Ez a vidéki ovikban ennyire divat?
Átmenetileg egy kis településen élünk most, itt jár a lányom oviba. 6-17ig van hivatalosan ovi
Megyek érte 16.30ra és egyedül ül a folyosón az óvónővel..Mert délben ebéd után meg délután 1-2kor már elviszi anya a többieket.. Mert kérik is az óvónők.
És aztán meg úton útfélen hallom, hogy nők panaszkodnak, hogy nem tudnak elmenni dolgozni a gyerektől. Mondja neken egy hölgy, hogy nem tud elmenni mert legkésőbb 3kor el kell hozni a gyereket..Mondtam neki nem kell, 5-ig van ovi, nem az óvónő mondja meg mikor hozod el. Aztán csak pislog rám, hogy hát jó lenne valami igen mert munka lenne csak 3ra nem ér haza..És inkább munkanélküli, de már alig élnek meg. Mai sztori.. Nem tűnik fel, hogy az emberek rontják el az óvodát? A gyerekeknek a du.-i játék élmény lenne még együtt. Mi nagyvárosból jöttünk ide egy időre, ott dolgoztak az emberek és 5 után mentek az oviba. Itt meg inkább munkanélküliek? Teljesen ledöbbenek dolgokon komolyan ..
Ha már itt a gyerek érdekeit hoztad fel, akkor bizony nagyon mellé foktál.
A gyereknek 3-6 éves kor között max 3-4 órát tesz jót közösségben lenni és másokkal játszani.
Az ovoda pont olyan mint a munkahely tele van stresszel és megfelelés kényszernek. Ha tényöleg valaki a gyerek érdekeit nézi akkor 8-9-re viszi a gyereket és legkésöbb 14-kor elhozza onnan.
A gyerek igénye ebben a korban minél több idöt tölteni a családdal, a testvérekkel, a szülökkel esetlegesen nagyszülökkel.
Szerintem te is gondold végig mit tudsz tenni a gyerekért, és ha lehet csökkentsd a munkátad(vagy csak éppen szervezzétek meg férjeddel az idöbeosztásotokat), és legyetek többet a gyereketekkel. Nemfogjátok megbánni.
" Ha tényöleg valaki a gyerek érdekeit nézi akkor 8-9-re viszi a gyereket és legkésöbb 14-kor elhozza onnan."
Aha és ez mellett hogyan gondoltál dolgozni, mint egy normális felnőtt ember? Legegyszerűbb a gyerek érdekeire hivatkozva otthon mereszteni a valagot. A gyerek az oviban játszik nem pedig dolgozik, mint egy felnőtt a munkahelyén hiába mondják azt, hogy neki ez a munkája. Határok, meg szabályok normáliséknál otthon is van nem csak az oviban.
A gyerek csak kortárs közösségben tud szocializálódni. Ráadásul a normakövetést is meg kell szép lassan tanulnia, meg az intézményes kereteket.
Lehet csinálni ezt a "jajj, a gyereknek az anyja szoknyája mellett a helye, neki akarom a legjobbat, ezért csak napi 1-2 órára viszem be az oviba" dolgot, csak ebből lesz a hiszti, hogy hadd maradjon még két évig óvodás 6 évesen, mert nem iskolaérett. Persze, h nem az, mert az anyja rátelepedett, és nem hagyta fejlődni.
Nálunk Pesten is voltakilyen próbálkozások az óvoda részéről, komolyan úgy csinálnak, mintha útban lennének a gyerekek. Nyomasztják a gyereket (!), hogy miért nem viszi haza anya ebéd után, mert látják, hogy terhes vagyok. Csakhogy én velük ellentétben nem vagyok munkakerülő, még bőven dolgozom.
A példában szereplő anyukánál is csak kifogás ez szerintem.
Tehát én egyedülálló anyaként, rokonok nélkül, inkább legyek munkanélküli?
Tudod nem mindenki teheti meg, hogy a gyerek 18 éves koráig otthon legyen vele.
Az óvoda pedig nem kérhet olyat, hogy vidd haza előbb a gyereket, mert nincs kedvük az ovi zárásáig ott maradni.
Nagyon megy az ítélkezés itt, jó magyar szokás szerint.
Az, hogy anyuka dolgozik-e vagy sem, az egyvalakit zavarhat jogosan: a férjét. Ha ő nem problémázik rajta, akkor az óvónő, a csoporttárs anyukája, a gyakoris névtelen kibic ne akarjon ezen fönnakadni.
Az egy másik kérdés, hogy ne panaszkodjon az illető, mert az tényleg idegesítő. Vállalja jó szívvel ennek az életformának a hátrányait, ha egyszer az előnyei miatt így döntött.
Az meg a harmadik kérdés, hogy normális országban (tehát nem itt! :DDDD) sokkal elterjedtebb a távmunka és a részmunkaidő. És máris könnyebb megoldani azt, amit most nehéz lenne. Egy faluból sokszor másfél órával munkakezdés előtt el kell indulni busszal, és másfél órával a munkaidő vége után ér haza az ember. Tehát mondjuk fél 7 előtt beadja oviba a gyereket, hogy 8-ra beérjen, és .... 5-re haza se nagyon ér, pedig addig (a kérdező falujában) mindenképp oda kéne. Ha meg autóval jár, akkor a fizetés tetemes része elmegy a bejárásra és már tényleg meggondolandó, hogy azért a pár tízezer forintért érdemes-e felforgatni a napját. És fél héttől ötig óvodában lenni tényleg hosszú idő egy óvodásnak. Napi 7-8 óra untig elég neki. Akit fél 7-re kell vinni, annak az estéje is rövidebb, hisz egy órával hamarabb kell kelnie, tehát feküdnie is, mint mondjuk az én gyerekemnek.
Szóval az életben sokféle szempont van, és nem szerencsés ítélkezni általánosságban. Pláne, ha nem a mi zsebünket érinti egy anya döntése, hanem csak a sajátját és a férjéét.
Arról nem is beszélve, amit korábbi válaszomban már írtam: ha a kertet rendesen művelik (és falvakban jó nagy kertek szoktak lenni), akkor végképp érthető, ha nem jár el dolgozni.
Viszont negyedik szempontként fölvethető az is, hogy ha nem szerez szolgálati időt, akkor vajon tesz-e félre idős éveire, vagy a rendszer "potyautasaként" 30 év múlva állambácsitól várja majd a "segílykét". Vagy a gyerekeit pumpolja, akik pont lakáshitellel, családalapítással küzdenek. Mert ez tényleg erkölcstelen lenne.
De gyönyörű mondat...
"Ha már itt a gyerek érdekeit hoztad fel, akkor bizony nagyon mellé foktál"
FoGtál, b+
Van olyan ismerősöm amúgy,akinek 7 éves már iskolás gyereke van de szülés óta otthon van mert a gyerekkel így többet tud foglalkozni..
Ez az egy gyerek van, panelban élnek.
3 éves kora óta ovis a lány. Gondolom henyél otthon, azt a legkönnyebb. A férje meg 2 állásba jár aztán panaszkodnak, hogy nem tudnak megélni lehet a pasi kimegy maga Németországba és haza adja a pénzt.
Sajna tényleg van ilyen, aki inkább kihajtja a férjét csak neki ne kelljen menni, mondjuk nem tudom 7 év otthon létből hogy nincs elege, én a 2.5 évet alig bírtam,sokat unatkoztam, hiába a gyerek meg a háztartás, az nem tesz ki havi 31 napot 24 órában..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!