Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kisgyerekes anyukák, nem...

Kisgyerekes anyukák, nem féltek, hogy milyen hatással lesz a járvány a gyermek fejlődésére?

Figyelt kérdés

Másfél éves kisfiam van. Nem is attól félek, hogy elkapja a vírust és beteg lesz, mert ennyi erővel retteghetnék egész évben az influenzától, hányós-fosós vírusoktól, hörghuruttól, stb, kisgyerekekre ezek sem veszélytelenebbek, mint a koronavírus. Persze, nyilván nem szeretném, hogy elkapja, mint ahogy más betegséget sem, de sokkal jobban féltem a nagymamámat, szüleimet, anyósékat.

Viszont egyre jobban aggaszt, hogy milyen hatással lesznek a kisfiam életére ezek a "kiesett hónapok". Mi elég aktív család voltunk, a nagyszülők hiába élnek más városban, legalább hetente-kéthetente találkoztunk (ottalvósra is), kisfiam imádott menni, nagyon jól elvan minden nagyszülővel, sokkal jobban élvezte azokat a napokat, amikor nem csak én voltam vele.

Jártunk programokra is, Ringatóra és Baba-mama klubba, ezeket is nagyon élvezte, a többi gyerekkel pont az elmúlt hónapban kezdett komolyabb interakcióba lépni, láthatóan élvezte a társaságot, szerette a programokat.

A beszéde is most indult be, most van abban a korban, hogy sok ingerre van szüksége, rengeteget tanul, mindent felfedezne, mindenre rácsodálkozik, minden újdonságnak örül.

Imád kint lenni, kismotorozni vagy akár sétálni, de a babakocsiban is szívesen elnézelődik. Szüksége is van a levegőre, ha valami miatt nem tudunk kimenni, sokkal nyűgösebb aznap. Most is kijárunk, szigorúan csak velem vagy csak az apjával, kihalt utcákra, erdőbe, nem érintkezünk senkivel. Tudom, sokan már ezt is elítélik, de erkély nélküli panelben lakunk, muszáj kimenni, amíg lehet.

Szerintem biztosan bevezetik majd nálunk is a kijárási tilalmat, tehát kisfiam akkor egyáltalán nem léphet ki a levegőre, hetekig-hónapokig talán. Én ettől rettegek. Nem csak azért, mert szerintem fontos a levegőzés, és a nyitott ablak nem ugyanaz (erkélyünk, mint mondtam, nincs), hanem azért is, mert így egy csomó tevékenységről kell lemondanunk, amik szerintem a fejlődését szolgálják.

Egy nagyobb gyereknél már nem számít annyit az időszakos bezártság, de az ilyen kicsiknél, akik most tanulják a világot, most fedezik fel, mi van körülöttük, most fogékonyak mindenre, szerintem nagyon rossz hatással lehet, hogy hetekig/hónapokig

- egyáltalán nem léphet ki a lakásból

- nincs szabadban futkározás, mozgás

- nem lát semmit a természetből, pont mikor rügyeznek a fák, nyílnak a virágok, zöld lesz újra minden (még az ablakunk is betonrengetegre néz...)

- nem találkozik senkivel rajtam és az apján kívül

- nem találkozik a szeretett nagyszüleivel (a videochatet ő még nem nagyon tudja értelmezni, csak a telefont/laptopot akarja nyomkodni, ha megmutatjuk neki)

- nem lát másik gyereket egyáltalán

- kiesnek a kis programjaink, ahol más gyerekek között kezdte meg a szocializáció alapjait

- és még tudnám sorolni...

Szerintem ez így 1,5 évesen akár a fejlődését, világhoz való viszonyát is alakíthatja (negatív irányban), és nagyon aggódom emiatt, szerintem egy ekkora kisgyereknek (és nyilván semmilyen gyereknek) nem éppen a panellakásban kellene kuksolnia egész tavasszal, nyáron. :(

Nagyon félek, hogy egész nyárig kitart ez, és jó időben már nem is nagyon tudunk kimozdulni, kirándulni.

Most még sétálunk, de már így is sokszor bűnösnek érzem magam, mert tudom hogy egyesek ezt is elítélik.

Ti hogy gondolkoztok erről?

Tudom, hogy nem ez a legnagyobb probléma a világon, tudom, hogy emberek tízezrei fognak a vírusban meghalni, és nem azt mondom, hogy feleslegesek ezek az intézkedések. Én is féltem az idősebb rokonaimat, és nem is találkoztunk még a szüleinkkel sem 3 hete, akármilyen nehéz. Tudom, hogy másoknak sokkal nagyobb problémáik vannak, meghalt családtagjuk, elvesztik a munkájukat, csődbe megy a cégük. (Mielőtt kapom az itt szokásos beszólásokat, hogy "neked tényleg ez a legnagyobb problémád?")

De ez az oldal nem csak arról szól, hogy a legnagyobb gondjaidat oszd meg, engem most az érdekel, hogy más anyukák pici gyerekkel hogyan viselik ezt a helyzetet.

Én nagyon félek attól, hogy kiesik egy egész tavasz és egy egész nyár a kisgyerekkorából, pont amikor minél többet kellene kint lennie, szaladnia, felfedeznie, füvet tapogatnia, stb.

A másik ami érdekel, olvasom sok helyen, hogy írják anyukák, hogy ők bizony tényleg nem mozdulnak ki, és már 2-3 hete nem léptek ki a gyerekkel a lakásból. Ahol kert van, ott megértem, hogy nem mennek az utcára, de sokan panellakásban laknak, és úgy írják, hogy már egyáltalán nem viszik ki a gyereket. Értem én, hogy a járvány terjedése ellen ez a leghatékonyabb mód, de ti ezt meddig tervezitek? Hiszen Magyarországon még csak az elején leszünk, valószínűleg hónapok múlva sem lesz kevesebb fertőzött, mint most, sőt. Akkor ti tényleg hónapokig nem viszitek ki a gyerekeket a lakásból?

Őszintén érdekel, nem bántásból kérdezem, csak úgy érzem, néhányan csak pár hétben gondolkoznak, pedig ebből több lesz, és én úgy vagyok vele, hogy amíg engedik, bizony leviszem a gyereket (előírásokat betartva, figyelve, fegyelmezetten, szerencsére a mi környékünkön ez nem probléma).

Köszönök minden észrevételt, választ, véleményt.

2020. márc. 31. 13:14
1 2 3 4 5 6
 11/60 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a válaszokat.

Azt hiszem, többen félreértettétek írásom lényegét. Természetesen nem arról van szó, hogy a fák nézegetése többet ér, mint a kisfiam egészsége. Arról sincs szó (ahogy írtam is), hogy nem értek egyet a rendelkezésekkel. Sőt, kifejezetten örülök a korlátozásoknak és tudom, hogy szükség van rájuk a vírus korlátozásához.

De most a másik oldalra szerettem volna reflektálni, hogy bár tudom, hogy kellenek az új szabályok, és tudom hogy minket védenek vele, ettől függetlenül elszomorítanak a következményei. Kíváncsi voltam, más is érez-e így. Ettől még tudom, hogy az emberi életek védelme fontosabb és nem is szeretném én sem, ha most nyitva lennének a játszóterek, jatszóházak, babaklubok.

Azzal kapcsolatban továbbra is fenntartom a véleményeket, hogy nem rettegek a vírustól. Igen, meghalt egy csecsemő Anerikában, meg talán egy Kínában. Pont azért van ekkora hírértéke, mert annyira kevés babának voltak komoly tünetei. Gondoljatok bele, ez a fertőzöttek számát nézve mennyire kicsi arány, és gondoljatok bele, hogy ilyen arányban bizony halnak bele csecsemők influenzába, rotavírusba, sőt megfázásból induló szövődményekbe és rengeteg más, hétköznapi betegségbe is. Csak róluk nem írnak cikket. Ennyi erővel akkor soha nem mozdulunk ki, mert ezeket bármikor elkaphatja. Vagy autóba se ülünk, mert autóbalesetben is meghalt már rengeteg baba.

Azt értem, hogy felnőttekre veszélyesebb mint az influenza, írtam is hogy féltem a szeretteimet. És természetesen a kisfiamat is igyekszem védeni, ügyelünk a higieniara, nem megyünk emberek közelébe, fertőtlenítünk, stb. De a sétákat nem fogjuk hanyagolni, amíg kimehetünk.

2020. márc. 31. 15:03
 12/60 anonim ***** válasza:
27%
ez addig hangzik jól amíg nem te kerülsz bele abba a pár százalékba... mint a lány aki egyszer füvezett és kiderült allergiás rá ezért nyaktól lefelé lebénult (régi hír) arra is naaagyon kicsi volt az esély,de utána biztos fájt a családnak.
2020. márc. 31. 15:07
 13/60 A kérdező kommentje:
Értem én, hogy belekerülhetünk abba a bizonyos százalékba, de akkor soha többé ne szervezzek már programokat, akkor se ha lecsengett a koronavírus? Hiszen rengeteg más vírus kering minden egyes évben, ami pont ugyanilyen veszélyes a gyerekekre. Csak mivel a koronavírus a felnőttekre veszélyesebb, azért kellenek az intézkedések, azért kell komolyabban venni.
2020. márc. 31. 15:15
 14/60 anonim ***** válasza:
92%

Nem. De kertes házban lakunk, panelban jobban félnék ettől. Az egyetlen ami tényleg fontos másfél évesen az a mozgás, azt valahogyan biztosítani kell. A ringató és hasonlók jó időtöltések, de nem lesz semmi baj ha nem jár rá. Olyan korlátozás nagyon kevés helyen van, hogy, egyáltalán nem mehetsz le sétálni, nem látok a jövőbe, de egyáltalán nem biztos, hogy ilyesmi bekövetkezik itthon.

Amúgy nyilván jobb lenne ha mehetne mindenhova, de háborúkban is nőttek már fel gyerekek a pincében, nem lesz semmi baja.

2020. márc. 31. 15:20
 15/60 anonim ***** válasza:
34%

Dehogynem, én is aggódom. 15 hónapos a lányom, jártunk nagymamához, játszócsoportba, kerekítőre, kutyás ismerősökkel sétálni, jött Ausztriából a testvére, mindem héten volt vendégség.

Most semmi. Ezekben a digitális cuccokban nem hiszek, mármint a gyerekprogramokban, nincs is időm zoom-ot meg ilyeneket telepíteni és nem akarom még képernyőhöz szoktatni.

A kertből folyton kifelé sasol, sikongat ha kisgyereket lát. Erdőben is menne másokhoz. Kutya szintén szenved.

Szóval de, meg fog látszani a gyerekeken, szerintem lesznek szerencsések, ahol jó szülők közötti kapcsolatból a home office miatt még több jut és ez ellensúlyozza a kortárs kapcsolatok visszaesését, de ahol eddig is elhanyagoló vagy inkompetens vagy bántalmazó szülők voltak, ott baj lesz.

2020. márc. 31. 15:22
 16/60 anonim ***** válasza:
92%
Igen, biztosan rossz lehet egy lakásban bezárva lenni hetekig, de ha foglalkozol a gyerekkel, semmi baja nem lesz. Én olyan országban élek, ahol télen sokáig nagyon hideg van, és kicsi gyerekkel ritkán lehet kimenni, van, hogy hetekig egyáltalán. Persze ez most más helyzet, mert még a nagyszülőkkel,stb. sem találkozhatnak, de egy 1,5-2 évesnél ez még nem akkora gond, neki még Anya a legfontosabb. Olyan dolgok, amiket meg még nem élt meg, nem fog neki hiányozni, nem lesz semmi negatív emléke emiatt. Minél előbb túlleszünk ezen a helyzeten, annál előbb pótolhatjuk be a kiesett dolgokat. Én 3 évesen kórházban voltam hosszabb ideig, és csak arra emlékszem, hogy utána milyen nagyszerűnek tűnt minden otthon, ami normális. A szüleim, a testvérem, a szobám, a játékaim, az ételek.
2020. márc. 31. 15:26
 17/60 anonim ***** válasza:
89%

nem hiszem hogy ez olyan időszak amikor az ember válogat... digitális dolog nem ördögtől való (ismerősöm zongoratanár és a gyerekek örülnek már a zongoraórának is :D )

a másik igen nem lehet mindentől rettegni,de influenzánál nincs is kijárási korlátozás. Ez van azzal dolgozol ami van és inkább ezt vállalnám be minthogy életem végéig bűntudatom legyen amiért felelős felnőttként veszélyeztettem a gyerekem. nem jó dolog ez,de háborúban is elfogadták azt ami volt, mert nem volt más választás (most csak azt hiszik, hogy van más választás,de csak mert a vírus nem látható, míg háborúban a fegyveres katonát nagyon is láttad).

2020. márc. 31. 15:29
 18/60 A kérdező kommentje:

15-ös válaszoló, teljesen egyetértek.

A digitális "pótlékok" engem sem vígasztalnak, kisfiam egyáltalán nem néz képernyőt, most se látom sok értelmét annak, hogy online nézzünk mondókákat, mondokázok vele előben én is meg az apja is. Pont a személyesség, a társaság miatt szerettem ezeket a programokat. És hát persze fájó pont a rokonok, barátok távolléte, konkrétan attól félek, nem is fog emlékezni a nagyszüleire. :( videochat egyáltalán nem köti le.

19/60 anonim ***** válasza:
90%

Nem félek, milyen hatással lesz rájuk. Itt vagyunk nekik mi, a családjuk. Attól már jobban félek, mi lesz velük, ha én vagy a férjem elkapja, és esetleg hetekre, hónapokra messze kerülünk tőlük. Illetve a tüdőbeteg fiam (12 éves) áprilisi kontrollját augusztusra tették át. Érte aggódom még, a többi mind kibírható.

Én heti 1 max két vásárlás miatt megyek csak ki, a férjem dolgozni jár, egyelőre nem home office-ban dolgozik. Amíg mellettük vagyunk, nincs gond. Digitális világban élünk, 3d pandát vetítek a nappaliba, ha kell, szellőztetünk, horgászunk a fürdőkádban, játékalagút, trambulin, gyerekzenekarok adnak online koncertet, stb.

Értelmes emberek nőttek fel a háborúk alatt is, akiknek rémesebb helyen kellett átvészelni, rádió, tv, áram, étel nélkül heteket, hónapokat. Akkor nem büntetés járt a felesleges kijárásért, hanem puskalövés.

20/60 anonim ***** válasza:
100%
7# itt is leállt minden. Egyrészt érthető, másrészt nagyon szar. Pl. fogat max húznak, ha muszáj mást nem csinálnak vele - remek. Egy beültetés 100 ezer + rá a fog (feltéve, ha nem akarom a kihúzott mellettieket is beáldozni egy koronás megoldáshoz) Ha nem nyílt a törés, azt sem műtik, csak begipszelik aztán csók, akkor is, ha utána emiatt majd korrekciós műtét kell meg ilyenek... Háziorvoshoz nem lehet menni, ha beteg vagy, telefonálni kell és telefonon keresztül meghallgatja a panaszod és ír fel e-receptet... Kemény. Mondjuk, akinek nicns netje, az nem tudom ezeket honnan tudja, hogy ne menjen, elmarad, hova telefonáljon stb. stb. Sajnálom a sok öreget pl.
2020. márc. 31. 15:37
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!