Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mivel véded ki, hogy ovis...

Mivel véded ki, hogy ovis gyermeked átvegye a beszédhibát a társától?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Kislányom mindjárt 5 éves, szeptembertől új oviba jár. Imádjuk, minden szempontból szuper. Integrált, rettenő nagy hangsúlyt fektetnek az empátiára a családias légkörre.

Kislányom kis barátnőjét - ne kövezzetek meg - de nem szeretem. Nem tehetek róla, egy az egyben taszít a kislány. Erőszakos, akaratos, követelőző, teljesen kisajátítja a lányom, ő hiába szeretne másokkal is játszani folyton elrángatja, elmarja a többieket mellőle. Egyik nap a játékát is majdnem tönkretette teljesen. Igen itt jöhet a kérdés minek engedem vinni, de itt megszokás hogy minden gyerek visz valami játékot vagy a kedvencét az oviba. 20 fős az ovi, itt van fél év és lányom azóta se tudta megtanulni a többi gyerek nevét annyira a kislány "hatása alatt van" Hiába próbálom ösztönözni játszon mással is,barátkozzon mással is. Nem tud. Reggel bemegyünk az oviba köszön,oda jönnek a gyerekek köszönni megölelni, megjelenik a kislány félre lök mindenkit mintha a lányom a saját tulajdona lenne és már vonszolja is magával.

Kislányom amúgy elég érzékeny gyerek így meg könnyen irányítható. A legnagyobb gondom a kislány beszédhibája. Borzalmas, egy szavát se értem pedig 2 gyermekem van. Ráadásul tanár szülők gyereke a kislány. Egyre többször veszem észre az amúgy szépen tisztán beszélő lányomon, hogy elkezdett hibásan beszélni. De jött már anyázva is haza oviból a kislánytól tanulva. Persze tudom, hogy oviban cifrákat tanulnak a gyerekek,és itthon elmagyarázzuk neki mit miért nem mondunk.

Nyílván megtiltani nem tudom nem is fogom, hogy barátkozzon a kislánnyal, bár szívem szerint megtenném. De kihullik a hajam hogy a beszédét átveszi a kislánytól. 🤦‍♀️

Tudom, hogy nem a kislány tehet a beszédhibájáról, a viselkedéséről sem. Tudom normál esetben örülnöm kellene,hogy van egy jó kisbarátnője,de nem az.

Tudtok valamit tanácsolni?

2020. jan. 19. 20:47
1 2 3
 21/25 A kérdező kommentje:

18#

Nem tévedésben vagy. 2 éves a kisebbik lányom és sosem gügyőgött a nagy ez miatt.

Nem játékból mondta. Észre se vette, hogy így beszél.

A másik ovit nem szerettük. A gyerekek egyáltalán nem voltak kedvesek. Mire valakihez közelebb került lányom addigra beteg lett. Az első ovis évünkben többet volt otthon mint oviban mert nonstop beteg volt. Mire újra ment addigra meg voltak a klikkek és nem engedték. Ott ténylge sokat panaszkodott lányom, hogy nagyon undokak a gyerekek vele. Mondjuk az egész ovi eleve rossz volt. Ott kiabáltak nagyon sokat a gyerekekkel. Jelenleg keresztény fentartású oviba jár. Sokkal másabb a mentalitás a nevelés.

2020. jan. 20. 10:46
 22/25 anonim ***** válasza:
96%

5 évesen kezdik intenzíven a szerepjátékot. Ezért, mert régen nem csinálta, nem biztos hogy most azért csinálja mert elfelejtett beszélni. Írtad, hogy játszott. Akkor van gond, ha mindig úgy beszélne.

Miért nem fogadták be? Nálunk a mini csoporttal kezdte és folyamatosan jöttek a gyerekek. Vannak a magának való gyerekek és vannak a kíváncsi gyerekek, akik mindig közvetlenek az újakkal.

Ahogy egyre több infót írsz, nekem is az az érzésem, hogy a gyerekednél lesz a "hiba". Ami nem biztos, hogy az csak te látod annak. Tehát inkább nálad.

Arra még nem válaszoltál kivel játszik, ha nincs ott a nyomulós kislány?

2020. jan. 20. 11:49
 23/25 A kérdező kommentje:

Mivel főztem rendet tettem, ebédeltünk a kicsivel siettem, nem sikerült mindenre válaszólni.

Mi olyan faluból jövünk ahol az emberek 80 % nem túl kedves. Maguknak valóak. Az oviban iskolában mai napig azt nézik kinek a kicsodája. Már az én gyerekkoromban sem volt jó az ovi és azóta sem.

Itt rengeteget kiabálnak a gyerekekkel, rengetegszer láttam míg vártam a lányomra hogy az óvónő rácsap a gyerekre, kokit nyom rá. Aztan jött a döbbenet, hogy láttam.

A gyerekek közöt ugyan ez ment. Volt mikor konkrétan sírva jött haza a lányom amiért hiába szeretett volna másokkal játszani közölték vele: húzzon a fenébe, de volt mikor azt kapta rohadjon meg.. mind ezt vele egykorú kislánytól. Mikor kérdezte. az ovi vezetőt azt kaptam túl reagálom. 1 hét múlva úgy jött haza hogy megharapták. Köszönni luxus, viselkedni szintén. Volt mikor már én szóltam rá a gyerekre hogy illik visszaköszönni, erre köszönés helyett közölte hogy levagyok 💩 Anyósom az ovi mellett a konyhán dolgozott, ő is rengetegszer mondta hogy az udvaron sok mindent látott. Sokszor volt, hogy a közös programok kreativkodás közben félre lökték a kisebbeket.

Az itteni oviban kérlek szépen bemegyek a gyerekek sorba előre köszönnek, sőt van aki oda is jön megölelni.

Náluk minden nap van ölelő perc mikor leülnek félkörbe és mindenki megölelgeti a másikat, elmondanak legalább 1 jó tulajdonságot a másikról. Vallásos ovi de ez max abban merül ki, hogy heti 1x átmennek a templomba zenés misére ebédkor elmondanak 1 imát, de a családi hangulatra empátiára nagyon nagy hangsúlyt fektetnek.

A kislány eddig 2x hiányzott szóval a kérdésedre a válasz ebben a 2 esetben azzal az első kislánnyal játszott akivel az első héten barátkozott.

Szerepjáték már 2 éves kora óta megy intenzíven. Még játékból sem beszélt soha hibásan. Most se játszott, észre se vette hogy így beszélt.

2020. jan. 20. 12:30
 24/25 A kérdező kommentje:

Az lemaradt hogy természetesen nem én voltam az egyetlen aki jelezte az előző ovinkban a gondokat.

Másrészt jó elkanyarodtunk a fő kérdésemtől a beszédhibától 🤦‍♀️

2020. jan. 20. 12:37
 25/25 anonim ***** válasza:
100%

Nem kanyarodtunk el. Szerepjáték a beszédhiba vagy vmi lelki gond.

Ha megint úgy beszél és nem játékból teszi, akkor vedd viccesre vagy szólj rá, hogy így nem érted amit mond, mondja rendesen, ahogy eddig.

Szerintem az utánzáson mindenki átesik, semmi extrát nem látok ebben.

Abban viszont inkább, hogy kiakadtál a másik kislányra. Ha olyan jó ez az ovi, beszélj a szüleivel.

Gondolom azért is írtad le részletesen, mert ez is gond nálatok.

2020. jan. 20. 12:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!