Mindenkit ennyire zavar hogy 6 évesen kell iskolát kezdeni?
Az én kislányom még csak áprilisban lesz 4 éves így konkrét most még nem vagyok érintett az ügyben.
De nálunk az háborog a legjobban akinek október-decemberi gyereke van. És nem értem hiszen ők már majd 7 évesen kezdenék, az megint más kategória ha augusztus végén született a gyerkőc.
Én jelenlegi álláspontom szerint nem járatnám plusz egy évet az áprilisi gyerekem, de mint írtam mi még "messze" vagyunk az iskolakezdéstől.
Nem bolt egy kicsit sok az indokolatlanul visszatartott gyerek? Mondjuk aki szeptember-december között született!?
Csak nem értem ezt a nagy közfelháborodást, miközben annyi indokolatlanul visszatartott gyerek van, ha nem éltek volna vissza ezzel a lehetőséggel a szülők akkor most nem itt tartanánk. Nem értem azt a felfogást hogy az igenis iskolaérett gyerek miért játszom még egy évet az oviban, amikor mint írtátok is nem teljesítenek jobban a kisebb iskolaérett gyerekektől. Most pont azok " szívnak" akiknek elsős lesz a gyerek mert azért tényleg nem korrekt egy 8 meg egy 6 évest összerakni.
Az megint más hogy akinek tényleg szüksége van plusz 1 évre az maradjon, de csak azért hogy játszom még....
Abszolút egyetértek veled. Ismerek olyat, akinek tavaszi gyereke van, most másfél éves, és tavaly, amikor még nem volt ez a törvény, többször elmondta, hogy ő bizony már most tudja, hogy vissza fogja tartatni az oviban, "mert csak."
A másik viszont, hogy a mai gyerekek tényleg rettenetes állapotban vannak, és sokkal több közülük, aki nem iskolaérett 6 évesen, mint néhány évtizede. Dolgoztam oviban (már nem), és alig volt olyan gyerekünk, akit 6 évesen suliba lehetett volna küldeni. Az egyik folyamatosan bepisilt, a másik az értetetlenségig beszédhibás volt, a harmadik a legegyszerűbb utasításokat sem értette meg... soroljam? És ezek jó családból való gyerekek voltak.
A jelensége gyébként nagyon összetett, és nem hiszem, hogy a legjobb megoldás az, hogy legyintünk rá, hogy "ez van", és elfogadjuk, hogy innentől mindenki 8 évesen kezdi a sulit (ami egyébként, szintén a tapasztalatok szerint, semmit nem segít, ugyanúgy kínlódnak ilyenkor is), hanem hogy egyrészt szülőként változtatunk sok mindenen, másrészt az iskolákat tesszük egy kicsit gyerekbarátabbá.
Kedves Utolsó!
Az tankötelezettség kezdetét a világ minden országában törvényileg szabályozzák, és sehol nincs az, hogy a szülő bemondásra akkor kezdeti meg a gyerekével az iskolát, amikor akarja. Sehol. Éltem külföldön (Skóciában), ott annyi rugalmasság volt, hogy a januári és februári gyerekek, ha az óvónők úgy látták jónak, 4 helyett 5 évesen kezdhették meg a sulit (a márciusiak alapból 5 évesen kezdték már). Nem lehetett minden szíre-szóra, meg "hadd játsszon még egy kicsit" alapon ráhúzni.
És erre mondhatod, hogy a brit suli más, mint a magyar, és igazad is van, de akkor az iskolán kéne alakítani. Mert a szülők ebben a kérdésben nálunk sokkal demokratikusabb országokban sem dönthetnek!
Én vagyok a legtöbbet a gyerekemmel, nem a 30 perces vizsgálat fogja jobban tudni, hogy iskolaérett e.
Nem azért, mert mondjuk csúnyán rajzolna, vagy nem értene valamit, hanem mert nem látják, hogy működik csoportban, nem látják, mennyire nem tud konfliktust kezelni, nem látják, hogy a figyelme 30 percig tart, nem látják, hogy a stressztűrése 10 után kiakad és nem tudja hozni a szintet, nem látják, milyen fáradt délután(alvásidőben), nem látják, hogy mennyire rosszul eszik/válogat, nem látják, mennyire elveszi az önbizalmát, ha valaki azt mondja neki, hogy lassú vagy nem jó, amit csinál, aztán egy óra mire helyrehozza az ember, hogy megint szinten legyen, nem tudják, hogy 30 perc után nem marad ülve..
Szépen fogja a ceruzát, szépen számol, 15 percre simán leköthető, ha aznap először foglalkoztatták, szépen ismeri a betűket, jó a logikai érzéke, de ebben a pár percben, nagyon max 1 órában nem fogják megismerni, nem kapnak valódi képet arról, hogy ő milyen is, ezért nem ér semmit, hogy szerintük iskolaérett e.
Az óvónő sem elég magában, rengeteg rossz, pikkelő, nem odafigyelő óvónő van.
5 évesem van, nyári gyerek, most én is rághatom a körmöm, bár szerintem nincs olyan idióta, aki azt hinné szeptemberre érett lesz a sulira. Nem a feladatos, hanem a szociális/figyelmi részére.
Az meg nagyon durva, hogy 2 évvel idősebbek is lehetnek együtt, amikor itt írtam kérdést, közölték, hogy egy év is sok gyerekek között, nemhogy kettő, hülye vagyok, ha idősebbekhez engedem a gyerekem(játszóház).
Az államnak megéri, aki kudarccal kezd, annak elmegy az önbizalma, spirálba kerül és remek ács lesz belőle, vagy lakatos, mint hiányszakma, az államnak megéri a gyors, alulképzett munkaerő, amit egy sikertelenül kezdett iskolaév garantál
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!