Miket mond ket eves es harom honapos gyermeketek?
Tehát elvileg 28 hónapos a kicsid :) Nekem így könnyebb számolni még.
Kisfiú vagy kislány? (a fiúk később kezdenek el mindent a nagy átlagkönyv szerint) Mikor kezdett el szavakat mondani? Mennyire érteti meg magát? (Gondolok itt arra, hogy mutogatással, hümmögéssel) Mert ha úgy is megérteti magát és persze szülő-nagyszülő ugrik, akkor (bocs a kifejezésért) hülye lenne törni magát, mivel így is tudjátok mit akar. Nincs "rákényszerítve", hogy igenis megmondja mit szeretne.
Amúgy az én kislányom is ennyi idős :) A vele napra pontosan született kisfiú is annyit tud, mint a te kicsid. Hidd el ha közösségbe kerül előbb-utóbb rá fog jönni, hogy ott bizony muszáj lesz kommunikálnia, nem fogják sem a társai, sem a gondozónők érteni mit szeretne.
Cumi lóg-e a szájában egész nap, vagy legalábbis nagy részében, mert az is akadálya lehet a beszédfejlődésnek. Mesélsz-e neki minden nap? Abból sokat tanul (szavak, ragozás, mondatszerkezet, logika, összefüggések)
No meg aztán ha lassabban is, de meg fog tanulni beszélni, és akkor be sem fog állni a szája :) S mire 18 lesz a kutyát nem fogja érdekelni, hogy mikor is tanult meg folyamatában mondatokban beszélni.
(Aztán halkan jegyzem meg, hogy az én lányom locsifecsi, mondókákat dalokat tud kívülről, nemrégiben már a Vukot is elénekelte végig, s már kiválasztottuk a télapónak szavalandó versikénket is.)DE NE ez legyen a mérvadó, az előző bekezdések alapján nyugodj meg :)és gondold végig mi az amit tudsz még tenni érte.
Hát akkor ott a megoldás is :) Hiszti az lesz garantálom, mert már megszokta a "jót".
Ha valamire mutogat, meg hümmög, akkor mond neki, hogy anya nem érti, ha valahol máshol van amit szeretne, akkor kiegészítheted azzal, hogy megkéred mutassa meg anyának. Kérdezd meg tőle, hogy ismeri-e a szót. Ha nem ismeri, akkor többször mondd el neki. Fokozatosan fog menni, sok ellenállással szerintem...
S mesélni minden nap! Rövidebb állatos történeteket, leporellókat.
Még egy dolog, amire nálunk mindenki megdöbben. Egymással is úgy beszéljetek, ne csak a gyerkőccel: Kérem-tessék-köszönöm-szívesen. Most már, ha az enyém akar valamit, akkor mindig mondja :) Példaként:
-Anyuka kéjek szépen teát.
-Tessék kicsim.
-Köszönöm.
-Szívesen, majd add kérlek vissza a poharat, ha kiittad.
Gyönyörűen kommunikál, és mindenkit ledöbbent hogy milyen udvarias (mindenhol köszön), kedves kislány.
Kitartás és sok idő kell :) sok sikert!
Tulajdonképpen mindent mondott ennyi idősen a fiam.(most 30 hónapos)Folyékonyan beszélt,mondókázott,ő amúgy is korán kezdett mindent.Beszélj hozzá sokat,mesélj,diázzatok,énekeljetek,könyveket nézegessetek.Én születése óta nyomom neki,meg amúgy is elég sokat beszélünk mindketten a férjemmel,csoda lett volna ha a fiunk nem egy dumagép.:-)
Ne aggódj,be fogja hozni magát!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!