűűűű, hát te milyen ügyes kislány vagy. Egyedül hoztál nekem tányért? Erre ő ijedten: neménvoltam! énjátszottam, nem hoztam semmilyen tányért!

2020. máj. 21. 01:40
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
72%

ez a "ki csináááálta ezt?" formula minden felnőttnél a lebszás előtti felvezetés... amúgy nem tudom mit nem mondasz el, de nem poénból kér mindenért mindig bocsánatot, úgyhogy szállj magadba és szereld meg amit elcsesztél. engem se bántott otthon senki, csak "nevelési célzatból" üvöltöztek velem felesleges semmiségekért, meg ütöttek, de az sem számít, mert csak ha hisztoztem (melyik négyéves nem hisztizik?)

most huszonpár évesen, két éve végre a szüleimtől szabadon, már nem kérek bocsánatot, ha valaki megköszöni a munkahelyemen hogy odavittem a kért mappát.

2020. máj. 21. 19:54
 12/22 A kérdező kommentje:
Szerinted lebasztam a gyerekemet? üvöltöttem valaha vele? nem. ezt is leírtam. De azt is odaírtam, hogy viccesen, megjátszott kiváncsisággal kérdeztem játékosan, hogy aaazta deszép. ki csinálta ezt?
2020. máj. 21. 20:24
 13/22 anonim ***** válasza:
100%
A 10-es jól leírta, valószínűleg másképp értelmezte, mint ahogy mondtad, vagy tényleg történt valami az oviban. Inkább járj utána, beszélgess vele kicsit és az óvónőjével. Itt már sok újat nem találsz.
2020. máj. 21. 21:00
 14/22 babyboom567 ***** válasza:
100%

Szerintem ,mivel azt mondod sosem szidtad le veszekedéssel,gondolom a szidás is ilyen több kérdéses rávezetős dolog nálad.

Ezért a gyereknek gőze sincs ,hogy mikor mi van.

Elmondom hogy értem.

Szobába rend van, te ezt látod

"aaztaa, milyen szép rend van, vajon ki csinálhatta?( megjátszva magam, hogy mennyire nagoyn nagyszerű ez).(ezt is mondtam egyszer) Ki volt az a nagyon ügyes aki rendet rakott?

Gyerek gondolatai: A p. csába,mi van már megint, most mit csináljak?

"Ferikém eztnézd meg. Milyen gyönyörű rend van. Ki csinálhatta?"

gyerek gondolatai:ÓH JAJBaj lehet, apát is odahívta,most mit csináljak,meg fognak büntetni,mit mondjak, jaj jaj.Nem mondhatom ,hogy én csináltam, abból is baj lesz,hogy hazudok,pedig nem is,jaj jaj.

gyerek:NEM ÉN VOLTAM!!

2020. máj. 22. 07:39
 15/22 anonim ***** válasza:
90%
Az ilyen kicsi gyerekek nem értik még se az iróniát, se az átvitt értelmű dolgokat, se a metaforákat, se semmi ilyesmit. Ha meg akarod dicsérni, akkor dicsérd meg, te is látod, hogy ezzel a körülményeskedéssel csak ellentétes hatást értél el. Kicsit próbáld meg az ő szemszögéből nézni a dolgokat, mert azt érzem, hogy nagyon ráfeszültél erre, hogy de hát te milyen aranyosan akartad őt megdicsérni. Az lehet, hogy tetszettél saját magadnak, de a lányod ehhez még kicsi. Egyelőre kommunikálj vele sokkal direktebben, hogy ne zavard össze.
2020. máj. 22. 09:50
 16/22 A kérdező kommentje:
Pedig direkt csináltam így. Amilyen meséket néz abban szinte mindig ez van. pl Dóra a felfedező. A dóra egy "segghülye" aberáltat játszik :D :D :D aki megkérdezi a tenger közepén, hogy hol van a tenger.. Na szóval abban is ugyanígy beszélnek. Azért kezdtem el én is így beszélni vele...
2020. máj. 22. 10:11
 17/22 anonim ***** válasza:
100%
tévedsz, dóra nem ironizál, hanem egy afféle interaktív mese picuroknak. azért kérdezi meg, hogy hol a térkép meg a tenger meg a róka, hogy a kicsi válaszolhasson rá és segíthessen neki a mese alakulásában.
2020. máj. 22. 13:32
 18/22 A kérdező kommentje:
Hát pedig pont van egy rész, amikor a hátizsákjában rendet rakott a térkép és rákérdezett. aazta. milyen szép rend van. ki csinálhatta ezt? szó szerint. mivel láttam, hogy ezt néz ia lányom és nagyon bologan is nézi ezért bátorkodtam így beszélni. Nem értem, hogy mi a baj ezzel.
2020. máj. 22. 16:28
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

#7 válaszoló vagyok.

Gondold bele magad:

Sütsz egy sütit, meg vagy elégedve vele. Hazajön a férjed: Ki sütötte EZT a sütit? Első gondolatod mi lesz? Hát ez: Mi a baj a sütivel? Biztos sós/sületlen/égett, ha lehetne letagadnám.

De ha hazajön a férjed, és azt mondja: Milyen finom ez a süti, drágám, máskor is süss ilyet! Akkot mire gondolsz? Biztos örülsz, és nem akarod letagadni.

Továbbra is azt ajánlom, hogy direktbe, egyértelműen kommunikálj, hagyd ezeket a "Vajon ki volt az ..." köröket, mert a gyermeked másképp értelmezi, mint Te gondolod, és összezavarod a kis gondolatait.

2020. máj. 22. 16:42
 20/22 anonim ***** válasza:
100%
A korabeli gyerekek még tényleg nehezen van egyáltalán nem értik az iróniát, és az átvitt értelmű kifejezéseket. A mesében lehet fel sem tűnik neki, mert leköti amit lát. Szerintem is próbálkozz a közvetlenebb, direktebb kommunikációval, hogy biztosan értse, hogy nem leszidod, hanem dícséred.
2020. máj. 22. 16:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!