Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kisgyerekes anyukák, nem...

Kisgyerekes anyukák, nem féltek, hogy milyen hatással lesz a járvány a gyermek fejlődésére?

Figyelt kérdés

Másfél éves kisfiam van. Nem is attól félek, hogy elkapja a vírust és beteg lesz, mert ennyi erővel retteghetnék egész évben az influenzától, hányós-fosós vírusoktól, hörghuruttól, stb, kisgyerekekre ezek sem veszélytelenebbek, mint a koronavírus. Persze, nyilván nem szeretném, hogy elkapja, mint ahogy más betegséget sem, de sokkal jobban féltem a nagymamámat, szüleimet, anyósékat.

Viszont egyre jobban aggaszt, hogy milyen hatással lesznek a kisfiam életére ezek a "kiesett hónapok". Mi elég aktív család voltunk, a nagyszülők hiába élnek más városban, legalább hetente-kéthetente találkoztunk (ottalvósra is), kisfiam imádott menni, nagyon jól elvan minden nagyszülővel, sokkal jobban élvezte azokat a napokat, amikor nem csak én voltam vele.

Jártunk programokra is, Ringatóra és Baba-mama klubba, ezeket is nagyon élvezte, a többi gyerekkel pont az elmúlt hónapban kezdett komolyabb interakcióba lépni, láthatóan élvezte a társaságot, szerette a programokat.

A beszéde is most indult be, most van abban a korban, hogy sok ingerre van szüksége, rengeteget tanul, mindent felfedezne, mindenre rácsodálkozik, minden újdonságnak örül.

Imád kint lenni, kismotorozni vagy akár sétálni, de a babakocsiban is szívesen elnézelődik. Szüksége is van a levegőre, ha valami miatt nem tudunk kimenni, sokkal nyűgösebb aznap. Most is kijárunk, szigorúan csak velem vagy csak az apjával, kihalt utcákra, erdőbe, nem érintkezünk senkivel. Tudom, sokan már ezt is elítélik, de erkély nélküli panelben lakunk, muszáj kimenni, amíg lehet.

Szerintem biztosan bevezetik majd nálunk is a kijárási tilalmat, tehát kisfiam akkor egyáltalán nem léphet ki a levegőre, hetekig-hónapokig talán. Én ettől rettegek. Nem csak azért, mert szerintem fontos a levegőzés, és a nyitott ablak nem ugyanaz (erkélyünk, mint mondtam, nincs), hanem azért is, mert így egy csomó tevékenységről kell lemondanunk, amik szerintem a fejlődését szolgálják.

Egy nagyobb gyereknél már nem számít annyit az időszakos bezártság, de az ilyen kicsiknél, akik most tanulják a világot, most fedezik fel, mi van körülöttük, most fogékonyak mindenre, szerintem nagyon rossz hatással lehet, hogy hetekig/hónapokig

- egyáltalán nem léphet ki a lakásból

- nincs szabadban futkározás, mozgás

- nem lát semmit a természetből, pont mikor rügyeznek a fák, nyílnak a virágok, zöld lesz újra minden (még az ablakunk is betonrengetegre néz...)

- nem találkozik senkivel rajtam és az apján kívül

- nem találkozik a szeretett nagyszüleivel (a videochatet ő még nem nagyon tudja értelmezni, csak a telefont/laptopot akarja nyomkodni, ha megmutatjuk neki)

- nem lát másik gyereket egyáltalán

- kiesnek a kis programjaink, ahol más gyerekek között kezdte meg a szocializáció alapjait

- és még tudnám sorolni...

Szerintem ez így 1,5 évesen akár a fejlődését, világhoz való viszonyát is alakíthatja (negatív irányban), és nagyon aggódom emiatt, szerintem egy ekkora kisgyereknek (és nyilván semmilyen gyereknek) nem éppen a panellakásban kellene kuksolnia egész tavasszal, nyáron. :(

Nagyon félek, hogy egész nyárig kitart ez, és jó időben már nem is nagyon tudunk kimozdulni, kirándulni.

Most még sétálunk, de már így is sokszor bűnösnek érzem magam, mert tudom hogy egyesek ezt is elítélik.

Ti hogy gondolkoztok erről?

Tudom, hogy nem ez a legnagyobb probléma a világon, tudom, hogy emberek tízezrei fognak a vírusban meghalni, és nem azt mondom, hogy feleslegesek ezek az intézkedések. Én is féltem az idősebb rokonaimat, és nem is találkoztunk még a szüleinkkel sem 3 hete, akármilyen nehéz. Tudom, hogy másoknak sokkal nagyobb problémáik vannak, meghalt családtagjuk, elvesztik a munkájukat, csődbe megy a cégük. (Mielőtt kapom az itt szokásos beszólásokat, hogy "neked tényleg ez a legnagyobb problémád?")

De ez az oldal nem csak arról szól, hogy a legnagyobb gondjaidat oszd meg, engem most az érdekel, hogy más anyukák pici gyerekkel hogyan viselik ezt a helyzetet.

Én nagyon félek attól, hogy kiesik egy egész tavasz és egy egész nyár a kisgyerekkorából, pont amikor minél többet kellene kint lennie, szaladnia, felfedeznie, füvet tapogatnia, stb.

A másik ami érdekel, olvasom sok helyen, hogy írják anyukák, hogy ők bizony tényleg nem mozdulnak ki, és már 2-3 hete nem léptek ki a gyerekkel a lakásból. Ahol kert van, ott megértem, hogy nem mennek az utcára, de sokan panellakásban laknak, és úgy írják, hogy már egyáltalán nem viszik ki a gyereket. Értem én, hogy a járvány terjedése ellen ez a leghatékonyabb mód, de ti ezt meddig tervezitek? Hiszen Magyarországon még csak az elején leszünk, valószínűleg hónapok múlva sem lesz kevesebb fertőzött, mint most, sőt. Akkor ti tényleg hónapokig nem viszitek ki a gyerekeket a lakásból?

Őszintén érdekel, nem bántásból kérdezem, csak úgy érzem, néhányan csak pár hétben gondolkoznak, pedig ebből több lesz, és én úgy vagyok vele, hogy amíg engedik, bizony leviszem a gyereket (előírásokat betartva, figyelve, fegyelmezetten, szerencsére a mi környékünkön ez nem probléma).

Köszönök minden észrevételt, választ, véleményt.

2020. márc. 31. 13:14
1 2 3 4 5 6
 21/60 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy nem lesz a gyerekednek baja. Engem ami jobban zavar az az, hogy oké, most bezárkózunk. Nem tud jönni a dédi, mi sem mehetünk. És utána? Akkor is 70+os szívbeteg asztmás dédi lesz... A koronavírus meg nem fog eltűnni egy-két három hét vagy hónap múlva sem. Annyi, hogy akkor esetleg már nem kell a tömeges megbetegedésektől félni. De aki a rizikó csoportba tartozik, az akkor is meghal bele, ha nincs leterhelve az egészségügy. Szóval, akkor most akár évekig is be kell zárkózzon míg lesz egy tuti működő és biztonságos oltás neki? (pl. sima influenza ellen minden évben oltatja magát ugye)
2020. márc. 31. 15:41
 22/60 anonim ***** válasza:
33%

Mért ne válogathatnék, amiből van? A digitális gyerekfoglalkozások egy 1 évesnek nem jelentenek társasági élményt. Időt tölteni és a gyereket leültetni elé jó lehet, de erre meg nincs szükség.

Én biztos kiviszem őket, gyereket és kutyát, amíg lehet, azt gondolom, akik ezt nehezményezik, nem értették meg, hogy a járvány terjedése akkor áll meg, ha a populáció min 60%-a elkapta és élve átvészelte (a halott már nem számít a nyájimmunitásba). Bizonyított, hogy a karantén nem csökkenti az esetek számát, csak időben húzza el őket. Azzal, hogy mindem szoc kapcsolatunkat megszüntettük, rendeljük az élelmiszert stb hozzájárulunk a görbe ellapításához a szabad intenzíves kapacitás érdekében.

Teljes kijárási tilalom akkor kell átmenetileg ha annyi a fertőzött, hogy aktuálisan vagy 1-2 héten belül elfogy az eü kapacitás.

Szerintem súlyos egészségügyi következményekkel jár a bezártság, biztos hogy károsítja amúgy az összes érintettet.

Kérdezővel egyetértünk, a gyerekeink korcsoportjában a bárànyhimlőnek is magasabb a halálozása vagy az agyhártyagyulladásnak, tehát osztva szorozva és figyelembe véve, hogy 60%-nak el kell kapni a betegséget, én nem vagyok hajlandó nullára redukálni az èletminőségünket, amíg a törvénnyel ez nem ütközik.

2020. márc. 31. 15:45
 23/60 anonim ***** válasza:
67%
21. Pontosan. Az a kérdés, hogy a gazdasági recesszióba hal bele több ember vagy abba, hogy kapacitáson felül sok megbetegedés van. 1-2 hónap még elmegy, de már most sol család elhasználta minden tartalékát, miközben igen, a 90 éves szocós fekvőbeteg akkor is meg fog bele halni, ha minden gèp szabad
2020. márc. 31. 15:47
 24/60 A kérdező kommentje:

21, 22-es válaszolóval nagyon egyetértek, köszönöm hogy megfogalmaztátok.

A legjobban engem is az zavar, hogy mikor találkozhatunk újra a rokonokkal? Ez más helyzet mint a háború, amivel sokan érveltek. Persze, a háború sokkal rosszabb, ebben egyetértünk. Ezerszer inkább koronavírus miatti teljes karantén, mint egy háború. :)

Itt a bizonytalanság a rossz. A háborúban találkoztak a rokonok, átmentek egymáshoz, ha épp nem bombáztak. Kimentek a szabadba. a bombázások elől valóban a pincébe menekültek, de nem folyamatosan hetekre-hónapokra.

Ti mikor terveztek újra találkozni a legközelebbi rokonokkal? Mert a világ majd újraindul, az iskolák kinyitnak, lesznek rendezvények. De a vírus attól még ott lesz, és pont ugyanolyan veszélyes lesz az emberekre, mint most. Ez a bizonytalanság fog megőrjíteni, hogy akkor mikor döntünk úgy, hogy most már "biztonságos"? Amíg nincs oltóanyag, mondjuk 1,5 év múlva? Addig ne talalkozzam a szüleimmel? Most mi sem találkozunk, én is féltem őket, ráadásul mindketten magas vérnyomasosak, de az se normális, hogy emiatt egy évig, évekig ne találkozzunk. Szóval az ilyenek miatt érzem rosszul magam, nem azért, mert nem tudom lefoglalni otthon a gyereket. :)

2020. márc. 31. 15:58
 25/60 anonim ***** válasza:
75%

Igen, újraindul a világ, és a vírus boldogan fertőzi majd az addig sterilben élt, bezárva immungyengült embereket, ha az arányuk túl magas.

Engem is ez foglalkoztat, és hogy a 75 éves anyám úgy érzi, ennél a halál is jobb lenne. A króniku beteg apukám meghalhat bármiben is, de főleg abba, hogy semmilyen kórházi ellátás szinte nincsen, úgy hogy hónapok óta nem látott minket. Persze én sem akarom megfertőzni őket, de így ebbe fognak meghalni. Skype-ot nem tudják kezelni, Apu demens, Anyu 15 éve kapcsolt be utoljára számítógépet, szövegszerkesztéshez.

2020. márc. 31. 16:03
 26/60 anonim ***** válasza:
26%

szabadon lehet e-felől dönteni ez tény,de nem kismama aggyal kell gondolkozni (amibe én is gyakran beleesem :D ) hanem orvos agyával kell gondolkozni. megjegyzem nagyanyám bújtatott családot és ki sem jöttek a pincéből, mert akkor elhurcolták volna őket a spicli szomszédok miatt...

el kell fogadni, hogy mint Canadában ahol hideg csúcsok vannak és akkora havazás hogy ki sem tudnak menni el kell tudni foglalni a gyereket és pont.

Persze jöhetnek az emberek a nagy szabadsággal és ehhez joguk is van,de akkor az ezzel járó felelősséget is el kell vállalni ,ha netán önnön hülyeség miatt elkapja a gyerek a betegséget.

2020. márc. 31. 16:13
 27/60 anonim ***** válasza:
67%
Nekem az orvos agyam ugyanazt mondja, mint az anyuka agyam: amiket már fentebb leírtam. A gyerek ha elkapja a betegséget, akkor sem dől össze a világ, igen, volt a világon már 2 gyerekhalál az összes fertőzésből. Agyhártyagyulladásban egeszsèges fiatalok is óràk alatt meghalnak, az is fertőző és elkaphatja a bölcsiben stb, mégse zárjuk be a szobába a gyerekeket. Itt a korlátozásokat a tömeges fertőzésnél egyszerre túl sok lélegeztetést igènylő beteg indokolja, annak elkerülésében meg a szabályok betartásával sétálás nem érdemi tétel (kivéve ha a szabályok be-nem-tartásával sétàlók csoportokat képeznek, mert akkor tényleg indokolt lehet sajnos totál kijárási tilalom).
2020. márc. 31. 16:23
 28/60 anonim ***** válasza:
23%

akkor ezt újra ideírom:

"én tegnap láttam amint egy csöves végigsétált az utcán gyári munkás köhögéssel (nem takarta még kézzel sem a száját). Rá egy percre apuka a 2 évesével vidáman elsétált, a bibi ő nem tudott a köhögő csövesről, a vírus pedig mint kiderült a WHO-n, órákig elvan a levegőben vígan..."

igen az ember azt hiszi ő biztonságban van,de csak mert nem látja nem jelenti azt, hogy nincs is ott (megjegyzem agyhártyagyulladás ellen oltás van, ez ellen nincs).

2020. márc. 31. 16:41
 29/60 anonim ***** válasza:
88%

"Egy nagyobb gyereknél már nem számít annyit az időszakos bezártság"

Dehogynem, nekik számít csak igazán, őket sokkal jobban megviseli, mint egy 1,5 évest.

Az én fiam 8 éves lesz, elsős, neki már vannak barátai (egy 1,5 évesnek nincsenek, nincs is rá szüksége), társasági élete, edzései és ezt most egyik pillanatról a másikra elvették tőle. Neki nem elég már, hogy naphosszat csak engem lát, sokkal többre lenne igénye, ráadásul még tanulnia is kell. Hiába van udvarunk, az nem pótolja a hiányt, hidd el. Sajnálom nagyon, egyértelműen látom, hogy megviseli a helyzet, de ez van. Egyébként én az udvar ellenére is kiviszem rollerezni az utcára, az udvar nem adja ugyanazt, egy ekkora gyerek azt is megunja.

Rossz ez mindenkinek, de kibírjuk.

2020. márc. 31. 16:44
 30/60 anonim ***** válasza:
66%
orvos ismerősöm már a kijárási mizéria előtt hazavitte a gyerekét és nem engedi ki és nagy szaktekintélynek számít, ha ő tart tőle, akkor szerintem anyaként tartanék a betegségtől és csupán gyermeteg dacból nem kockáztatnék. Igen önnön magam nem érdekel, de a gyereket ha kell óvnám és ez van, pestis is elmúlt ez is elfog egyszer...
2020. márc. 31. 16:44
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!