Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mivel véded ki, hogy ovis...

Mivel véded ki, hogy ovis gyermeked átvegye a beszédhibát a társától?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Kislányom mindjárt 5 éves, szeptembertől új oviba jár. Imádjuk, minden szempontból szuper. Integrált, rettenő nagy hangsúlyt fektetnek az empátiára a családias légkörre.

Kislányom kis barátnőjét - ne kövezzetek meg - de nem szeretem. Nem tehetek róla, egy az egyben taszít a kislány. Erőszakos, akaratos, követelőző, teljesen kisajátítja a lányom, ő hiába szeretne másokkal is játszani folyton elrángatja, elmarja a többieket mellőle. Egyik nap a játékát is majdnem tönkretette teljesen. Igen itt jöhet a kérdés minek engedem vinni, de itt megszokás hogy minden gyerek visz valami játékot vagy a kedvencét az oviba. 20 fős az ovi, itt van fél év és lányom azóta se tudta megtanulni a többi gyerek nevét annyira a kislány "hatása alatt van" Hiába próbálom ösztönözni játszon mással is,barátkozzon mással is. Nem tud. Reggel bemegyünk az oviba köszön,oda jönnek a gyerekek köszönni megölelni, megjelenik a kislány félre lök mindenkit mintha a lányom a saját tulajdona lenne és már vonszolja is magával.

Kislányom amúgy elég érzékeny gyerek így meg könnyen irányítható. A legnagyobb gondom a kislány beszédhibája. Borzalmas, egy szavát se értem pedig 2 gyermekem van. Ráadásul tanár szülők gyereke a kislány. Egyre többször veszem észre az amúgy szépen tisztán beszélő lányomon, hogy elkezdett hibásan beszélni. De jött már anyázva is haza oviból a kislánytól tanulva. Persze tudom, hogy oviban cifrákat tanulnak a gyerekek,és itthon elmagyarázzuk neki mit miért nem mondunk.

Nyílván megtiltani nem tudom nem is fogom, hogy barátkozzon a kislánnyal, bár szívem szerint megtenném. De kihullik a hajam hogy a beszédét átveszi a kislánytól. 🤦‍♀️

Tudom, hogy nem a kislány tehet a beszédhibájáról, a viselkedéséről sem. Tudom normál esetben örülnöm kellene,hogy van egy jó kisbarátnője,de nem az.

Tudtok valamit tanácsolni?

2020. jan. 19. 20:47
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
68%

Még az jutott eszembe, hogyha dirigál, védd be a gyereket, de úgy, hogy érezze, elmondhatja az érzéseit.

Pl a másik gyerek azt mondja “Gyere te leszel a cica a játékban”, mire te azt mondod, hogy “Xy gyerek, Alízkàt megkérdezted, mi szeretne lenni? Alízom, mi szeretnél lenni a játékban?” “ Mindig meg kell kérdezni a másikat is, hogy mit szeretne és együtt kitalálni valamit. Vagy egyszer az egyik dönt, utána a másik, tudjátok, miért? Mert mindenki véleménye fontos!”

Ezt vagy reggelente/délután adod elő, vagy áthívod a gyereket és az anyja helyett is tereled a nevelését.

Egyébként rá fognak unni a gyerekre, az enyémre is fél év volt mire ráuntak, mikor ő volt az új, mindenki róla beszélt, az ő barátja akart lenni, mellé ülni, utána szépen lassan beolvadt, vannak barátai, viszonylag népszerű, de nem gyűlik mindenki köré.

2020. jan. 20. 07:37
 12/25 A kérdező kommentje:

9#

Remélem olvastad, hogy nem én butázom le a beszédhibás gyereket. Ilyet nem tennék. Hisz a nyitó hsz-ben is írtam, hogy nem a kislány tehet a beszédhibájáról. Az, hogy nem kedvelem a kislányt ettől függetlenül rosszat nem mondok rá főleg a kislányom előtt. Úgy ahogy felnőttben is van aki biztos unszinpatikus számodra úgy nekem is a kislány. Ennyi, ezen nincs mit ragóznom. Ettől függetlenül kedves vagyok vele, meghallgatom ha oda jön beszélgetni,bár sajnos nem sokat értek belőle.

Nos amikor a szépen szavaló tisztán beszélő lányom elém áll így, hogy : anya zongojázhatok? Vagy azt mondja a 2 éves húgának : gyeje pakojunk ej.. Na akkor ne akarja nekem senki beadni, hogy nem a kislánytól hozza.

Az első ovinkban is teljesen leragadt 1 kislánynál. Ott a kislány idősebb is volt nála és nem volt jó hatással rá. Folyamat ijesztgette mindenféle mumussal szellemekkel, elkezdett félni kb mindentől, sokszor olyan dolgokra vette rá kislányomat amiről pontosan tudta, hogy nem helyes. Ott se szóltunk bele különösebben, persze elmondtuk, hogy nem viselkesünk úgy és attól mert a másik kislány így viselkedik még nem helyes és neki nem szabad,hagytuk, hogy saját maga mondjon nemet. Végül össze is vesztek.

Kislányom akkor szokott kiállni magáért ha már tényleg nagyon elege van. Ha sérelem éri pl egyik nap az egyik kisfiú megharapta akkor sem szólt az óvónőnek csak itthon. Nem féltem ebből a szempontból mert képes megvédeni magát ha nagyon kell, kiállni magáért csak nagy a béke tűrő határa 🤷‍♀️ mindig mondjuk neki, hogy ha valakihez nincs kedve, valakivel nem akar játszani nincs olyan, hogy kell.

Ő minden gyerekkel kedves, érdeklődő gyerek,és azt is tudom,hogy inkább hagyja magát csak nehogy ne kedveljék.

2020. jan. 20. 08:40
 13/25 A kérdező kommentje:

10#

Pont az előbb írtam le, hogy a szépen tisztán beszélő/szavaló gyermekem mikor azzal áll elémb anya zongojázhatok? Vagy azt mondja a 2 évea húgának : gyeje pakojunk ej.. Na ne akard nekem bemeaélni, hogy nem a kislánytól hozza.

Nem vagy elfogult a lányommal mint a legtöbb szülő, nem dugom a fejem a homokba ha azt mondják gond van vigyem el kivizsgáltatni. De képzeld korához mérten sokkal előrébb tart a korcsoportjában. Ennyit az értelmi képességeiről. Az első oviban 34 voltak. Ott is 1 kislánnyal játszott még is tudta az összes gyerek nevét.

2020. jan. 20. 08:45
 14/25 A kérdező kommentje:

Azbovi egyébként integrált. Van hiperaktív/nem jól funkcionáló autista kisfiú és kisfejűséggel született középsúlyos fogyatékos kislány is. Akit amúgy imádok. Egy kis tündér. Minden nap hatalmas öleléssel köszön.

Kislányom amúgy csak délig van oviban.

2020. jan. 20. 08:51
 15/25 A kérdező kommentje:
Hopp közben látom szép bakikkal írtam meg az egyik hsz-t 🤦‍♀️ bocsánat telefonról írok.
2020. jan. 20. 09:00
 16/25 anonim ***** válasza:
100%

A te lányod milyen?

Lehet ő sem az a "kedves" visszafogott csendes fajta.

Nálunk is hasonló a helyzet. A lányom mindig a "rosszakhoz" húz. Az az érdekes és vicces neki. A többiekkel uncsi a játék. El kell fogadni. Lehet a másik kislány anyukája sem örül, hogy együtt játszanak.

Az én gyerekem is tisztán beszél. Viszont ő is hazahozta a különböző beszédhibákat stb. Ilyenkor mindig megkérdezem ki beszél így, és utána rászólok, hogy én Hannával akarok beszélni nem a Lilivel. És akkor visszatér.

A káromkodásról meg annyi, hogy múltkor vásárlás közben egy pasi olyat káromkodott, hogy majdnem reflexből leszidtam. 😊

2020. jan. 20. 09:28
 17/25 anonim ***** válasza:
94%

Szia, én olyan kislány voltam, akit ugyanígy elmart mindenki mástól egy ugyanilyen agresszív kislány, hogy én vagyok az ő barátnője és nem játszhatok mással. És ugyanígy nem voltak ellene eszközeim, mint a te lányodnak, mert félénk voltam, érzékeny, otthon nem tanultam ilyen eszközöket, plusz apukám is agresszív volt otthon, anyukám meg tűrte, hát ezt tanultam el.

Mint ilyen múlttal rendelkező nő nagyon szépen kérlek, hogy segíts a kislányodon. Nekem senki nem segített, elbagatellizálták, anyukám még örült is, hogy van "kis barátnőm", ő se volt oda érte, de hát ha egyszer "én választottam". De én nem választottam, és ezt nem tudtam elmondani, sőt, én éreztem rossznak magam, hogy nem szeretem, másra vágyok, azt hittem, az én hibám, és normális, hogy minden nap rosszul érzem magam az oviban, ez lett az alap. Aztán általános iskolában természetesen az első nap megtalált egy ugyanilyen kislány, ezek kiszagolják a gyengeséget, én meg már megszoktam addigra. Az általános iskola mind a nyolc évében végig terrorizált, amikor mással akartam játszani, még öngyilkossággal is fenyegetőzött, én meg megijedtem, komolyan vettem. Anyukám őt se szerette, de hát "nem tudott mit tenni". Szerintem igenis tudott volna. Középiskolában szabadultam meg tőle, de akkor már nagyon sokat torzultam, károsodtam, nem találtam a helyem, idétlenül szerepet játszottam, úgy éreztem, én nem érdemlem meg, hogy jól érezzem magam, én képtelen vagyok úgy barátokra, szerelemre találni, mint a többi velem egykorú. Később férjhez mentem egy olyan férfihoz, aki nagyon hasonló módon sajátított ki engem, mint ezek a kislányok. Nagyon, de nagyon nehéz volt ebből kijönni, és soha nem múlnak el a következmények. Már elváltam, hatodik éve vagyok egy boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatban, mert valahogy kievickéltem a borzalmasan boldogtalan házasságomból, és szaksegítséggel összeszedtem magam. Gyerekvállalásra gondolni sem tudtam idáig, arra kellett koncentrálnom, hogy összeszedjem magam. Most 35 éves vagyok, és most kezdenék bele, hát egyáltalán nem ideális, de ez van.

Szóval én nagyon hálás lettem volna, ha segítenek nekem kievickélni a csávából, nem ment volna rá a fél életem az agresszíven rám akaszkodó piócákra, akikkel nem tudtam mit kezdeni, mert azt hittem, ez természetes, ezt érdemlem. Ne haragudj, de az én szemszögemből nézve a beszédhiba átvétele a legkisebb probléma.

2020. jan. 20. 09:30
 18/25 anonim ***** válasza:
95%
A bababeszed, vagyis ez a zongojazhatok és hasonlók nem beszédhiba, hanem játék ekkora gyereknel. Mondjuk ha nem erted mit beszél a masik gyerek, akkor a lányod hihyan tanulhatna tőled? De köss csak bele. Ha masikmoviban is egy gyerekhez húzott a lányod, akkor nem kellene elgondolkodni végre, hiigy a hiba nem másban van, hanem benne?
2020. jan. 20. 10:00
 19/25 A kérdező kommentje:

Mindkét oviban pozitív vissza jelzést kaptunk lányomról. Ő nem az a csendes fajta szorongó, aki a sarokban áll. Ő stressz alapon szorong. Az új helyzeteket kicsit bátortalanul veszi elsőre. Több biztatás kell neki. De amint bemelegedett nincs gond.

Nem tökéletes a gyerekem. Tehát nem mondom azt rá mint oly sokan hogy egy földreszállt angyal,hogy sosem hibázik,sosem csintalan, sosem borul ki nem hisztizik. Ellenben az a fajta aki az egész napos ingert otthon adja ki. Máshol, így az oviban is jól nevelt, empatikus kedves segítőkész,hamar beilleszkedett.

Én első szülőin felálltam mikor az óvódavezető bemutatott mert egy pici jól összeszokott közösségbe, faluba költöztünk. Kértem a szülőket ha bárkinek a gyermekének gondja akad a sajátommal nyugodtan jelezze. Megbeszéljük. Én nem vagyok az a fajta aki veri a tamtamot, más gyerekére mutogat ha bármi gond adódna. Nem vagyok az aki rohan minden apró piszlicsálé dolog miatt az óvónőkhőz.

Arra neveljük a gyerekeinket, hogy mindenkit olyannak kell elfogadni amilyen. Mindig segítsenek másnak, legyenek kedvesek, tiszteljenek másokat. Ne féljenek segítséget kérni, ne féljenek kiállni magukért az igazukért. Mindig legyenek öszinték.

2020. jan. 20. 10:13
 20/25 anonim ***** válasza:
100%

Amikor nincs ott a kislány, akkor kivel játszik?

Az óvónők is tudják kik a vezérek, így lehet, hogy a gyereked jól viselkedik, de otthon őket utánozza le, mert tetszik neki.

2020. jan. 20. 10:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!