Mennyi zsebpénz reális 15 évesnek -kamaszok is irjanak mit tartanak reálisnak?
Még csak 8 éves a gyerek, de jelenleg az az álláspont, hogy mindig annyi ezer ft/hónap zsebpénzt kap, ahanyadik osztályba jár. Ez szeptembertől 2000 ft lesz. Számlára utaljuk, Biztosan lesz még rá szükség (rendes számítógép, ha kell, jogsit, ha majd szeretne, vagy egy komoly bicikli, stb).
Jelenleg úgy gondolom, hogy emellett, ha megkap mindent, fizetek mindent, akkor max indolkolt esetbe, alkalmanként jár pénz, mondjuk ha moziba szeretne menni.
De jelen pillanatban arra törekszünk, hogy legyen abból zsebpénze, hogy elengedi (kvázi eladja) a régi játékait. Mondjuk persze ez 15 évesen már nem igazán működőképes dolog.
Én sem adnék külön.
Ha programja van, ha szeretne suli után a haverokkal “kólázni” akkor adnék, de folyamatosan nem. Csupán akkor, ha tudnám, gyűjti és normális dolgokra költi.
Amúgy a 20e / alkalom az igen sok. Elégnek kell lennie egy darabig. Egyik családtagom (gyerek) sem kap ennyit.
Mindene megvan, max kényelmi apróságok kellhetnek neki pluszba.
Amellett, hogy teljesen érthető/logikus számomra a “majd szól, ha kell neki” - hozzáállás, én mégis inkább a heti/havi fix összeget preferálom, már csak azért is, mert így valóban van lehetősége gazdálkodni a meglévő pénzével, illetve előre tervezni, hiszen ha megállapodtok x összegben, akkor az fix, és tudja, számít rá, tud előre gondolkodni, stb... szerintem a “kap amikor szól” ebből a szempontból hátrányos, mert nincs meg az a feeling, h amikor felnőtt lesz, akkor is csak x összegből gazdálkodhat majd, nem pedig szája íze szerint, ahogy kedve/programja van. Szerintem 15 évesen így, hogy kb. tényleg mindent megkap, havi 5, maximum 8 ezer bőven elég kellene, h legyen.
18/L
Köszönöm az eddigi válaszokat mindenkinek ment a zöld kéz :-)
Cigire tuti nem költ és kólázni se jár ;-) Ezeket tudja elég tudatos és nem szórja a pénzt, van bankkártyája most a számlámhoz igy mindig szól és kérdez persze előtte mire költ. Abszolút bizom benne, de én is inkabb ugy érzem hogy havi fix 5-6e Ft lenne az ideális. Már rajött hogy mozihoz az 1000 Ft popcorn sok és nem vesz inkább ruhára költi mert azért a 25. -ik felsőt már nem állom :-)
" bankkártyája most a számlámhoz "
miért nincs saját számlája? Én 3 évesen nyitottam a gyerekét, és amikor betöltötte a 7-et, átvittem a saját bankunkhoz.
Azóta oda kerül minden kis szülinapi pénz, húsvéti locsolásért összeszedett, stb.
És erre tudnál havi fixen utalni amennyit gondolsz (5-10 ezret), és meglátod, hogy tud-e belőle gazdálkodni.
A nagyobb összegeket komolyabb dolgokra gyűjti ahhoz nemigen nyúl hozzá, most abból vett magának laptopot, es mivel fotózik most egy "profibb" kamerára gyűjtene tehát azt nem akarom én se hogy elmenjen az a pénz "kólára" meg ilyen apróságokra. Néhány ruhára beruház de ha nem muszáj ahhoz nem nyúl...
Sztem maradunk annál hogy kb 5-6e Ft /hó mozi pia ilyenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!