Ti beviszitek Magatokkal nagyvécézni a gyereket?
Ha igen, miért? (Biztonsági ok? Szeparációs szorongás? Vagy mert pszichológisi szempontból ezt helyesnek tartjátok?) Beszèlgettek közben vele arról, mi történik? Látja a wc papírt meg mindent?
(Nem arra gondolok, hogy hordozott alvó újszülöttje mellett elmegy vki mosdóba).
Azért kérdezem, mert egy netes vita kapcsàn két, amúgy láthatóan intelligens és kulturált anyuka azt írta nekem, hogy a gyerek fejlődéséhez ez hozzá tartozik, ha nem engedem, akkor pszichés tabuk alakulnak ki, illetve majd meglátom, milyen súlyos lelki fájdalmat okoz neki, ha kihagyom ebből. És hogy fogalmam sincs a gyereknevelésről, még kívülállóként sem, ha ez nekem újdondág.
Nekem viszont tényleg fura. Még el tudom képzelni, hogy a gyerek biztonsága érdekében rákényszerülhet erre az ember, de hogy még direkt bátorítsa ezt, mert előnyös lelkileg... valami igazuk biztos lehet.
A kérdés kiírásnál azt feltételeztem, hogy nagyon eltérő vélemènyek lesznek, és ez stimmel is. Az én lányom 8 hónapos, mérsékelt sebességgel kúszik, én a nagydolgot olyankor végeztem eddig, amikor alszik, vagy el van egyedül. De most már csinál(na) veszèlyes dolgokat.
Ha pisilés muszáj, akkor le szoktam tenni a fürdőszoba elé a szőnyegre, és résnyire nyitom a fürdőszoba ajtót, illetve szoktunk ott kukucs játékot jàtszani, úgyhog, azt a fél percet, ami a pisilés, simán bírja.
Másfél éves, olyan 9 hónapos kora óta látja mit csinálok a wc-ben. Azelőtt bármikor elszaladhattam, nem zavarta. Szemben van a wc a gyerekszobával, 9 hótól lefektettem a földre a szobaszőnyegre, wc ajtó nyitva és nézett. Ha nem vittem, akkor panaszkodott. 11 hósan kezdődött a mászás és a durva szeparációs szorongás, rengeteget volt kézben, olyankor ha épp kézben volt wc ajtó kinyit , őt letesz ajtón belül és csináltam a dolgom, hiába dumáltam hozzá ő általában végigordította, kézmosás és újra felvettem. Ez olyan 4 hónapon àt tartott.
Most ugye másfél éves, szinte mindig jön utánam, vigyorog, van a wc-ben szekrény, annak az alsó fiókját kipakolja, kér wc papírt, amivel törölgeti ő is a pelusát vagy ruháját. Magyarázom neki, hogy nekem nincs pelus, nemsokára ő is itt pisil kakil. Én jobb szeretem, ha jön utánam, szemmel van tartva, mikor itthon van a férjem, akkor néha őt is meglátogatja, de van, hogy a nagyit is. Mindenki beengedi, senki sem szól rá ezért.
De mi a fürdést is így intézzük, eleinte a szeparációs szorongás miatt volt nyitva a fürdő ajtó és jöhetett be, de sokszor így is sírt a kád mellett (férjem hiába volt otthon, sokszor csak én voltam jó). Aztán elkezdte minden érdekelni, imád nézni fürdés közben, magyarázom mit csinálok, milyen testrészt mosok, ő is megmoshatja a kezét, játszik a tusfürdőkkel stb. A törölközés már uncsi, látványosan kivonul :) Férjemnél is nyitva az ajtó, oda ritkán megy, mikor édesanyám ottalszik néha bedörömböl neki és ő is beengedi.
Én párhuzamosan szoktam vele fürödni, hogy időt nyerjünk. Beteszem a kádba, leszappanozom, adok neki játékot és lezuhanyzom a kádban (kb fél méterre vagyok tőle).
De ő vagy elvan, vagy foglalkoztatni akar, ha nyűgös, akkor is végigordítja a fürdést, ha nem zuhizok közben. Viszont akkor utàna kellene zuhiznom, és azt is végigordítaná, akkor is ha lát (egyedül végzem az esti rutint).
De korábban ezt se hittem volna, hogy lezuhanyzom a gyerek előtt, le is akarom erről szoktatni.
19
Addig hol van?
Mennyi idős?
Nem érzed veszélyesnek?
Bocs az off miatt
Hogy érted? A fürdésnél? Nem veszélyes mert állvànyon van a gyerekkád, egy magasságban a felnőttel, annak tolva. Ahogy mosakszom, kartávolságban van. Nincs zuhanyfüggöny. Ha mellette állok, az pont ennyi távolság.
De nyilván amíg bizonytalan volt a fejtartása, nem csináltam így.
Nálunk külön wc van, amikor kicsi volt, akkor nyitott ajtó elé raktam játékot és figyeltem, vagy résnyire nyitott ajtónál kukucskált.
Olyan egy- másfél éves korában kezdtem magyarázni, mit is csinálok, de nagyrészt csukott ajtónál wcztem, volt, hogy benyomtam neki bogyó és babócát addig, mikor már biztos voltam benne, hogy 5 percre leköti.
Nem mutattam meg a wc papírt, de elmondtam mikor mit csinálok. 3,5 évesen lett szobatiszta, abszolút nem befolyásolta, pedig kakilósdalt is énekeltem neki egész korán, meg minden.
Nem mutattam kakit a wcben direkt, de sokszor akarta helyettem lehúzni a wct, gondolom néha látta, de nem érdekelte, eleget látta a sajátját
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!