Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Mit lehet tenni, hogy egy 11...

Mit lehet tenni, hogy egy 11 éves gyerek többet egyen?

Figyelt kérdés
11 éves a férjem lánya, nem a vérszerinti gyerekem. Nagyon sovány, mondhatni azt, hogy olyan kinézete van mint az anorexiásaknak. Szélességre a 4-5 éveseknek való ruha passzol rá, viszont az hosszúságban rövid, a 11 éveseknek való ruha leesik róla. Nem akar enni, szinte semmit. Egész nap elvan 1 bögre tejjel, vagy 2 szelet felvágottal. Nem is igazán lehet erőltetni, hogy egyen, nincs kedven ennivalója sem amiből enne. Voltunk orvosoknál is, szervileg semmi baja, egészséges, azt mondták, hogy vegyünk étvágynövelőt, de nem hatott semmit, hiába szedte 5 hónapon keresztül. Olyan vékony, szegény gyermek, hogy kilátszanak a bordái, és a lapockája is teljesen kivehető. Valami tipp? Nagyon el vagyok keseredve, bármit adnék neki enni, csak enne belőle rendesen és jóízűen.
2017. júl. 10. 14:26
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:
142 cm magas és alig 20-21 kg. Próbáljuk nem mindig mondani, noszogatni az evéssel. De sajnos magától semmit sem eszik. Azt is próbáltam, hogy mikor kint játszik (kertes ház) kiviszem neki az ennivalót, valamilyen édes formára alakítva (panda, cica, stb.) viszont úgy sem eszi meg. Sokat mozog, játszik, de hiába kínálom akármivel mindig az a válasz, hogy nem éhes. Gyümölcsöt, zöldséget zsigerből elutasítja, hallani sem akar róla. A kérdésre, hogy miért nem eszik, az a válasza, hogy nem éhes. Ha megeszik egy fél palacsintát és kérdezem, hogy miért nem eszik többet, akkor azt mondja, hogy fáj a hasa, annyira tele ette magát. Ami szerintem nem igaz, füllent.IHa megkérdem, hogy hol fáj vagy,hogy milyen fájdalom azt a válasza, hogy nem tudom, 5 perc múlva, mikor elterelődik a figyelme és megkérdezem, tőle, hogy fáj-e még, csak bambán néz rám, nem tudja hogy miért kérdeztem, majd mikor elmagyarázom, azt feleli, hogy még fáj. Ilyenkor ha azt mondom neki, hogy elmegyünk a dokinénihez, hogy nézze meg miért fáj a hasa egyből elkezd hisztériázva ordítani. Az orvosnak, mikor elmentünk kivizsgálásra elmondtam, hogy arra panaszkodott, hogy fáj a hasa ha eszik, mikor meghallotta, hogy ezt mondtam elkezdett sírni. Próbálok nem egyhangúan főzni, de úgy igazán semmi sem tetszik neki. Volt, hogy ráhagytam, gondolván, biztos éhes lesz majd és akkor valamivel jobban eszik. Egész nap egy falatot sem evett, másnap reggel sem igazán akart enni. Ott tartok, hogy lassan muszáj erőszakoljam az evést, így eszik valamivel többet, mert eddig 2 hónap alatt semmit sem hízott, sőt, volt, hogy picit fogyott is. Pszihológusnál volt, mert megviselte a válás a szülei között, de az apja mesélte, hogy 4 éves kora óta ilyen az étvágy, mikor még együtt voltak az ex feleségével js. A pszihológus azt mondta, hogy a korához képest még éretlenebb gondolkodású, foglalkozzunk vele sokat, s hogy nem érzi azt, hogy ő egy család része. Úgy gondolom, én mindent megpróbálok ezért megtenni, lányomként kezelem, de lepereg róla, figyelembe sem vesz.
2017. júl. 12. 00:01
 12/24 anonim ***** válasza:

Ne már, ilyen paraméterekkel már a kórházban kellene feküdnie!

Túltolt kamu.

Ha nem, akkor pszichiáter és mesterséges táplálás, mert ez nem a fényevő sovány, de egészséges gyerek kategória (az kb. 26-28 kg-val ehhez a magassághoz), hanem az egyértelműen beteg.

2017. júl. 12. 07:43
 13/24 anonim ***** válasza:
100%
Szia, fontos kérdés: Mikor kezdődött ez nála? Mi történt a szüleival, hogyan és mikor történt a válás, és ismert-e, hogy hogyan élte meg?
2017. júl. 12. 11:02
 14/24 A kérdező kommentje:
Azt nem tudom pontosan, hogy mikor kezdődött, de már a szülei válásánál is sovány volt. Az apja mondta, hogy születésétől kezdve ilyen ,,csont és bőr". A kórházban benttartották 2 napig, ameddig elvégezték a vizsgálatokat, de amint megjöttek az eredmények kieengedték, mert makk egészséges. A szülei válása nem volt durva, szépen zajlott, némi félreértésből adódó vitákon kívül. A lányt nem viselte annyira meg, legalábbis nem látszott rajta semmi. Ugyan olyan barátkozó, nyitott tipus mint addig. Rengeteget szaladgál. Ha társaságban van talán jobban eszik. Gondoltam arra is, hogy akkor eszik csak ilyen keveset mikor nálunk van, és mikor az anyjánál akkor többet. Az anyja azt mondja, hogy keveseket eszik, de normálisan, ő nem erőlteti. Igazából szerintem elfogult a lányával kapcsolatban
2017. júl. 12. 11:47
 15/24 anonim ***** válasza:
Én ezek után 1005 hogy pszichiáterhez vinném. Ennek tuti, hogy lelki oka van. Azért nem is bír már sokat enni, mert iszonyatosan össze van szűkülve a gyomra, mert nem használja. Nem beszélve arról, hogy mennyire vitaminhiányos és vérszegény lehet ekkora súllyal. Ez szerintem anorexia lesz (tapasztalatból mondom ezt, én 13 évesen lettem anorexiás).
2017. júl. 12. 14:14
 16/24 anonim ***** válasza:

Szerintem talán nem többet, hanem tartalmasabbat kéne adni neki.

A fagylaltot, parfét minden gyerek szereti, hát pl azt, tejszínnel. Rakott krumplit jó tejfölösen. A bögre tejbe is lehet tejszínt tenni.

2017. júl. 13. 01:54
 17/24 anonim ***** válasza:
59%

13-as vagyok. Köszönöm, ez nagyon fontos adat. Azt jelenti, hogy nem valamilyen konkrétumhoz kapcsolódik a táplálkozási probléma, hanem már a születésével ez megmutatkozott.

Tehát nem kell pszichiáterhez vinni, sőt nagyon nagy hiba lenne, mert csak meggyötörné a gyereket, betegségtudatot és szégyenérzetet keltene, azt a tudatot, hogy vele valami nincs rendben velem. Ez megnyomorítaná.

Annyi veszélye van ennek a hiányos táplálkozásnak, hogy a kis mennyiség miatt a testi minőségi értelemben éhezik, tehát nem kapja meg a mikrotápanyagokat elegendő mennyiségben: vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek. Pontosan ezért nehogy parfétortával stb. tömjétek, mint ahogy valaki itt javasolta (ezek csak leginkább a cukorbetegség irányába lökné el a szervezetét), hanem étrendkiegészítőt kell szednie a szokásos adagjai mellé.

Viszont ami az _oka_ az alacsony étvágynak, amennyiben nem egy érzelmi konfiguráció az… Az éhségérzetet és így a táplálkozást az agyban a Reptilian Complex vezérli, magyarul a hüllőagy nevű terület. Ez vezérli a metabolikus üzemmódot: zsírfelhalmozás vagy zsírlebontás. A kislánynál ez a terület valamiért már eleve a zsírlebontás üzemmódjába állította a szervezetét (elég buta agyterület, természetesen, csak benyomásokon keresztül működik). Ilyenkor az éhségérzet alig alakul ki, ellenben a másik üzemmóddal, aminél az illető képes naponta többször is éhségérzettől szenvedni és akár el is ájulni tőle.

Egyébként úgy lehet rábírni a hüllőagyat a váltásra, hogy halálfélelemnek kell társulnia az aktuális üzemmódhoz, ebben az esetben az éhenhalással vagy az esetleges megbetegedéssel kapcsolatos halálfélelem formájában. Na EZ az, amit nem nagyon kellene mesterségesen előidézni, mert többet árthat, mint amennyit esetleg használ. Annyit tehetsz, hogy megpróbálod arrafelé terelni, hogy tájékozódjon a táplálkozás alapjairól és az alultápláltság veszélyeiről, na de ez talán egy 11 éves gyereknek még korai lehet, vagy meg kell találni a módját, hogy az ő felfogási szintén tudjon kielégítően tájékozódni, és mindenképpen úgy, hogy ezt ő pozitívan élje meg, tehát hogy a kíváncsisága elégüljön ki, ne pedig erőltetés hatására tájékozódjon. Így ha saját maga önállóan érti meg, hogy a táplálkozása hosszútávon nem veszélytelen (eleve ha nem visz be elég kalciumot, akkor megnézheti a csontjait, márpedig elvben mostanában fog még növésnek indulni, márpedig ehhez több dekagrammnyi kalciumot kell majd csontszövetbe építenie, de ez csak egy "látványos" példa), akkor ez elég lehet ahhoz, hogy a neurológiai változás megtörténjen, és elkezdjen éhesebb lenni. Az erőltetés épp ellenkező hatást érhet el: rögzíti a hüllőagyat ebben az állapotban.

Addig is épp az iméntiekkel értelmesen megindokolva kellene multivitamint szednie. Keressetek valamilyen beszerzési forrást, van sok, mondjuk a JKVitaminnál nagyon jó termékeket lehet kapni gazdaságos áron, én speciel náluk kötöttem ki, de ez nem szentírás, talán csak az, hogy nem érdemes szórni a pénzt valamilyen MLM-es termékre, aminek az árának az 50-60%-a hálózatfenntartásra megy el, ott vándorol zsebekbe. :) Meg kell nézni a termékek összetevőit, miből milyen mennyiséget ad, és összevetni az árával, a legjobb ár:érték-arányú lesz a legjobb választás.

Az, hogy "kislányom, amikor eszel valamit, vedd be ezt a három kapszulát, hogy a kis fejlődő szervezeted rendben legyen, meg ne betegedjél egyszercsak" sokkal kisebb "macera", mintha a pszichiáter mumusa.

2017. júl. 13. 10:17
 18/24 anonim ***** válasza:
25%

Ne noszogasd.Csak elkezd majd hisztizni. (egyrész már kiskamasz) Meg lehet hogy emiatt rosszabb lesz a kapcsolatotok.

Legyen az hogy elviszed vásárolni.Néztek egy csomó jó ruhát.Mutass neki sok szép,menő cuccot.Biztos lesz olyan ami nagyon megtetszik neki.Válaszd ki a neki való méretet.(10-11 eves)Mondd hogx próbálja fel.Es akkor nagy lesz rá.Mondd hogy túl vagy rád mert picit sovány vagy.(vagy kicsit finomabb kifejezéssel vezesd rá hogy ez nagy pedig ez lenne a mérete)

Mivel már kezd nagyobb lány lenni biztos szeret vásárolni,szereti a ruhákat.

Sztem ez csak egy jó csajos nap es sztem haszálni is fog.

Remélem kipróbálod.Csak használhat valamicskét

14,5/lány

2017. júl. 15. 23:47
 19/24 anonim ***** válasza:

#18-as vagyok

Bocsi az értelmetlen ötletért de mivel 11 éves lány gondoltam érdeklik a ruhák.Engem akkoriban érdekeltek a ruhák,a divat.Talán ez hatással van rá.

2017. júl. 15. 23:50
 20/24 anonim válasza:
Nem fog rád hallgatni míg össze nem esik tapasztalat 11 évesen nekem is ez volt a gondom:/ha pedig szeretnétek hogy hizon akkor ettesétek meg ja és csak szintenként egyre egyre többet etetni vele remélem segithetem:S
2017. júl. 16. 01:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!