Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Szülők! Ti mit engednétek a...

Szülők! Ti mit engednétek a 15-16 éves gyereketeknel? (Lány)

Figyelt kérdés

Értek ez alatt.. mindent

Bulik, fiúk, pia

2 üveg sider?

Este 11 re itthon?

Nálatok mi a szabály rendszer

Mennyire fontos a bizalom? És mennyivel fontosabb esetleg az óvás?

(Feltételben vagy hogy a gyerek nem buta és vannak erkölcsei)

2019. febr. 25. 21:35
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Én sem tartom jónak a kőbe vésett szabályokat. Bízom benne, hogy mire ennyi idős lesz sikerül átadnom neki egy rendes értékrendet, és folyamatosan tudunk majd beszélgetni róla, hogy éppen mi történik vele.

A ciginek a szagától is rosszul vagyok, ezért ez az egyetlen, amit nagyon komolyan elleneznék. Az alkoholt kis mennyiségben már itthon is kipróbálhatja. 13 évesen már megihat egy pohár pezsgőt, ha valamilyen alkalom van. Bízom benne, hogy ettől elveszik a tiltott gyümölcs izgalma, és megtapasztalja a határait már most, nem két év múlva egy házibuliban kezdi azzal, hogy matt részegre issza magát.

Fiúzni engedném, ha ismerném a fiút, és felügyelet alatt lenne. Tehát vagy itt, vagy náluk, és nem egy bokorban veszítené el a szüzességét. Ennyi idősen már megeshet ez, semmk értelme tiltani. Ha tagadnia kell, ugyanúgy megteszi, de nem mer segítséget kérni, ha gond van.

2019. febr. 26. 11:04
 12/14 anonim ***** válasza:
87%

A bizalom nagyon is fontos ebben az esetben, de az sem mindegy hogy a kamasz mennyire érett gondolkodású. Dohányzom, nem járok buliba, bár inni szoktam, igaz hogy ritkán.

A megfelelő bizalom pedig rettenetesen fontos, mindkét fél részéről. Ha egy kamasz el akar menni buliba akkor meg fogja oldani, ha mást nem akkor hazugsággal. A szabályok szükségesek, de ez minden családnál máshogy működik. Nálunk nincsenek kőbe vésett szabályok, de eddig nem is volt rá példa hogy valami őrült baromságot csináltam volna, így szükség sincs rá. Nem szoktam menni sehova, maximum családdal - Kivételes eset a szilveszter vagy egyéb alkalmak. Ebben az évben például az egyik barátom házában töltöttem, ott is aludtam (3-an voltunk összesen). Mivel mindketten sokkal idősebbek nálam rettenetesen vigyáztak rám egész idő alatt, és ezért is hálás vagyok nekik :)

Alkoholt inni ritkán szoktam, többnyire édesanyám társaságában. Ha egy nagyon fontos beszélgetést kell megejtenünk akkor meg szokott kínálni engem is, borozgatunk és beszélgetünk. De, mértéket tartunk mert nem az a lényeg hogy fejre álljunk tőle, éppen csak annyi amennyi jól esik. Egy idő után akármennyire is tiltod egy kamasznak így is úgyis ki ki fogja próbálni az alkoholt. És, első esetben sajnos nem tudják hogy mennyit bírnak belőle, és át is esnek a ló túloldalára. És ha tegyük fel nem a legjobb társaságban döntött úgy hogy iszik egy pohárkával...Könnyen baj is lehet belőle.

A tiltással nem lehet semmire menni. Ideig-óráig jó ugyan, de azt garantálom hogy ha nem is rögtön akkor pár év múlva vissza fog nyalni a fagyi. És ezt a szélsőséges esetekre értettem.

A legegyszerübb ha őszintén leülsz beszélgetni a gyerekeddel. Felvilágosítod őt, akár az alkoholizálásról, akár a szexualitásról. Csak ne kövesd el azt a bűntényt hogy nemi betegséges képeket mutogatsz neki, mert ez a legrosszabb amit tehetsz. Ismerd azt a társaságot akivel bulizni megy, kérd el a címet ahol aktuálisan lesznek - Hogyha esetleg baj ütne ki, érte tudj menni. De a bizalom mindennek az alapja, és az sem árt ha jó kapcsolatban állsz vele. Mert hiába mondod neki azt hogy legyen otthon este 10-re, ha félrészegen próbál bemászni a kutyaajtón hajnali három óra tájékában.

Az őszinteség és a bizalom a lényege mindennek - Én szabályok nélkül vagyok nevelve ugyan, de nem azt mondom hogy minden család kövesse ezt a példát. A gyereked személyiségének ismeretével kell ezt felállítani. Nálunk már túlléptünk a "féltéses" dolgon, nyugodtan tudnék párt is keresni ha akarnék. Jelenleg is alakul egy kapcsolatom egy nálam idősebb férfival, (Nem, nem SugarDaddy), és én egyből elmondtam ezt a szüleimnek, jelen esetben édesanyámnak mert vele jobb kapcsolatban vagyok. Ő kifejezetten örült is neki, tehát teljesen jól reagált erre.

16/L

2019. febr. 26. 15:18
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

Nekem sose állítottak fel szabályrendszert, mert... minek? Bármi probléma volt, értelmesen meg tudtuk beszélni. Sosem csináltam nagyon problémás dolgot, a legrosszabb dolog az volt, hogy egyszer úgy mentem haza, hogy kicsit berúgtam a bortól (sosem iszok amúgy bort, aznap este úgy sikerült), de időben hazaértem, meg magamnál voltam, nem hánytam, stb. És akkor másnap anyám mondta, hogy max. házibulin rúgjak be, mert bajom eshet, miközben hazafelé megyek, ugyanis laknak a környéken fura alakok :D

Fiúk? Lol. Igen, vannak hímnemű egyedek is, akikkel érintkezem. Nem nagyon érdekelte őket soha, hogy kivel mit hogyan csinálok, ez a magánügyem. És mielőtt még bárki rosszmájú beszólna, nem, nem lettem se terhes, se nemibeteg.

Általában azt beszéljük meg, hogy az utolsó busszal érjek haza, ami kb. 11kor megy, ha változás van, problémák akadnak, szóljak. Meg tudják azt, hol és kivel vagyok.

Most 19 éves vagyok, még mindig hasonló játékszabályok vannak, de ha pl. első busszal megyek haza, nem problémáznak, ha előtte azt beszéltük meg. Bennem teljesen megbíznak, megbíztak mindig is, semmilyen bajunk nem volt ebből soha, és nagyon tisztelem őket az őszinteségükért, és azért, hogy sosem voltak velem ilyen téren képmutatóak.

2019. febr. 27. 21:38
 14/14 anonim válasza:
100%

Erre muszáj írnom, pedig általában csak olvasgatni szoktam és nem gondolatokat megosztani.

15 éves korom óta cigizek, elég hamar le is buktam, szüleim nem haragudtak érte sőt, nekem finanszírozzák azóta is. Az alkoholtól az elején nagyon tiltottak, apa-anya életében nem ivott(cigizni se cigiztek, csak mind a 2 tesom már jóval hamarabb 15 éves koruk előtt). Végül úgy döntöttek, bíznak bennem, hogy mértékkel iszok, ezt is elfogadták. Nyílván nem egyszer volt, hogy az a mérték felborult, de sosem derült ki, sosem lett mondjuk kórház a vége, történtek meg olyan dolgok, amikről nem mesélek nekik, de ez kell ebbe a korszakba. Engem minden egyes nap kiengednek anélkül, hogy bejelenteném hova megyek, csak este tízre jelenlek meg itthon. Péntek, szombat éjfél a határidő. Ha bejelentem, hogy pl szombaton bulizni megyek akkor általában reggel 6-7-ig kell hazaérnem, de, ha előre mondom azt is, hogy ottalszok valahol, megengedik. Viszont, a fiúzást azt abszolút nem fogadják el, kicsit sem. 1 éve folyt már a kapcsolatom, és akkor se engedték, hogy hazahozzam, megismerni se akarták. Igazából mindent engednek, ha beszélek velük róla, még tudom, hogy akkor se haragudnának, ha mondjuk csak kipróbálni szeretném mondjuk a füvet, mert ők is voltak kíváncsiak. De a fiúkkal úgy vannak, hogy 18 éves korig semmit. Kicsit elég fura az eddig leírtak után, de valamit valamiért, legalább nagy szabadságom van. (:

Az a szülő amelyik meg ilyet vállal, hogy sehova ne menjen, max hétvégente is ottaludni, a hétvégi ottalvásokból buli lesz és az ilyen emberek elég a körülöttem levőkre gondolni, jobban elfajulnak és rosszabbak, mint mondjuk én akinek nem szabnak annyira határokat. Aki a gyerekét ennyire korlátozni akarja az csak tudjon róla, hogy a gyereke így csak hazudni fog, és sok esetben nem fogja tudni merre jár majd. De jól van, nem érdekel más szülőjének az értelmetlen gondolkodása. Egyébként 4-es tanuló vagyok, és sok szavaló-író versenyen veszek részt.

17L

2019. márc. 14. 15:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!