10 éves gyereket otthon lehet hagyni kb 2 órára egyedül?
Kivételek mindig vannak, akik renitensek és valóban nem célszerű egyedül hagyni, mert lelkileg kicsit még éretlenebb. De ha nem a kivétel kategóriába tartozik és jól nevelt, akkor miért ne?
7 évesen egyedül jártam iskolába. 8 évesen pedig már napközis sem voltam, így egyedül hazamentem és leckét írtam. Mire szüleim jöttek már csak ellenőrizniük kellett.
És nem én voltam az egyetlen.
A mi korosztályunkat még boltba is elküldtek ha kiderült, hogy elfogyott a liszt és kell a szombati nokedlihez. Néha egyedül mentem, néha meg becsöngettem a szemben lakó barátnőmékhez nincs-e kedve sétálni egyet velem a boltig meg vissza.
Biciklizni is eljártunk szülők nélkül a nyári szünetben pedig veszélyesebb mint otthon gubbasztani.
Nem értem miért nevelődik ki ma ilyen sok otthon nem hagyható gyerek?
Nagyon remélem, hogy át tudom adni azt, amit én kaptam a szüleimtől és a saját fiamnál nem kell majd azon aggódnom, hogy 10 évesen magára gyújtja-e a lakást ha két órára egyedül marad...
30 éves vagyok. Az én korosztályom az, aki mostanaság szül, vagy akár már lehet is 10 éves gyereke is. Ugyanazt a gyerekkort élte meg mint én. Akkor hogy hogy valami teljesen mást ad át a sajátjának?
Attól függ.
Én 8-9 évesen is sokszor voltam otthon 2-3 órát egyedül, mert anyának sokszor kellett kórházba mennie, ahová apa kísérte, és én nem mehettem velük. De megmondták, hogy mit csinálhatok, mit nem, és ha bármi baj van pl tűz, ne vacakoljak semmivel hanem menjek ki a házból.
Öcsémet ellenben még 14 évesen sem szívesen hagytuk otthon, mert egy idióta kamasz volt, aki egyszer poénból lelocsolta benzinnel a ház oldalát.
"Számos országban erre konkrét jogszabály vonatkozik, ám Magyarországon a törvény nem mondja ki, hogy melyik az az életkor, ami alatt még nem maradhat otthon a gyerek felügyelet nélkül. (...) Súlyos kötelességszegést valósít meg az, aki gyermekét hosszabb időn keresztül étlen-szomjan tartja, aki betegség esetén nem viszi időben orvoshoz, vagy napokra felnőtt felügyelete nélkül hagyja, stb. A bírói gyakorlat szerint azonban nem minősül kiskorú veszélyeztetése bűncselekménynek a gyereknek a rövid ideig tartó felügyelet nélkül hagyása."
Én már 6 évesen, elsősként is órákkal korábban értem haza suliból, mint a szüleim, teljesen jól elvoltam.
Unokatesóm most 10 éves, simán otthon lehet hagyni pár órára.
Persze van olyan gyerek, akit nem hagynék egyedül 5 percre se, 16 évesen.
Ezt a szülőnek kell tudnia - milyen a gyerek, milyen környezetben hagyná, melyik napszakban, stb.
anno én 10 évesen egyedül jártam úszni, Budapesten, több átszállással
7-8 évesen sokszor én mentem az öcsémért a bölcsődébe
9-10 évesen jártam már rendszeresen a közértbe
én nem értem a korosztályomat. túlféltik a gyerekeiket, és mintha elfelejtették volna hogy ők mit csináltak 8-10 évesen
azt szokták mondani, akkor más világ volt.
pedig szerintem semmivel sem volt jobb a közbiztonság
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!