Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Le kell fektetni a gyereket...

Le kell fektetni a gyereket aludni akkor is ha nem álmos, ennie kell akkor is ha nem éhes?

Figyelt kérdés
Nem provokatív kérdésnek szántam, csak érdeklődés. Onnan jött ez a kérdés, hogy volt nálunk egyik ismerősöm és a majdnem 3 éves lánya. Az anyja szinte percre pontosan megmondta neki, hogy most ebéd és egyen, utána szintén így az alvással. Viszont a kislány többszöri erőltetésre sem akart enni, mégis ismételgette az anyja, hogy de egyél, egyél, pedig már sírt. Utána ebéd után aludnia kellett volna, lefektette , minden megvolt ami otthon szokott, de annyira nem akart aludni, hogy üvöltött, bömbölt, az anyja bezárta az ajtót, aztán a kilincset is húzogatta a kislány. Kitalálta, hogy elesett és beütötte a lábát. Körülbelül fél órán keresztül ez ment. Aztán megkérdeztem az anyját, hogy nem-e lehet hogy nem álmos? Olyan mérgesen nézett rám. Azt válaszolta, hogy kell az idegrendszerének, mindig ilyenkor megy aludni, mindenhol tud aludni stb.

2019. aug. 1. 10:32
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
61%
Hát ne haragudjatok de aki ràzàrja a gyereke az ajtót hogy na most alvás az nem normális.
2019. aug. 1. 12:52
 12/21 anonim ***** válasza:
90%

Az a baj, hogy ezt 2felekepp lehet megítélni...

Simán lehet h igaza van. Nekem is 3,5 éves fiam van. Volt időszak, hogy játszmázott.... Na amikor rajottem, akkor voltam kb eroszakos. Persze, nem annyira h sírjon. Mar tudom mit nem szeret a fiam. Ha csak finnyaskodik, akkor nincs masik kaja. Egyen 3 kanallal. Ha nem esik jól neki, akkor otthagyja utana es megy aludni. Nincs masik kaja. Nincs agybafekves utan nyavajgas, h de még ehes vagyok... Stb. Ha tenyleg nem szereti az adott kajat, akkor ajanlok fel mast.

Alvas. Tudom, ha 7 vagy azelott kelt, akkor faradt lesz nagyon, nem bírja ki estig normálisan. Nem akar aludni, nehezen megy? Nyilvan, mivel "új" helyen van. Minden mas erdkeli az alvason kívül, felporgott... Amugy is probalgatja a határait, hogy ha másnal vagyunk, nem engedekenyebb e anyu.

Sztem ezert volt merges a csaj.. Mivel "beleszolsz" es kozbe tudja, hogy 2 ora mulva a gyerek világáról nem tud majd, olyan faradt lesz.

Ez az egyik opció. A masik, hogy tenyleg rosszul csinalja, mert pont olyan gyereke van, akinek kevés alvás kell. Kevesebb l, mint az ilyenkor szokásos...

2019. aug. 1. 13:43
 13/21 anonim ***** válasza:
75%
Az alváshoz én is ragaszkodom. Mert a gyerek nekem is azt mondja ő nem akar, nem álmos, de látom, hogy dől fel és aztán jót alszik, ha nem aludna estig csak nyivákolna mindenen. Nálunk a kajaidő rugalmas azért, kinálom alvás előtt ebéddel, de ha nem kéri hát nem eszik.m amjd eszik ébredés után... Ugyanígy nem erőltetem rá, hogy de ezt most mindenképp meg kell enni, csak ezt és semmi mást.. Én is úgy vagyom vele, hogy nem mindog pont azt kívánom, ilyenkor neki is kínálok másik alternatívát. De ettől függetlenül fontos a napirend, legyenek fix pontok, nálunk ilyen a déli alvás, esti fürdés és alvás, ha valahová mennünk kell is igyekszünk úgy szervezni, hogy addigra itthon legyünk...
2019. aug. 1. 13:54
 14/21 anonim ***** válasza:
86%

A fiammal hetekig kínlódtunk egy időben, hogy legyen alvás délután, de nem ment. Aztán elegem lett, és elengedtem. Azózlta nem alszik, cserébe este hamarabb kidől. Én nem bánom.

Bezárni nem kell, de kicsit határozottabbnak lenni muszáj. A kérdés alapján nem otthon voltak, én idegen helyen, nyaraláskor is engedékenyebb vagyok. Nem vagyok a magam ellensége. Ha otthon nem nevelem meg, máshol se fogom.

Ami a kaját illeti, abban szigorú vagyok, együtt eszik a család (vacsora). Ha ő nem, akkor később már nem lesz kaja. Max vajas kenyér (ha tudom, hogy tényleg éhes).

Amúgy ha nem azért szólják meg az embert, mert szigorú, akkor azért, mert túl emgedékeny. Szóval tökmindegy mit csinál, neked akkor is szaranya lenne.

2019. aug. 1. 14:01
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
Kell egy napirend, de nem erőszakkal. Pl. most van ebéd, és leülünk (együtt!). Ha nem éhes, akkor nem eszik, majd eszik később. Lenyomni a torkán nem kell, de egy kicsit üljön ott velünk, beszélgessünk, netán azért csak kóstolja meg... Alvást nem minden gyerek igényli, ez elég változó és van, aki mindig alszik, de épp akkor egy napot kihagy, mert front van vagy nem mozgott eleget vagy kíváncsi egy látogatóra :) De azért be lehet iktatni fix időpontban egy csendes pihenőt, amikor kicsit sötétebb van, lehet mese vagy csend... Ha nem sikerül 40 perc alatt se, szerintem felesleges rajta vitatkozni meg bezárni a szobába. Szóval kell a rendszer, de se az evés, se az alvás ne legyen büntetés. Ilyen vendégséges napon meg úgyis borul minden.
2019. aug. 1. 14:45
 16/21 anonim ***** válasza:
71%

Szerintem ez nem erőszak.

Ha tudod, hogy a gyerekenek szüksége van alvásra, beviszed a sötét szobába, csendet varázsolsz és lefekteted. Ha kikel, ezerszer is visszaveszed, feküdni muszáj, aludni úgy sem biztos, hogy tud, de a fekvésre rá kell venni, akkor is, ha kapálózva szalad el, akkor te erősen megfogod, hogy fel tudd emelni, és a kapálózó gyereket 50edszer is befekteted az ágyba, hogy tudja, hogy nem ér el semmit lázadással.

Nagy pofont, durva szorítást nem lehet bevetni, de visszavenni a 15 kilós kapálódzó gyereket csak erővel tudod.

Evésre én sosem veszem rá a gyereket így, max győzködöm, hogy egyen, vagy elmondom, hogy beteg lesz, ha nem eszik rendszeresen(és azt, amit mondok), de az alvás, szabályok betartására én használom ezt a módszert, és nem tartom erőszaknak, hogy felemelem és visszaviszem ezerszer is, akkor is, ha üvölt, hogy nem akar lefeküdni az ágyra.

Egyébként az én gyerekem ha vendég van, sosem teszi, amit szokott, utálom is nagyon, ha kiskorban felborítják a rendet, túlpörög a gyerek és nehezebb bírni vele.

Mondjuk én nem órához igazítottam, hanem sorrendhez, pl ebéd után alvás, ha 2kor evett, 2:30kor ment aludni, ha délben evett, 12:30kor.

Szerintem az enni kell sem erőszak, győzködte a gyerekét csak, ha nagyon nem akar, úgy sem fog, de első kóstolásra rá kell venni, ha éhes, utána magától jön a második kanál(ha nem szórakoztatja senki)

A gyerekem 5 éves, most teszteli a következetességemet, direkt szabályt feszeget, ilyen én is csinálok, mint a kérdésben szerepel, mondjuk nem a délutáni alvással, de fürdésre beparancsolom, vagy berakom a kádba akkor is, ha üvölt, hogy nem akar és mindennek elhord, de meg nem ütöm.

Szebb lenne kedvesen becsalogatni, de nem mindig van hozzá idegem, ráadásul szerintem fontos, hogy rögzüljön az azért, mert azt mondtam elv(úgy, hogy természetesen tudja, hogyha nem fürdik, bacikat visz az ágyba és beteg lehet, rosszabbul fog aludni felhevült testtel stb..)

2019. aug. 1. 15:00
 17/21 anonim ***** válasza:
100%
Azt megkérdeztem hogy végül is evett rendesen attól függetlenül hogy nem akart és aludt végül vagy nem? És ha aludt akkor sokat vagy keveset?
2019. aug. 1. 15:22
 18/21 anonim ***** válasza:
100%
Nem rosszból, de ilyen amikor, nincs gyereke valakinek, de okoskodik... Persze, hogy nincs kedve aludni... De te leszel az mikor majd órákkal később olyan fáradt, hogy nem lehet vele bírni és hisztizik mert már maga sem tudja mi baja? Vagy lefekvés előtt pár órával kidől mert már nem bírja tovább, aztán virraszthatnak vele éjszaka?? A gyerekek nem úgy működnek mint a felnőttek. Persze, hogy néha nem akar enni, mert annyi érdekessebb dolog van azon kivül... Utána meg megint csak nem tudod mi baja.
2019. aug. 1. 16:30
 19/21 anonim ***** válasza:
100%
Lányom másfél éves korától otthon nem aludt délután cserébe 7órátol másnap 7ig aludt ,bölcsibe aludt többiekkel,oviba ugyan ez volt .lányom igazi energia bomba 9évesen is .
2019. aug. 1. 20:17
 20/21 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem az esti időben való lefekvés fontosabb, mint a délutáni. Kiskorában persze én is minden délután lefektettem, de ez inkább csendespihenő volt. Ha el tudott aludni, jó, ha nem, akkor ha fél óra után felkelt, nem csináltam problémát belőle, este kicsit korábban fektettem. Az oviban általában tudott aludni. Az evést nem erőltettem, DE: két étkezés között nincs nasi, maximum gyümölcs, ha nagyon éhes. Itthon azért figyeltem arra, hogy ne olyan kaját kapjon, amit nagyon nem szeret. Azért a nagymamák izgultak rendesen, hogy el ne fogyjon a teljesen átlagos súlyú gyerekem. A reggelihez ragaszkodtam. Sem az óvodába, sem az iskolába soha nem engedtem el úgy, hogy ne evett volna valamit. Megmondhatta, hogy mit kér, pl. rántottát, rostban gazdag müzlit, gyerekkávét/kakaót pirítóssal vagy esetleg zabkeksszel, joghurtot müzlivel, stb., de üres gyomorral nem indulhatott el itthonról. Hozzá is szokott, pedig rögtön felkelés után nem tud enni, ezt tiszteletben tartom, először iszik egy kis vizet, kap kb. fél órát, utána reggelizik, fogat mos, stb.
2019. aug. 1. 21:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!