Mit tennétek, ha a kamasz lányotok pénzt vesz ki a pénztárcátokból?
Nekem még ehez pici a gyerek, viszont én volt hogy ki-ki vettem anyu pénztárcájából.Aztán jöttek a kitalációk hogy erre kel pénz, meg arra kel pénz.Amikor megtudta hogy cigizek és addig is arra kelet a pénz, megbeszéltük hogy hetente ad 1000Ft-ot osszam be.
Nem azért döntött így, mert rosz vagy felelőtlen anya, hanem mert tisztában volt vele, hogy ha tiltja és nem ad pénzt, akkor elveszem és ugyan úgy fogok bagózni.Viszont ha pluszba kellet valamire, akkor azért meg kellet hogy dolgozzak.
Szerintem üljetek le és beszéljétek meg! Legyél vele teljesen őszinte, mond meg neki, hogy miket tapasztaltál az utóbbi időben! Ő is elmondja a maga verzióját, vagy igazat mond, vagy nem! Persze nem hiszem, hogy bevallja, hogy dohányzik, de legalább el tudod mondani a dohányzás hátrányait. Meséld el pl, hogy te is kipróbáltak (biztosan megtörtént, meséld el az élményed), legyen egy közös dolog ebben is.
A pénz dolog már sokkal komolyabb. Érthető reakció tőled a pénz minimalizálása! Szembesítened kell vele, hogy tudod, hogy ő vette el azt az összeget, s szeretnéd, ha visszaadná. Beszéljetek a barátjának szánt ajándékról, kérdezd meg tőle, mit szeretne vásárolni neki, mert azért 7-8000 Forint nagy összeg! Tudatosítsd vele, hogy te ezért az összegért x napig dolgozol! Adj neki tippet, hogy mit vegyen a barátjának, vagy ha jó viszonyban vagytok, menjetek, s együtt vegyétek meg neki.
Feltétlenül tudatosítsd vele, hogy ha pénzre van szüksége, rád számíthat, de mivel felelős vagy érte, szeretnéd tudni, mire költi!
Szerintem azért hetente legalább 500 Ft-ot igazán adhatnál a lányodnak! Tini és vannak szükségletei! Néha ha kisüt a nap a barátnőivel megenni egy fagyit spontán, esetleg ha megkiván egy turó rudit bemenjen a boltba és vegyen egyet...
Attól hogy pénzt vett el tőled nem hinném hogy minden egyes fillér cigire kell neki! Neki is szüksége van pár száz fornitra aminek igenis lennie kell nála mert ez igy helyes!
Én is kivettem anya tárcájából 13 évesen, nagyon szégyenltem magam mikor kiderült, de végül anya odajött egy kis összegü pénzzel és azt mondta tegyem el magamba és osszam be magamnak minden héten! Ugyis lett és semmi gond nem volt, utána még én éreztem magam rosszul hogy lehettem képes ilyenre!
Úgy tesztelheted a cigizést, hogy veszel egy doboz cigit, odaadsz egyet a lányodnak, hogy szívja, ha köhög, akkor nem biztos, hogy kipróbálta [mivel lehet színlelni], ha nem köhög, akkor tuti. De ha sejted, akkor egymás után szivasd el vele az egész dobozt. Tudom, hogy drasztikus, de meg lesz az eredménye.
Hogy ne lopjon pedig tőled, ülj le vele beszélgetni, esetleg ha kell valamire neked pénz, akkor vegyél el az ő spórolt pénzéből. A pénztárcád pedig ne legyen az ő szeme előtt.
Ezt nagyon okosan oldottad meg! Lehet, hogy anyagilag nem álltok úgy, mint a társai és érzi... Tudod, én ugyanígy jártam, mára anya vagyok. Mindig legyen nyílt a pénzügyi téma nálatok, mert a hiányt pótolni fogja. Ha nem tőled, akkor mástól. És annak már következményei vannak.
Beszélgessetek sokat, hogy tiszta értékrendet adhass át neki. Mindenhonnan dől rá, hogy a pénz az isten. Te meg tudod vele értetni, hogy nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!