Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mivel véded ki, hogy ovis...

Mivel véded ki, hogy ovis gyermeked átvegye a beszédhibát a társától?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Kislányom mindjárt 5 éves, szeptembertől új oviba jár. Imádjuk, minden szempontból szuper. Integrált, rettenő nagy hangsúlyt fektetnek az empátiára a családias légkörre.

Kislányom kis barátnőjét - ne kövezzetek meg - de nem szeretem. Nem tehetek róla, egy az egyben taszít a kislány. Erőszakos, akaratos, követelőző, teljesen kisajátítja a lányom, ő hiába szeretne másokkal is játszani folyton elrángatja, elmarja a többieket mellőle. Egyik nap a játékát is majdnem tönkretette teljesen. Igen itt jöhet a kérdés minek engedem vinni, de itt megszokás hogy minden gyerek visz valami játékot vagy a kedvencét az oviba. 20 fős az ovi, itt van fél év és lányom azóta se tudta megtanulni a többi gyerek nevét annyira a kislány "hatása alatt van" Hiába próbálom ösztönözni játszon mással is,barátkozzon mással is. Nem tud. Reggel bemegyünk az oviba köszön,oda jönnek a gyerekek köszönni megölelni, megjelenik a kislány félre lök mindenkit mintha a lányom a saját tulajdona lenne és már vonszolja is magával.

Kislányom amúgy elég érzékeny gyerek így meg könnyen irányítható. A legnagyobb gondom a kislány beszédhibája. Borzalmas, egy szavát se értem pedig 2 gyermekem van. Ráadásul tanár szülők gyereke a kislány. Egyre többször veszem észre az amúgy szépen tisztán beszélő lányomon, hogy elkezdett hibásan beszélni. De jött már anyázva is haza oviból a kislánytól tanulva. Persze tudom, hogy oviban cifrákat tanulnak a gyerekek,és itthon elmagyarázzuk neki mit miért nem mondunk.

Nyílván megtiltani nem tudom nem is fogom, hogy barátkozzon a kislánnyal, bár szívem szerint megtenném. De kihullik a hajam hogy a beszédét átveszi a kislánytól. 🤦‍♀️

Tudom, hogy nem a kislány tehet a beszédhibájáról, a viselkedéséről sem. Tudom normál esetben örülnöm kellene,hogy van egy jó kisbarátnője,de nem az.

Tudtok valamit tanácsolni?

2020. jan. 19. 20:47
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
20%
Adj neki egy rohadt nagy kokit ha egyedül vagytok
2020. jan. 19. 20:56
 2/25 anonim ***** válasza:
84%
Kerd meg az ovonot figyeljenek ra, hogy tobb gyerekkel us jatszon.
2020. jan. 19. 21:04
 3/25 A kérdező kommentje:

Már jeleztem nekik, eddig nem sok sikert értek el.

Mikor elkezdtük itt az ovit eredetileg egy másik kislány lett a barátja. Egy igazi kis cuki, aranyos, szerény kislány. Nem tudom,hogy jött a képbe a másik csak azt, hogy elmar mindenkit aki közeledne a lányomhoz. Mondta kislányom,hogy ő szeretne hármasban játszani velük de az undok kislány nem szereti a másikat és elzavarta. Volt, hogy mondta kislányom,hogy nem játszik így vele, de egyszerűen levakarhatatlan. Egész nap a lányom "fenekében" koslat. Ő meg olyan kis szorongó, hogy nem szól az óvónőnek ha sérelem éri.

De nem is ez a fő téma hanem a beszédhiba.

2020. jan. 19. 21:15
 4/25 anonim ***** válasza:
91%
Ha ez a gond akkor azt a kislanyt hivjatok at hozzatok jatszani. Hatha ez segit
2020. jan. 19. 21:21
 5/25 anonim ***** válasza:
90%

A fiam kb 2 hónappal azután, hogy elkezdte az ovit elkezdett dadogni (épphogy belelendült volna a beszédbe), jeleztem az óvónőnek, erre mondja, hogy együtt szokott ebébelni egy dadogós fiúval... Nem tudok mit tenni ellene.

(biztos, hogy nem valami trauma miatt van ez)

A gyerekorvos azt mondta, hogy 99%ban kinövik az átvett dadogást, hát kíváncsi vagyok mikorra.

Egyébként ilyen magatartású lánnyal nekünk is van gondunk, eddig örültem, hogy nem a lányommal játszott, de idén meg ő kell neki, mivel már mindenki más megunta őt.

(neki is van egy beszédhibája amit az enyém elkezdett átvenni, pedig örültem, hogy nem kell logopédushoz járnia, párszor veszekedtem vele amikor hallottam tőle és abbahagyta)

2020. jan. 19. 21:40
 6/25 anonim ***** válasza:
73%

A kislanyom csoportjaban ( kis csoportos) van egy lany, irto kenyesen es sejpitve beszel.

Kerdeztem a lanyom h ki beszel igy, meg is nevezte, sejtettem, hogy az a kislany.

Hat en amikor meghallottam ptthon az enyemet igy beszelni, mondtam neki, hogy igy csak a butak beszelnek!😁

Ezt szoktuk mondani arra is ha valaki csunyan beszel.

Az meg nem szeret lenni, igy mindjart atter a normalis beszedre.

2-3 alkalom utan feladta ezt a hobortjat

2020. jan. 20. 00:19
 7/25 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaitok. Én sem tudok egyenlőre mást csak rászólni és kijavítani.
2020. jan. 20. 05:20
 8/25 A kérdező kommentje:

Kedves 4#

A világért sem szeretném áthívni magunkhoz a kislányt.

Tűnhetek gonosznak, bunkónak, de nem. Bárki más gyerekét szívesen látnám,de őt nem.

2020. jan. 20. 05:37
 9/25 anonim ***** válasza:
82%

Beszédhibás gyerek anyukája vagyok.

A gyerekem beszédhibáját(r-l) senki sem vette át, inkább kijavítgatják, ami meg engem bosszant, hiszen nem direkt csinálja és csak elveszi az önbizalmát. A gyerekek iqjánál sokkal magasabb az övé, kikérem magamnak, hogy így a buták beszélnek, ilyet inkább a szűklátókörű egyszerű szülők mondanak a tipikusan fejlődő gyereküknek. Az ilyen ostoba szülői hozzáállás miatt kapja meg egy kisgyerek az oviban a tiédtől, hogy buta és lesz kiközösítve mert a másságát rosszabbnak titulálják! Vegyes csoportban félnek attól a szülők, hogy a 7 éves gyerekük visszafejlődik. Ilyen nincs, ha mindenhol helyesen hallja/látja, nem fog tartósan ráragadni semmi, visszafejlődés nem létezik.

Kíváncsi vagyok neked hogy esne, ha az enyém a tiédre mondaná, hogy így csak a buták gondolkoznak, mert ezt hallja tőlem otthon. Pedig az még igaz is lenne. De nem mondok ilyet, mert szerintem a te gyereked is lehet értékes, lehet közvetlen, barátságos, empatikus, figyelmes, segítőkész, mozoghat, táncolhat szépen, lehet jó sok dologban. Nem kevesebb az enyémnél, mert egy területen kevésbé jól teljesít.

Így azok beszélnek, akiknek a nyelve, száj körüli izmai, beszédészlelése lassabban fejlődik, ezt kell mondani a gyereknek, mert ez az igazság! Ezt könnyű behozni, az iqt lehetetlen feltornászni.

A tapadáshoz nem tudok hozzászólni, a gyerekem gyakran megun másokat és vált barátot, a legtöbb gyerek ilyen az 5 éveseknél, ez normális. Ha a kislány tapad a tiédre, biztos fejlettebb érzelmileg(vagy csak a te gyereked kedves vele). Én megvárnám, hogy a lányom kiálljon magáért és nemet mondjon(így tanulnak), de minden nap elmondanám, hogy mondjon nemet arra, amit nem akar, és itthon is hagynám választani, nemet mondani, hadd legyen sikerélménye.

Egyébként a szerényeknek, csendeseknek(szorongóknak)hízeleg a figyelem, nekem anno hízelgett és amennyire bosszantó volt, olyan jó is, fontosnak és népszerűnek éreztem tőle magam. Az életben is a visszahúzódóakat mindig felkarolja egy nyitott, extrovertált.

Szerintem meg fog tanulni a gyereked nemet mondani, ha igazán akarni fogja, gondolom más dolgoknál is tiltakozik néha, ha túl megy a saját határán.

Egyébként kedves vele? Vagy bántja, dirigál, elnyomja? Ezeket mind hagyja a gyereked? Otthon panaszkodik rá, hogy csúnyán viselkedik a másik gyerek?

2020. jan. 20. 07:20
 10/25 anonim ***** válasza:
70%

1, A beszédhiba nem ragaylos és nem is tanuljak meg a gyerekek a másiktól. Aki azt írta, a gyereke azért dadog, mert dadogós kisgyerekkel ebédel, az finoman fogalmazva buta mint a tök

2, Aki leszidja a gyerekét, mert hibásan beszél, nem valo szulonek.

3, Aki lebutazza a masikat a beszedw miatt szintén nem.

4, A gyerek barátját nem kell szeretni, de elfogadni igen es tisztelettel kell vele szemben viselkedni, nem pedig leszolni

5, Ha egy 5 eves fel ev alatt nem tudott 18 nevet megtanulni ugy, hogy héti 5 napon keresztül mindennap 6-8 órákat oviban van, ott a gyerek értelmi képességeivel van baj.

6, Ha egy gyerek nem akar valakivel játszani, akkor nem játszik vele. -hegyeteké játszani akar ezzel a kislannyal, a baratja akar lenni, max neked panaszkodik, meet láthatóan ezt várod el tőle.

2020. jan. 20. 07:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!