4-5 éves gyereked minden mondatot utánad tud ismételni meseolvasásnál? 6-8 szavasat mondjuk első hallás után?
Pl olyat is, amiben számára ismeretlen kifejezés van, vagy beleakad a nyelve/máshogy ragoz, mert nem érti, amit hallott?
Margarétarétnél és az esze ágánál is elakadt a gyerekem, a margarétát biztosan nem hallotta még, és az esze ágát sem használjuk, kuncogott is rajta.
De a kidobta a taccsot is furcsa neki, pl kidobjam a taccsodattá alakult.. kutya bajom van is furcsa, ha baja van ezt mondja, ha nincs akkor ninccsel.
Nálatok vannak ilyen furcsa dolgok a nyelvhasználatban?
Kicsit rá vagyok görcsölve erre, mert ezen a területen le van maradva, de mintha csak én venném észre, a logopédus szerint csak pár hang nem oké(l,r,ty,ny).
Több mondókát tud, de új dolgoknak mintha csak a tartalmára figyelne, pl amíg “a kiskakas elkezdte keresgélni a garast a margarétaréten - “kiskakas keresgélte a garast a réten” lesz belőle
Másnál is?
Másodszorra majdnem jó, harmadszorra már vissza tudja mondani.
Továbbá nálatok mennyire veszi észre a gyerek a hasonló hangokat? malom-majom csak szövegkörnyezetben megy neki, bicikliben Gt hall, papagájban Kt..
Gondolkozok egy hallásvizsgálaton, bár most volt az 5 éves státuszon, volt, amit tévesztett benne, de a védőnő szerint az nem baj.
Ja, mert az ember emlékszik, hogy beszélt ovis korában és korra pontosan meg tudja mondani mi hogyan volt.
Nyilván azért nem jutott eszedbe, mert a gyerekednek nincs beszédhibája, mi gyakoroljuk itthon a hangokat, beszéltetem, mert csak úgy fejlődik, ha rögzül a helyes kiejtés.
Nem egy betűt téveszt, hanem hasonló hangzású betűpárokat cserél fel, elég ijesztő, ha a gyerekednek azt mondod táj és tálat mond, vagy majmot mondasz és malmot mond sorozatban ez van, egy egy tévesztés nem zavarna, de ez nem olyan, sok van és sokféle, félek, hogy nem vesszük észre elég korán és más gondokat fog okozni, ha majd jön az iskola, egy két év fejlesztéssel ugyanott lehetne, mint a társai, nem érné kudarc, megspórolnám.
Valtozo
A nagylanyom ennyi idosen ha csak egy betut is teveszettetem a meseben kijavitott fejbol pontosan hosszabb verseket dalokat is elmondott
Szoval siman meg tudnak jegyezni akar 2oldalas meseket is.
A masik lanyom 3 evesen meg nem beszelt 🙂
4-5 evesen volt kb 2 eves szinten 6 eves korra hozta be a lemaradasat
De talakoztam mar olyan 2 eves kisfiuval aki tisztan valasztekosan beszelt osszetett mondantokban.
Ugyhogy szerintem abszoluta semmi baj nincs vele. Meg 2 ev a suli neki addig boven van ideje 🙂
Még 6 évesen sem jézusom, amúgy még én sem tudnám
A lányom is mást mond, pl tűzautóautó, balázsol, unikolmis.. nincs vele semmi baj, sokkal szebben beszél mint a legtöbb csoporttársa
Semmi baja nincs a gyerekednek, de neked nem ártana egy pszichológus,kicsit túlaggódod a dolgokat!
Ha még ennyire izgulsz,miért nem viszed el egy logopédushoz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!