Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Két gyermekét egyedül nevelő...

Két gyermekét egyedül nevelő anya kap támogatást az iskolai könyvekre?

Figyelt kérdés
2010. ápr. 23. 19:34
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
anyukám is két gyereket nevel egyedül és ő kap.. Nekem ingyen tankönyvem van, hugom meg ingyen eszik az oviban:)
2010. ápr. 24. 18:29
 12/13 anonim ***** válasza:

Én a jogi hátterét ennek sajnos nem ismerem, csak azt tudom nálunk mi ment. Volt aki kapott, és volt aki nem. Az ingyen tankönyveseknek év végén le kellett adni a könyveit a tankönyv felelősnél, kivétel a munkafüzeteket. Ezek a könyvek a könyvtárba kerültek, és következő évben az ingyen tankönyvesek megint vadi új könyveket kaptak. Így a könyvtár tankönyv kapacitása kb csak nő és nő, hasznosítani alig tudnak belőle valamit. Ha nem tudjátok kifizetni a könyveket érdemes bemenni a tankönyv felelőshöz vagy a könyvtároshoz és megkérdezni, hogy nem lehetséges-e az, hogy kikölcsönözd a szükséges könyveket az adott tanévre. Nálunk a könyvtáros megszokta engedni, sőt akiről tudja hogy rászorul külön meg is szokta kérdezni, hogy nincs e igénye erre a megoldásra. A munkafüzeteket így is meg kell venni, de mégsem mindegy hogy 5 ezret fizetsz ki vagy 20-at! Tehát ha semmiféle támogatás nem jár, akkor is érdemes rákérdezni az iskolában, hogy nem tudnak e ily módon segíteni.

Sőt... meg kell jegyeznem nálunk olyan is előfordult, hogy bejöttek az osztályba és azt mondták, hogy egy 9.-es diák rá van szorulva az ingyen könyvre, de nem kap, ha esetleg valaki betudná hozni ezt meg ezt a könyvet, tök jó lenne, így iskola szinten összegyűjtöttük neki az egész könyvcsomagot, és nem volt belőle semmi baj. Sok nem ingyen tankönyves is leadta a fölösleges könyveket a könyvtárban év végén (ének, biosz, földrajz, média, stb), amiket szintén később rászoruló diákoknak adnak ki. Tehát mindenféleképpen érdemes utánakérdezni az iskolában hogy nincs e ilyesmire lehetőség.

2010. ápr. 25. 11:07
 13/13 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Pár évvel ezelőtt csináltam iskolában tankönyvbeszerzést. Hát a szabályozás valami kriminális. Akkoriban is megvolt valami besorolás, ha jól emlékszem, a normatív támogatásra az alábbi jogalapok voltak:

- gyermekét egyedül nevelő szülő

- 2-nél több gyermeket nevelő szülő(k) (nappali tagozatos egyetemista is beleszámított)

- tartós fogyatékkal rendelkező gyermek

Nem is ez a része volt a komolyabb gond, hanem az, hogy a normatív támogatás alsósoknál, felsősöknél és gimnazistáknál más és más összeg volt, de rendre a tankönyvcsomag ára alatt. (körülbelül fele)

A nehézség adott volt, a megoldás az lett, hogy az iskola elkezdett felvásárolni tartós könyveket (nem munkafüzet) könyvtárba úgy, hogy legalább annyi legyen, ahány rászoruló gyermek, majd a munkafüzeteket és "fogyó" könyveket írta csak a támogatás rovására.

Ezzel elég jó megoldást lehetett anno szolgáltatni. A támogatott tankönyvek beszerzésével kapcsolatban csak azért van különbség az iskolák között, mert a támogatás egyáltalán nem fedezi a rászorulók tankönyv csomagjait.

A rászorultsági besorolások valóban eléggé érdekesek. Kell húzni határvonalakat, és kivételes helyzetek mindig vannak. Amikor valaki jogosult, de közben fényűző körülmények között élnek, míg a másik nem jogosult, de forintról forintra tervezik a napjaikat. A mi esetünkben az iskolában volt egy hölgy, aki ha jól emlékszem valami "gyermek jóléti..." akármi szerepben volt, aki dönthetett úgy, hogy egyedi elbírálás esetén (az iskola saját terhére) mégis ingyenesen biztosítja a rászoruló család számára a könyveket.

Nincs gyermekem, de mivel foglalkoztam árusítással, tudom, hogy ez az időszak egy horror. Kitartást!

2010. máj. 6. 00:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!