Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Se zöldség, se gyümölcs?

Se zöldség, se gyümölcs?

Figyelt kérdés
6 éves fiam nem fogyaszt sem zöldségekből, sem gyümölcsökből értékelhető mennyiséget. Otthon a férjemmel rendszeresen és változatosan fogyasztjuk őket, őt is mindig megkínáljuk mindenből, de egyszerűen nem és nem és nem. Képes már a látványuktól öklendezni és az egyetlen magyarázat, amit eddig ki tudtunk húzni belőle a "nem ízlik a színe" volt... Az oviban az óvónők azt mondják ott azért szokott enni mindenből, amit ugye a csoport kap - alma, körte, répa, banán stb. - és sokkal többféle főtt ételt megeszik, mint otthon. Ennek nagyon örülök, de rettenetesen aggaszt ez a dolog, a járulékos egészségügyi problémákról (székrekedés, ezt azért orvosi javaslatra Macrogollal kordában tudjuk tartani, de nyilván ez nem lehet végleges megoldás) nem is beszélve. Próbáltam már pürésítve, párolva, levét kinyomva, aszalva, már csak fejen állva nem, de totális az elutasítás. A kiváltó okát sem tudjuk, egyszer egy bölcsis betegség után kb. másfél éves korában, egyik-napról a másikra alakult ez ki, előtte a hozzátáplálás nagyon jól ment, mindent evett. Bárkinek, bármi javaslat?
2019. aug. 10. 09:08
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
75%

"Nincs edesseg csak akkor ha eszik vmi zoldseget gyumolcsot."

Ez a lehetö leghülyébb módszer.

Ebböl a gyereknek annyi jön le, hogy az édesség = jó dolog, a zöldség/gyümölcs = rossz. Ezzel belenevelted azt a hozzáállást, hogy ha jót akar enni, akkor édességeket tömjön magába, a zöldség/gyümölcsöt meg kerülje el minden esetben.

2019. aug. 10. 13:11
 22/31 anonim ***** válasza:
35%
A székrekedésre próbáljátok meg a teljes kiőrlésű kenyeret. Mi folyamatosan azt fogyasztjuk és ha 2-3 napig pl vendégségben vagyunk és nem azt eszem, rögtön székrekedésem lesz. Ha visszaállok, újra minden rendben lesz.
2019. aug. 10. 13:13
 23/31 anonim ***** válasza:
30%
11 éves a lányom, 3 éves kora óta semmi gyümölcsöt zöldséget nem fogyaszt nyersen, főve is csak a borsó, zöldbab, tök főzeléket eszi meg hússal. Meg se kostolja, meg se fogja, ha az asztalnál valaki eszi, a legtávolabbi székre ül. Egy darabig próbáltuk, megkóstolta elhanyta tőle magát. Se eper, de dinnye, se barack, semmit. Egészséges, ritkán beteg. Az öccse csak zöldségek gyümölcsön él, asztmás lett, allergiás , 3 havonta elkap valamit antibiotikumot...
2019. aug. 10. 13:50
 24/31 anonim ***** válasza:
26%

32 èves vagyok. Picikènt imádtam minden gyümölcsöt, zöldsèget. Aztán kb 5-6 èvesen 'elromlottam'. Az oka talán szüret lehetett, láttam sok rohadó gyümölcsöt, belenyúltam, megundorodtam.

Szüleim sok mindent próbáltak, kínáltak, nem erőszakoskodtak, nem ment. Most is alig eszek meg valamit, eper, banán, narancs, uborka, paprika, rèpa ès ennyi. Meg a piros bogyók, dinnye nèha.

Arra emlèkszem, hogyha kínálták, dacból sem ettem. Volt, hogy kívántam, de annyira tukmálták, hogy azèrt sem. Szóval óvatosan, èrtelmesebb a gyerek, mint gondolják.

Aztán amúgy felnőttkènt sokmindenre nyitottam, eddig eljutni is eredmèny volt. Vendègsègben pl ciki volt nem enni, így sok mindent megszerettem. Ja merthogy èn főtt ètelt sem ettem, suliban sem. Max húsleves, rántotthús.

Így utólag, illetve a saját gyerekemet lehet elvinnèm pszichológushoz, hátha. Amúgy eddig lekopogom, de nincs eü problèmám, persze tudom hogy akkor is fejlődni kellene mèg.

2019. aug. 10. 15:50
 25/31 anonim ***** válasza:
25%
Én azt csináltam, hogy együtt leírtunk 10 főzeléknevet és ki kellett választania egyet, amit megeszik, különben én válaszzok és csak az lesz 2 napig itthon étel. Kiválaszzott egyet, fél év múlva választott mégegyet. Most mindkét gyerek eszik 3 fajta főzit.
2019. aug. 10. 18:31
 26/31 anonim ***** válasza:
41%

Normálisak vagytok? Erőszakkal tömni a gyereket??? Édességmegvonással büntetni?

Ti mindent megesztek? Kivétel nélkül???

2019. aug. 10. 19:30
 27/31 anonim ***** válasza:
39%

Milyen mindent, utolsó?! Miről beszélsz?

A kérdező gyerekének nem az a baja, hogy nem eszik meg minden zöldséget és gyümölcsöt, hanem semmilyet. Gyakorlatilag köreteket eszik hússal.

2019. aug. 10. 19:44
 28/31 anonim ***** válasza:
31%
19-es voltam. Úgy látom, itt ész nélkül megy a lepontozás. Miért nem lehet belátni, hogy egy hatévessel már lehet beszélni az egészségről, egészséges étkezésről? Kis bátorítással, lehet, hogy apránként haladva megkóstolna ezt-azt. Az erőszak biztos, hogy nem vezet eredményre, nemcsak bizonyos ételeket utálhat meg egy életre, hanem tönkreteheti a szülő és a gyerek közti kapcsolatot. Az édességmegvonás viszont nem büntetésként, hanem az édesség kiiktatása az egész család étrendjéből, mint egészségtelen étel, tök jó ötlet! Az emberi szervezetnek semmi szüksége finomított cukrokra, tortákra, csokoládékra! Ne legyen otthon keksz, csoki, fagyi, de chips sem. Az egész családnak el kell fogadni, hogy ezek káros, egészségtelen ételek, ennyi.
2019. aug. 10. 20:30
 29/31 anonim ***** válasza:
0%

Az nem normális hogy semmit nem eszik meg. Mert az válogatás. Érdekes az édességtől egy gyerek se öklendezik. Azt is jól lepontoztátok aki kiválasztatott 3 főzit a gyerekkel pedig tök jól csinálta.

Kicsit talpra kellene állni akit érdekel a gyerek egészsege. Tapasztalom ismerős körben is, nem is eszik semmi normálisat a gyerek anya meg kínálgatja a tejsteletet hogy éhen ne haljon. Persze hogy nem eszik zöldseget gyumit.

Akinek étkezési zavara van az menjen pszichológushoz, a többi meg kicsit legyen már kitartóbb határozottabb szülő.

2019. aug. 11. 08:09
 30/31 anonim ***** válasza:
0%

Beszélni lehet, mert megérti, de egy hat éves attól, hogy megért valamit, még nem akarja megcsinálni.

5 évesem van, ha csepegtetek a szemébe, muszáj lefognom, pont most szenvedtem vele egy sort, mert a naptejet belekente a szemébe, és nem engedte megtörölni, pedig sírt a csípéstől. Beszélhettem neki, értette is, de nem akarta hagyni.

Nem hiszem, hogy egy évvel idősebb gyerek annyira más lenne..

Mellesleg én irtózom a tűtől, nekem is győzködnöm kell magam vérvétel előtt, és nagy nehezen tudom csak rászánni magam, pedig tudom, hogy az én érdekem a vérvétel. Mindezt 30 éves felnőttként.. 6 évesnél erre nincs nagy esély, ha nem akarja, pedig könnyebb lenne.

Egyébként én csak belsőségeket nem eszek meg, abból is csak 3at nem, viszont a gyerekem az 5000 féle ételből evett 8at, pont a haszontalanokat, azt sem jóízűen.

A kérdező gyereke eszik zöldséget, gyümölcsöt, csak nem velük, de heti 5 nap az oviban igen, csak nem eleget..

Ha sokáig székrekedése lesz, aranyér alakulhat ki, ezért a gyerekükön segíteniük kell. A rábeszélés nem ment, jöhet a durvább módszer, mert nem élhet székletlazítón hosszútávon a gyerek az egészsége miatt.

Teljesen normálisan járnak el a szülők, próbálkoznak mindennel sorban az ártatlan módszerektől a drasztikusakig.

2019. aug. 11. 12:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!