Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Mit tennél, ha rájönnél, hogy...

Mit tennél, ha rájönnél, hogy 8. osztályos lányod dohányzik?

Figyelt kérdés

Ma szembesültem vele, hogy 14 éves lányom dohányzik. Tanácstalan vagyok, hogy mi lenne a helyes lépés.

Beszéljek vele, hogy ne csinálja? De nem akarok álszent lenni, gyerekként én is kipróbáltam, de csak pár hétig tartott a hülyeségem.

A férjemnek elmondjam? Biztosan kiakadna és a tiltásban, valamint a kiabálásban látná a megoldást. Szerintem viszont az nem megoldás. Ha viszont nem szólok neki és egyszer kiderül, hogy én tudtam róla, nagyon csalódott lesz.

Ti mit tennétek?

2017. okt. 17. 18:04
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Attól, hogy megtiltom neki, még nem fogja abbahagyni... Én is voltam gyerek, ha valamit megtiltottak, már csak azért is csináltam. Az sem tűnik okos ötletnek, hogy adok neki pénzt cigire.
2017. okt. 17. 18:24
 2/12 anonim ***** válasza:
49%
Nem örülnék neki, de se én, se a férjem nem tiltanánk, mert csak annál vonzóbb lesz neki a cigi, bár 14 évesen ahhoz fiatalnak tartom, hogy ott dohányozgasson előttünk, 16 évesen már simán hagynám, nekem is engedték, hamar abba is hagytam.
2017. okt. 17. 19:12
 3/12 anonim ***** válasza:
82%
Aki nem tudja, hogy a tiltás és a cél elérése fordított arányosságban van annak vagy nincs gyereke vagy szimplán hülye. Beszélgess vele győzködd.
2017. okt. 17. 19:20
 4/12 anonim ***** válasza:
87%

Légy őszinte, mondd meg neki pontosan, miért ellenzed (rokonságból pár ráncos, fogínysorvadásos fogatlan példa), de ne kántálj túl hosszan. Mutass megértést, hogy biztos érdekes/menő, Te is kipróbáltad anno. Mondd meg, hogy az igazi érettség jele az lesz, ha helyzetben nemet tud mondani a kínálásra. Én a zsebpénzt is kiszámoltam egy ideig. A felbukkanó öngyújtókat férjem boldog felkiáltással eltette "jaj, hát ide raktam le!". Ez a csillogós rózsaszín daraboknál különösen vicces volt. (Férjem is csak barkácsoláshoz használja, persze nem ennyit amennyi összegyűlt...)

Igazából az segített, hogy olyan fiúval jár, aki nem szereti a cigiszagot.

2017. okt. 17. 19:37
 5/12 anonim ***** válasza:
6%
Jó nevelést kapott, veregesd vállon magad.
2017. okt. 17. 19:38
 6/12 anonim ***** válasza:
92%
Én is ennyi idősen kezdtem,10évig tartott a szenvedély,az első babáig.őszintén elmondtam a szüleimnek,nem örültek neki,de mivel ők is szívták ,nem lett volna értelme kántálniuk ellene.megállapodást közöttünk,hány naponta kapok egy dobozzal,azt kellett beosszam.működött.
2017. okt. 17. 22:48
 7/12 anonim ***** válasza:
0%
Szülőt minősíti a gyerek.
2017. okt. 18. 09:33
 8/12 anonim ***** válasza:
92%

Tényleg ne üvöltsd le.

Mondd el neki hogy tudod és beszélgess vele. Hogy legyen tisztában a következményeivel , de ne legyen az a hegyi beszéd típus , mert azzal csak azt fogja érezni hogy b**szogatják (szimplán csak mert kamasz).

És mondd el hogy nem helyesled. Beszélgess (de tényleg beszélgess vele , ne kiabálj) hogyan kezdte el , miért , stb.

Sokan pl szorongás miatt , sajnos ilyen fiatalon is.

Az is lehet hogy csak alkalmanként dohányzik.

nekem is volt egy pár hónapos időszakom amikor ilyen partidohányos lettem de elég hamar leálltam róla magamtól.

Remélhetőleg be nől a feje lágya.

2017. okt. 18. 18:17
 9/12 anonim ***** válasza:
51%
Azt megkérdezhetem hogy hogyan jöttél rá?
2017. okt. 18. 18:18
 10/12 anonim válasza:
100%

Szerintem a férjednek mindenképp mondd el, de beszéld meg vele hogy higgadtan kezelje.

Ha nekiestek a gyereknek azzal semmi nem oldódik meg, és ahogy mondod, ha megtiltod csak jobban akarja majd.

Először is azt kéne megtudni honnan szerzi, ha saját pénzből veteti magának akkor zsebpénz megvonás, ha barátoktól, akkor az ő szüleikkel kéne beszélni. A legfontosabb pedig hogy üljetek le a kislánnyal beszélni és mondjatok el neki minden következményt amit a dohányzás okozhat. Szerintem ha rendesen elmagyaráztok neki mindent és hogy ettől nem lesz "menő" akkor meg fogja érteni..

Látom itt egy-két ember megjegyzést tett a nevelésedre, ilyenekre ne figyelj, erről nem te tehetsz.

2017. okt. 19. 18:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!