Mikor kezdett gyermeketek felismerhető dolgokat rajzolni?
Az enyém 19 hónapos, még csak firkál, de úgy tudom, ez normális. tehát nem aggódom, csak egyszerűen érdekel.
Köszi!
Nem mindegy, hogy mikor kerül a kezébe egy színező.
Egy 2-3-4 éves gyereknek, aki még bőven a firkakorszakban van, és a papír és ceruza, kréta számára csak a nyomhagyás eszköze, annak egy színezősablon a világon semmit nem jelet. Vonalak. Talán nem is jelent neki semmit, nem is lát ki belőle semmit. Kezdő óvónő koromban, mikor még az volt a divat volt papírból kivágott sablont adni a gyereknek, gyarkan szembesültem azzal, hogy még a 3 éves sem mindig érti a formát. Vittem a szépen kivágott pillangót, és látta, hogy az egy pillangóforma, felismerte, de nem tudta úgy díszíteni, színezni, ahogy "elvártuk", volt, hogy egyszerűen rajzolt rá valamit, mint egy négyszögletes papírra.
A másik, hogy neki nagy helyre van szüksége, hogy vállból, majd könyökből, később csuklóból indítva firkálhasson, óriási köröket, fészekfirkákat kanyaríthasson....aztán ahogy egyre ügyesebb, gyakorlottabb lesz, annál kisebb helyre lesz szüksége, egyre finomabb mozgásokra lesz képes. De ez hosszú gyakorlási időt kíván.
A színezőben pedig arra kényszeríted, hogy finom ujjmozgásokat végezve dolgozzon, hogy elférjen két vonal között. De ha ő még könyökből, csuklóból firkál, az neki megerőltető lesz (mintha arra ösztönöznél egy épp felállni tudó babát, hogy kezdjen járni is). Az eredmény pedig csúnya, mert hát a szinezőnél ugye elvárás, hogy a ceruzavonal a sablonvonalon belül maradjon. Ez pedig önbizalomromboló, kedvszegő.
Akinek meg már van annyira ügyes a keze, hogy apró mozgásos színezésre is képes, az már tud saját maga is rajzolni, és színezze inkább azt, mert az az ÖVÉ. Nem egy előrajzolt sablon. Az az Ő gondolata, élménye, vágya, tudása...nem azé, aki a színezőt megrajzolta.
Nagyobb korban unaloműzőnek mondjuk talán lehet adni, de akkor sem feltétlenül szükséges. Fel tudnak nőni a gyerekek színező nélkül is.
Számomra elkeserítő, mikor mondjuk meghirdetnek egy kézműves játszóházat, és az a szervezők szerint azt jelenti, fénymásolnak egy csomó letöltött sablont, kitesznek pár ceruzát, és színezzél.
Szerintem egy halálosan unalmas elfoglaltság.
Kislányom 22 hónapos,és kb egy hónapja van az,hogy tud teljesen kivehetően idegenek számára is csigát,karikát,napcskát rajzolni.De ő már egy évesen kezdte a firkálást,és annyira,de annyira imádja,hogy szíve szerint egész nap rajzolna.De mondjuk nálunk én is rajzos vagyok,meg apa is,és nem erőltettük.Mikor elkezdte érdekelni a téma,akkor kapott ő is egy lapot,meg én is magam elé vettem egyett és ő nézte,hogy én mit és hogy an rajzolok,ő meg utánozott.Meg persze mondogattam neki,hogy most török basát rajzol anya,most meg hapcit,meg ilyenek.Tegnap volt nagyon édes,mikor rajzoltam neki a pont,pont vesszőcskét,és kihagytam a köldökét a basának,ő meg elkezdett jajjgatni,én meg megkérdeztem,hogy mi a baj,erre ő azt felelte:Hát anya,nézd,nincs köldöke.És fogta magát,és rajzolt neki köldököt,meg szemöldököt.Nagyon édes volt.Ne aggódj,majd elkezd rajzolni.Minden gyereket más köt le jobban.
Minden jót
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!