Mennyi zsebpénz reális 15 évesnek -kamaszok is irjanak mit tartanak reálisnak?
Én mindig fix összeget kaptam, pedig nekem is minden fent említettet külön fizettek a szüleim. Nem tudom 15 évesen mennyit, de gimi alatt végig 5-10 ezer közti összeget. Több okból is jobbnak tartom mint a "szól ha kell" módszert:
1. Megtanulja beosztani a pénzét. Én 19 évesen költöztem külön külföldre koliba, még anyuék pénzén, de hirtelen ez azt jelentette hogy nem csak a bulipénzt hanem a kaja, bérlet, telefonszámla, rezsi, lakbér árát kaptam egy össegben hónap elején. Ez nem kis összeg, sőt, inkább hatalmas, és ahhoz hogy meg tudjak élni belőle, kellett a tapasztalat hogy hogy lehet 500 meg 5000 meg 10 000 Ft-ot beosztani.
2. Anyuéknak kényelmesebb volt így, mert náluk se mindig volt felesleges 2-3-5 ezer Ft készpénz pont amikor programom volt. Mindig kártyával fizetnek ahol lehet, csak sürgős esetre van pár ezer Ft náluk, és ha az pont kevesebb volt, akkor így jártam, ami senkinek nem volt jó.
3. Ezzel megoldottuk a spontán programok kérdését is. Nem tudom ti merre laktok, merre fog gimibe járni a fiad, így nem tudom mennyire lesz ez valós gond, de én Budapest belvárosában voltam gimnazista. Számtalanszor megesett hogy csak aznap döntöttük el hogy csinálunk valamit suli után. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak mondjuk kiderült délben hogy elmarad az utolsó óránk, jó, menjünk el kávézni helyette barátokkal. Ilyenkor nagyon utáltam volna ha én kimaradok vagy kölcsön kell kérnem, mert nekem napokra előre jeleznem kell hogy pénz kéne.
4. Így a privát szféra is megmarad. Jó, persze, van az a pont amikor közbe kell lépni, és nem kell engedni hogy drogokat, vagy rendszeresen cigit vegyen egy 15 éves. De kamaszkorban rengeteg olyan cucc van amit a szüleivel nem akar megosztani az ember. Az első óvszerére például senki nem akar az anyjától pénzt kérni. Pedig önmagában nem feltétlen büntetendő dolog. Több fiúismerősömről tudom hogy vettek gumit évekkel azelőtt hogy először csajuk lett volna, mert kíváncsiak voltak vagy gyakorolni akarták a használatot.
Egy időben kapott heti 5000-ret, de első nap elverte, és utána meg kucsorgott pénzért, vagy kölcsön (örökbe) adta másnak, de olyan is volt, hogy elhagyta.
Nem, nem osztotta be sosem, szóval azóta nem kap fixen.
Utolsó, pedig erre pont nem ez a megoldás. Így tuti hogy soha nem is tanulja meg beosztani.
A megoldás pont az lenne, hogy továbbra is kap fix összeget. Ha azért osztogatja mert sok neki, akkor elég kevesebb is persze. Ami fontos, hogy utána nem kell kipótolni ha elfogyott. Elveri az első nap? Akkor egy hétig annak örül amit hétfőn vett. Kölcsönadja? Vagy visszakéri, vagy nincs pénz. Pénteken moziba menne és elfogyott a pénze? Akkor nem megy moziba.
Előbb-utóbb rá fog jönni hogy nem éri meg elkölteni.
Én is most megyek gimibe, szintén 15 éves vagyok. Heti 1500-2000 forintot fogok kapni szüleimtől fixen, és egyelőre ők állják a bérletem, menzám, ruháim költségeit is, azonban nagy valószínűséggel dolgoznom kell suli mellett és a szünetekben is, mert elég szűkösen jövünk ki anyagilag. Ha nem lennék kollégista, természetesen nem kapnék zsebpénzt sem, de "váratlan kiadások" címszó alatt kapom ezt a havi 7-8000 forintot (amit nagy valószínűséggel félre is fogok tenni, ha kell egy ruha vagy lesz valami programom, ne kelljen a fogamhoz vernem a garast).
15/L
Én napi 500- vagy 1000 Ft-ot kapok, amit általában haza is hozok, mindig van kb. 600-700 Ft apróm, abból gazdálkodok, ha szükséges (általában kaját/kávét veszek, ha lusta vagyok reggel 5-kor szendvicset/kávét csinálni).
Két-háromhavonta elmegyek elrendezem a bevásárlást (spray, sampon, tusfürdő stb), egyébként nem szeretek költeni másra.
Régen cigiztem a kapott pénzből (nem vagyok rá büszke, sőt), aztán rájöttem, mennyivel jobb érzés ha benyúlok a pénztárcámba és ott van a spórolt pénzem amiből sokkal több értelmesebb dolgot tudnék venni, mint egy doboz cigi.
Azóta sosem kellett kérnem a szüleimtől semmire, ha mégis kaptam (pl. mozira), azt is inkább visszaadtam, mert volt annyi spórolt pénzem, hogy nem vágott földhöz, ha kivettem belőle 3000 Ft-ot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!