Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Hogy döntsek? Tanuljak vagy sem?

Hogy döntsek? Tanuljak vagy sem?

Figyelt kérdés
13 éves lány vagyok,hetedikes.Igazából még ráérnék dönteni,de én már most gondolkodom,hogy milyen életet is szeretnék.Kitűnő tanuló vagyok.Szüleim valami ilyesmit képzeltek el nekem:általános után gimnázium,majd utána egyetem,(én orvosit szeretnék),diploma,megyek dolgozni,majd saját lakás,férj,család...de ha belegondolok,az egyetem egy vagyon,tanulnom kell rengeteget,és sokan egy szakközépben szerzett szakmával kétszer annyit keresnek mint egy diplomás.és akkor érettségizek 18-20 évesen,nekiállhatok dolgozni,és a lakás,családom is előbb lehet.majd egyszer minimum 3 gyereket szeretnék,és ha mondjuk 30 évesen férjhez megyek,akkor hogyan szülök 3 gyereket,úgy hogy dolgoznom is kell.tudom hogy ráérek meg minden,és hogy nagyon messze van,de ezt igazból most kell eldöntenem,vagyis egy fél év múlva középiskolába jelentkezéskor.csak akkor jövőre is úgy tanulok...szerintetek hogy döntsek,mit válasszak??akik csak azt írnák hogy álomvilágban élek,és hogy semmi sem lesz meg ilyen egyszerűen ahogy én képzelem stb,tudom,szóval ők légyszi kíméljenek.amúgy nekem az álmom a gyerekorvosi diploma,de ez rengeteg pénz,tanulás,idő...
2010. máj. 17. 14:59
 1/8 anonim ***** válasza:
70%
A tanulás befektetés a jövődbe. Tanulj, amíg csak lehet.Ha szüleid támogatnak benne, akkor csak jó. A mai világban nem biztos, hogy kapsz munkát. Azonkívül egy jó orvosra mindig szükség van, akár külföldre is mehetsz. Érettségivel elboldogulsz ugyan, de abból lakásod nem lesz egyhamar,pláne nem 3 gyerekre való.
2010. máj. 17. 15:08
 2/8 anonim ***** válasza:
Az olyan egyetemet végzetteknél biztos többet keresnek a szakmunkások mint az anglisztika meg kommunikáció meg szabad bölcsészet szakirány. Szerintem azért nagyon rosszak az ilyen statisztikák, mert rengeteg szak van,a mire felvesznek egy tonna embert, a ponthatár is alacsony, és a diplomájukkal sem tudnak semmit kezdeni (mert a fele hülye sajnos, meg ezek már tucatgyártmányok). Én mondjuk mindig is diplomára vágytam, így az egyetemi képzést választottam (mondjuk nem tömegszakra mentem, és jó eséllyel igen jól fizető munkám lesz, ahogy az álláshirdetésekben látom keresett és megfizetett a szakmám:D), neked is ezt tudom javasolni. Az orvosin biztos nem gyártósoron nyomják a hülyéket, és valószínűleg elhelyezkedni is képes leszel majd.
2010. máj. 17. 15:12
 3/8 anonim ***** válasza:
70%
+ ha a pénz miatt aggódsz, a szoctám egész normális az egyetemeken, a koli meg 10 körül van, ha esetleg koleszba kellene menned, szóval az azt hiszem nem vészes. nyáron meg munkát is tudsz vállalni, hogy legyen zsebpénzed pluszba:) vagy egy könnyebb félévbe lehet félmunkaidőben is melózni.
2010. máj. 17. 15:14
 4/8 anonim ***** válasza:

Az álmod ne add fel. Menj orvosi egyetemre, ha azt akarod.

Én 2 éve végeztem vegyészmérnöki szakon és egyetem utn egyből el tudtam helyezkedni szakmába és elég jó pénzt keresek vele.

Vannak szakok amit tényleg nem érdemes elvégezni, de vannak olyan szakok, amit érdemes. Egy jó orvosra mindig szükség van. Ez egy befektetés a jövődbe. Sok sikert álmaid megvalósításához.

2010. máj. 17. 17:37
 5/8 anonim ***** válasza:

Szerintem tök jó,hogy így körülbelül felvázoltad magad előtt,hogy mit szeretnél az élettől:D

Velem kb.ugyanez van,csak én nem orvos szeretnék lenni és nem vagyok kitűnő[nehéz suliba járok:S].Én a filmes szakmát szeretném választani és én is elgondolkoztam,hogy hogyan lesz a munkán kívül életem.Én isáltalános->gimi -> egyetem

jobban jársz ha van diplomád,mert ha állást keresel és látják,hogy neked diplomád van akkor előrébb helyeznek a "listán"a szakközépesek előtt.Azért a diploma jobb mint a szakközép.:D

Sajnos ilyenkor nagy választás elé kerülsz először a karrier vagy a család.Nem vagyok család ellenes,de szerintem előbb a karrier,mert ha nincs egy jó munkád,de van 3 gyereked,akkor sokkal nehezebb[bár lehet,hogy boldogabb]életed lesz,mert ha a gyereknek nem tudsz mit enni adni azért az nem valami jó dolog.

válaszd az egyetemes verziót.:Dpláne ha kitűnő vagy akkor gyerekjáték bejutni abba a gimibe amibe akarsz.

ráadásul az orvosi szakma egy jó munka,szóval csak az a lényeg,hogy sose add fel!:)előbb utóbb eléred amit szeretnél.Addig jó amíg választhatsz és én is ezt fogom kihasználni^^

amugy meg ugytudom,hogy lehet támogatásokat kérni az egyetemre.

sok sikert a tanulásban=)

13/L

2010. máj. 17. 18:56
 6/8 anonim ***** válasza:
Ne add fel az álmaidat.Tanulj ha szüleid támogatnak az nagyon jó!
2010. máj. 17. 23:32
 7/8 anonim ***** válasza:
Ha az orvosi egyetemet választod, nagyon sok lemondással jár. A kérdés az, miért választod ezt - segíteni akarásból, vagy azért, hogy jól keress? Ha az előbbi, akkor megéri a kitartást, hajtást, hajnalig tanulást, ha az utóbbi, keress egy gyors és hatékony szakirányt, egészségügyben a pénzt nem (lenne) szabad keresni! L27(szintén eü-s).
2010. máj. 18. 14:03
 8/8 A kérdező kommentje:
nem pénzkeresés miatt akarok gyerekorvos lenni,hanem mert nagyon szeretem a gyerekeket és szeretek másokon segíteni.
2010. máj. 18. 14:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!