Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Szerintetek mit tudok tenni?

Szerintetek mit tudok tenni?

Figyelt kérdés
18 éves vagyok és anyukám alig enged meg valamit. Jól tanulok, itthon a dolgokat is megcsinálom mindig. Viszont nagyon lekorlátozz, van hogy a ház elé sem enged el, mert már "este 5 van" stb. Pedig megbízható vagyok és sose megyek bele semmi hülyeségbe. Már nagyon zavaró kezd lenni, hogy szinte felnőtt vagyok, lassan végzek a sulival és ennyire le vagy korlátozva, sokszor úgy kezel, mintha még 12-13 éves lennék. Viszont jövőnyáron szeretnék az egyik barátnőmmel kimenni 2 hétre Franciaországba, de anyum persze nem engedi, viszont én nagyon szeretnék. A barátnőm apukája kint lakik Franciaországban és hozzá mennénk ki, szóval nem is egyedül, hanem felnőttekkel. Nagyon szeretnék menni, de nem igazán akarja megengedni és arra gondoltam, hogy lehet nem kérek engedélyt tőle, csak közlöm vele, hogy mikortól meddig leszek kint és majd jövök. Az utazást is meg minden költséget a saját pénzemből állnám, szóval azt se mondhatja anya, hogy nincs rá neki pénze meg stb.
2015. okt. 10. 17:33
 1/10 anonim ***** válasza:
Nem értem,hogy mi a kérdés,ha 18 vagy?
2015. okt. 10. 18:39
 2/10 A kérdező kommentje:
Az, hogy anyámat nem érdekli, hogy 18 vagyok és még mindig 13 évesként kezel és nem hagy érvényesülni. Szerinted mit rendezne le, ha én közölném vele, hogy na elmentem Franciaországba, 2 hét és jövök...?
2015. okt. 10. 18:43
 3/10 anonim ***** válasza:

Nem kell megvárni a nyarat! Most fogod magad és elmész moziba! Megmondod neki, hogy hová és kb. mikor érsz haza és csókolom! És ezt megteszed heti 1-2x. Nyárig megszokja.

Konfliktusokat kerülve nem lehet magánéletet és függetlenséget kiharcolni. Nem csak te mész ezen keresztül, mindenki más is megharcolja a maga harcát. Nem kell ennyire nagy ügyet csinálni belőle, ha kiabál vagy haragszik, hát tegye! Az a dolga. Neked meg az, hogy felnőj végre! N32

2015. okt. 10. 20:09
 4/10 anonim ***** válasza:
Nem érdekes, hogy mit enged vagy mit nem enged, jogilag felnőtt vagy, így azt teszel, amit akarsz, kénytelen lesz eltűrni mivel mást nem tehet. Lehet, hogy azzal jön majd, hogy amíg az én kenyeremet eszed azt teszed, amit én mondok, én viszont erre azt mondanám, nem tudom még a saját kenyeremet enni, így köteleséged elvisleni, hogy nem mindig azt csinálom, amit te mondasz, mivel nem én akartam a világra jönni.
2015. okt. 10. 23:56
 5/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a segítséget! :)

Abban tudnátok még tanácsot adni, hogy ha pl amit eddig nem igazán csináltam, hogy megmondom hogy na majd jövök és elmentem ide-oda vagy valami olyat szóváteszek neki ami már idegesít akkor arra rögtön azt mondja hogy milyen bunkó vagyok és biztos az xy barátnőm miatt lettem ilyen és hogy ő hozta ezt ki belőlem stb és ezt minden barátnőmmel eljátsza, akivel épp picit többet töltök időt, mint a többivel és közben egyáltalán nem miattuk, hanem azért mert már elegem van abból hogy gyerekként kezel és a ház elé nem mehetek le engedély nélkül. A másik az, hogy mindenre azt mondja, hogy még ehhez is meg ahhoz is fiatal vagyok, pl azt mondta 18 évesen elég durva alkoholt inni meg mit képzelek magamról, hogy ennyi idősen merek néha inni meg fesztiválra se mehetek mert fiatal vagyok hozzá meg felakartunk menni Pestre néhány barátommal és azt se engedte meg mert hogy fiatal vagyok ahhoz hogy Pesten mászkáljak a barátaimmal.

2015. okt. 11. 10:24
 6/10 anonim ***** válasza:

Rég a sarkadra kelett volna állnod, anyád kontrollmániás.

Olvasd el a Mérgező szülők c. könyvet...

2015. okt. 11. 10:40
 7/10 anonim ***** válasza:
Tipikusan a te életedet akarja élni.
2015. okt. 11. 13:17
 8/10 A kérdező kommentje:
7-es ezt hogy érted?
2015. okt. 11. 13:42
 9/10 anonim ***** válasza:

Elmondja ezt a litániát, majd bólintasz egyet, szép napot kívánsz és elmész. És ennyi! Komolyan. Nem kell reagálni rá. Teljesen felesleges. Vitatkozásba akkor érdemes belemenni, ha várható egyezség, fejlemény az ügyben. Nálatok ez veszett fejsze nyele.

A beszélgetéshez való hozzáállásodon kell dolgoznod. Kicserélni az "elmehetek"-et, "elmegyek"-re.

Mondok egy példát:

- Elmegyek szombaton szórakozni a barátnőimmel, körülbelül 6kor találkozunk, és igyekszem 4-re hazaérni. Itt és itt leszünk. (részedről téma lezárva)

Ő jön azzal, hogy

- Nem mehetsz, mert ez meg az, meg a MAriska miatt vagy ilyen feslett és nem lesz belőled senki ezzel a hozzáállással, stb. stb. stb.

Meghallgatod, majd mosolyogsz egyet, szép napot kívánsz és elmész.

Amiket mondasz, tartsd be, és kész. Ha 4-et ígérsz, akkor legyél otthon addigra. Ha oda mész, akkor tényleg oda menj. TE maradj korrekt. Ő pedig megtanul majd alkalmazkodni.

Néha elejtheted, hogy megérted őt, te is nagyon szereted őt, de úgy fogod élni az életed, ahogy neked tetszik, mert a te életed, és nem az övé.

Jótanács: gyűjtögess, hogy legyen valamennyi pénzed, ha túlságosan rugalmatlan, és nem bírod sokáig, akkor el tudj menni társbérletbe barátokkal. Egy kis munka sem ártana.

2015. okt. 11. 13:50
 10/10 anonim ***** válasza:
Jah, és még valami: maradj higgadt, minden körülmények között! Nincs hiszti, nincs kiabálás, bezzegelés, vádaskodás, sem mentegetőzés. Azt kezelik felnőttként, aki úgy is viselkedik. Ha kezd felhúzni, akkor lélegezz mélyeket, igyál egy teát, stb. De ne engedj a kísértésnek, hogy kiabálj és veszekedj vele! Olaj a tűzre! Csak lassan, nyugodtan, higgadtan! Minden körülmények között!
2015. okt. 11. 13:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!