Mit tennél, ha rájönnél, hogy 8. osztályos lányod dohányzik?
Ma szembesültem vele, hogy 14 éves lányom dohányzik. Tanácstalan vagyok, hogy mi lenne a helyes lépés.
Beszéljek vele, hogy ne csinálja? De nem akarok álszent lenni, gyerekként én is kipróbáltam, de csak pár hétig tartott a hülyeségem.
A férjemnek elmondjam? Biztosan kiakadna és a tiltásban, valamint a kiabálásban látná a megoldást. Szerintem viszont az nem megoldás. Ha viszont nem szólok neki és egyszer kiderül, hogy én tudtam róla, nagyon csalódott lesz.
Ti mit tennétek?
Légy őszinte, mondd meg neki pontosan, miért ellenzed (rokonságból pár ráncos, fogínysorvadásos fogatlan példa), de ne kántálj túl hosszan. Mutass megértést, hogy biztos érdekes/menő, Te is kipróbáltad anno. Mondd meg, hogy az igazi érettség jele az lesz, ha helyzetben nemet tud mondani a kínálásra. Én a zsebpénzt is kiszámoltam egy ideig. A felbukkanó öngyújtókat férjem boldog felkiáltással eltette "jaj, hát ide raktam le!". Ez a csillogós rózsaszín daraboknál különösen vicces volt. (Férjem is csak barkácsoláshoz használja, persze nem ennyit amennyi összegyűlt...)
Igazából az segített, hogy olyan fiúval jár, aki nem szereti a cigiszagot.
Tényleg ne üvöltsd le.
Mondd el neki hogy tudod és beszélgess vele. Hogy legyen tisztában a következményeivel , de ne legyen az a hegyi beszéd típus , mert azzal csak azt fogja érezni hogy b**szogatják (szimplán csak mert kamasz).
És mondd el hogy nem helyesled. Beszélgess (de tényleg beszélgess vele , ne kiabálj) hogyan kezdte el , miért , stb.
Sokan pl szorongás miatt , sajnos ilyen fiatalon is.
Az is lehet hogy csak alkalmanként dohányzik.
nekem is volt egy pár hónapos időszakom amikor ilyen partidohányos lettem de elég hamar leálltam róla magamtól.
Remélhetőleg be nől a feje lágya.
Szerintem a férjednek mindenképp mondd el, de beszéld meg vele hogy higgadtan kezelje.
Ha nekiestek a gyereknek azzal semmi nem oldódik meg, és ahogy mondod, ha megtiltod csak jobban akarja majd.
Először is azt kéne megtudni honnan szerzi, ha saját pénzből veteti magának akkor zsebpénz megvonás, ha barátoktól, akkor az ő szüleikkel kéne beszélni. A legfontosabb pedig hogy üljetek le a kislánnyal beszélni és mondjatok el neki minden következményt amit a dohányzás okozhat. Szerintem ha rendesen elmagyaráztok neki mindent és hogy ettől nem lesz "menő" akkor meg fogja érteni..
Látom itt egy-két ember megjegyzést tett a nevelésedre, ilyenekre ne figyelj, erről nem te tehetsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!