Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Se zöldség, se gyümölcs?

Se zöldség, se gyümölcs?

Figyelt kérdés
6 éves fiam nem fogyaszt sem zöldségekből, sem gyümölcsökből értékelhető mennyiséget. Otthon a férjemmel rendszeresen és változatosan fogyasztjuk őket, őt is mindig megkínáljuk mindenből, de egyszerűen nem és nem és nem. Képes már a látványuktól öklendezni és az egyetlen magyarázat, amit eddig ki tudtunk húzni belőle a "nem ízlik a színe" volt... Az oviban az óvónők azt mondják ott azért szokott enni mindenből, amit ugye a csoport kap - alma, körte, répa, banán stb. - és sokkal többféle főtt ételt megeszik, mint otthon. Ennek nagyon örülök, de rettenetesen aggaszt ez a dolog, a járulékos egészségügyi problémákról (székrekedés, ezt azért orvosi javaslatra Macrogollal kordában tudjuk tartani, de nyilván ez nem lehet végleges megoldás) nem is beszélve. Próbáltam már pürésítve, párolva, levét kinyomva, aszalva, már csak fejen állva nem, de totális az elutasítás. A kiváltó okát sem tudjuk, egyszer egy bölcsis betegség után kb. másfél éves korában, egyik-napról a másikra alakult ez ki, előtte a hozzátáplálás nagyon jól ment, mindent evett. Bárkinek, bármi javaslat?
2019. aug. 10. 09:08
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
17%

8 eves fiam 4 honapja nem evett edesseget. Nem hajlando semmilyen zoldseget gyumolcsot enni, meg turmix formaban sem.

Nincs edesseg csak akkor ha eszik vmi zoldseget gyumolcsot.

A sajat szulinapjan nem kapott tortat, nem evett meg nyaron fagyit sem. Uditot sem kapott. Szoval aki azt irja biztos a nasi miatt jo nagy hulyeseget irt.

Mar a gyerekorvos is hulyenek nez minket, de tenyleg nem tudtunk mar mit kitalalni.

2019. aug. 10. 09:50
 12/31 Andi80018 ***** válasza:
83%
Az én 7 éves fiam még életében egy paradicsomot nem evett meg, talán két karika uborkát, szendvicsben sem eszi meg. Egyedül levesben a főtt répát, krumplit. Mondjuk gyümölcsöt eszik, nagyjából. Mi egyáltalán nem tiltjuk az édességet, viszont azt se eszi, valamikor egy túró rudit meghagy.Elvittem pont két hónapja vérvételre, nincs-e esetleg vashiánya, vagy valami. De semmi. Főtt kaját eszik. Viszont írtad, hogy a fiadnak székrekedése van. Milyen időközönként? A folyadék fogyasztása is fontos.
2019. aug. 10. 10:09
 13/31 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek, nagyon jó dolgokat írtok! Van olyan, amit már próbáltam, olyan is, amit még nem, teszek mindennel újabb köröket, hátha.

A székrekedés nagyon régóta fennálló probléma, igazából majdnem születése óta fennálló probléma. Már tartottunk tejmentes diétát, voltunk fullos kivizsgáláson két éve emiatt Szegeden, nem találtak semmit, akkor kaptuk a Macrogolt, ami ugye mesterséges rost, ez teljesen rendben tarta a nagydolgokat, de egy életen át nem szedheti, ezért lenne jó, ha a rostokat természetes formában is be tudnánk vinni. Most újabb kör kivizsgálás megy, hátha valami olyan áll a háttérben, amit eddig nem néztek, meglátjuk.

Folyadékfogyasztása jó, alapvetően vizet iszik legtöbbet, de 100%-os gyümölcsleveket is igyekszem neki adni, Kubus multivitaminos üdítőt, legalább ezekkel is bejut valami, még ha nem is a legjobb megoldás.

Írta valaki a lekvárokat, hát az sem megy, semelyik, néha már sírtam kínomban - persze nem előtte -, hogy ilyen nincs, de hát mégis van. :-DD

2019. aug. 10. 10:25
 14/31 Andi80018 ***** válasza:
35%
Esetleg nem lehet a székrekedés hátterében valamilyen pszichés dolog? Ha semmire nem allergiás, nincs semmire érzékenysége, iszik is, akkor nem kéne, hogy székrekedése legyen. Mondom, nálunk a gyerek abszolút nem eszik se zöldséget, igazából gyümölcsöt se, mégis normális a széklete. A hasát nem szokta fájlalni? Súlya normális?
2019. aug. 10. 10:34
 15/31 Andi80018 ***** válasza:
35%
Esetleg szorongás is állhat a háttérben.
2019. aug. 10. 10:39
 16/31 anonim ***** válasza:
72%

Ha az oviban megeszi, én nem aggódnék különösképpen. Suliban is meg fogja enni, heti 7-ből 5x ezek szerint fogyaszt vmiféle zöldséget, gyümölcsöt.

Enyém ott sem ette meg. (másfél évesen hányós-hasmenős betegségig mindent evett utána lig néhányfélét)

Oviban, főként ha beteg volt, akkor vettem bébiételt, "üveges gyümölcsöt", abból van egyféle, amit bmikor hajlandó volt enni. Illetve joghurtokat eszi, szereti =darabos nem lehet). Ezen felül kb az almát, szőlőt és kígyóuborkából néha 5-6 szeletet.

van ilyen, ne erőltesd. Majd enni fogja. vagy ha nem, hát nem. Fel lehet így is nőni.

2019. aug. 10. 10:43
 17/31 anonim ***** válasza:
87%
ma 09:50-es: az a lehetö legjobb módszer arra, hogy a gyerek végképp megutáljon mindenféle zöldséget és gyümölcsöt! Hogy még a születésnepján sem kap a saját tortájából, ez már annyira beteges, hogy el sem lehet mondani!
2019. aug. 10. 11:14
 18/31 anonim ***** válasza:
22%
Nagyon sok múlik azon,mit lát egy gyerek a szülőnél.Anyám mindent megevett,tonnaszám ette a zöldségeket mindenhez,meg a salátákat,stb.Teljesen beleégett az agyamba,ugyanilyen vagyok én is.
2019. aug. 10. 11:27
 19/31 anonim ***** válasza:
95%
Jól teszed, hogy nem erőlteted. Az én gyerekemnek is volt 3-4 éves korában egy zöldségmentes korszaka, akkor az óvodában beletömték a zöldborsót. Azt azóta sem eszi, de közben fokozatosan egyre több zöldséget és gyümölcsöt eszik. Ennyire azért nem volt súlyos a helyzet, mi úgy indultunk, hogy kb. háromféle gyümölcsöt és egyféle zöldséget (uborkát) hajlandó volt enni. Nálunk hatott a meggyőzés is. Beszéltem neki a furcsaevő emberekről (akkoriban volt egy ilyen sorozat emberekről, akik csak két vagy háromféle ételt voltak hajlandók megenni, pl. csak krumplit és húst, és hogy ettől betegek és gyengék lettek.) Ezt így elmeséltem neki, hogy milyen betegek lettek ezek az emberek, kihullott a hajuk, csúnya lett a bőrük, elvesztették a barátaikat, mert a furcsa evésük miatt már sehová sem hívták meg őket. Megbeszéltem vele, hogy annyit tegyen meg, hogy csak egy picit megkóstolja a zöldséget vagy a gyümölcsöt, amit elé teszek, és ha nem ízlik kiköpheti és nem kell újra megkóstolnia. Amikor megszeretett egy új zöldséget vagy gyümölcsöt, azt mindig beleírtuk egy füzetbe, és együtt örültünk, ahogy bővült a lista. Nyolcéves korára már mindenfajta gyümölcsöt hajlandó volt megenni és tizenhétféle zöldséget! Ennek ellenére a zöldborsót, zöldbabot, paradicsomot azóta sem hajlandó megenni, paprikát pedig csak ritkán. De ez így teljesen rendben van, a felnőttek sem szeretnek mindenfajta zöldséget és gyümölcsöt. Biztosan okos kisfiú a fiad, és már 6 éves, lehet, hogy értelmesen meg lehet vele beszélni, hogy időnként kóstoljon meg egy-egy új ételt, zöldséget, gyümölcsöt, mert az nagyon egészséges.
2019. aug. 10. 11:51
 20/31 anonim ***** válasza:
16%

Abszolút nem számít, mit lát a gyerek!

Nálunk főtt ételt nem volt hajlandó, de a legtöbb növényt élből elutasította!

Első lépés a lekvár, dzsem szerintem..

Én mindent kipróbáltam, cukkinit sutottem a sütibe, banán minden brownieba és muffinba..

5 évesem van, lefogom, megetetem vele és csodák csodája, eszik utána magàtól egyből, így kóstolta meg pl a málnát az idén először, előtte a málnaszörpöt sem volt hajlandó.

Persze nem mindent, a sárgabarackot pl semmilyen formában nem szereti, de így evett először főtt ételt, húslevesnek a levét.

Én imádok enni, babakora óta gyönyörűen terített asztalnál ehet, rengeteget rendelek étteremből, a nemzetközi ételeket, gyorskajákat is, de csak üres kenyéren, párizsin és anyatejen élt 2 éves koráig.

Bölcsiben sem evett semmit meg.

Mekiben is hatalmas megkönnyebbülés volt a csibefalat.

Már évek óta meg így a dolog, már vagy a megkóstolod, vagy belenyomom a szádba megy, 4 éves korától magától kóstolta meg a sárgapaprikát, amit soha nem evett korábban, de mindig volt itthon.

Még így is csak kb 20 fajta ételt eszik, amiknek zömük egynemű, egyszínű, de már magától is kóstol, ha szólok, akkor is, ha nem akar, már nem kell lefognom hozzá.

A székrekedés megoldódott, bár mivel nagyrészt kenyeret, krumplit eszik, így azért még előfordul.

2 éves koráig nem tudta, mi az a csoki, édesség, utána viszont úgy örültem, hogy sokat kapott, manapság keveset kap.

Úgy viselkedtem a lefogásnál, mint mikor gyógyszert kap, a husilevestől jobban leszel, rendbe jön a pocak, nem kell kórházba menni.

Durva és erőszakos módszer, de szép szóval nem evett, és az egészsége fontosabb, mint az, hogy emiatt lesz e valamilyen szorongása.

Ha az oviban eszik, szerintem ne stresszeljétek, nem lesz baja, ez csak lázadás, az én gyerekem sehol sem evett semmilyen főtt ételt(sem étrendkiegészítőt).

2019. aug. 10. 11:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!