Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Mennétek vagy maradnátok?

Mennétek vagy maradnátok?

Figyelt kérdés

Jelenleg Magyarországon járok gimnáziumba (vagyis most éppen nem mert szünet van :), adódott egy lehetőség, miszerint egy bécsi gimnáziumban tanulhatok, kollégiumban laknék.

Sokszor próbáltam mérlegelni, de nem sikerült idáig döntenem és fogytán az időm:

Pro: egyik kedvenc városomban tanulhatok, német nyelvtudásomat tökéletesíthetem, új környezet: új barátok, stb., kicsit kiszabadulhatnék az unalmas életemből

Kontra: itt kéne hagynom egy neves gimit, amivel bármely egyetemre esélyem lenne, családomtól távol lennék, ritkán találkoznék velük és barátaimmal

Minden percben mást érzek:: valamikor mennék de valamikor nem.. bennem van a kalandvágy és kipróbálnám magam kint, de félek, ha nem jön be, akkor itt már nem lesz esélyem !

Ti milyen érveket tudtok ellene/mellette?

(10.-es leszek M.o.-n)

2015. júl. 20. 11:19
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
100%
De hétvégente hazajárnál nem?
2015. júl. 20. 16:01
 12/29 A kérdező kommentje:

Nem, az túl drága lenne.

Max. havonta.

A kollégiumért is kell fizetni, de nem vészes (350EUR)

viszont heti vonatjegyekkel már nem tudnák finanszírozni a szüleim.

2015. júl. 20. 17:03
 13/29 Gyémántlány ***** válasza:
100%

Menj. Mindenképpen.

Figyelj, ez az ország olyan, amilyen. Tudjuk, hogy milyen.

Ausztria is olyan, amilyen. Tudjuk, hol jobb az élet.

Megtanulsz németül, kikerülsz egy városba, ahol mindenképpen jobb dolgod lesz, amint befejezed a sulit, mint amilyen itt lenne. Tanulhatsz ott tovább, bebiztosíthatod az életed. Tedd meg.

Ez nem is kérdés.

2015. júl. 20. 18:47
 14/29 anonim ***** válasza:
64%
Ez mind a logika és észérvek, igen. De ha 16 éves koráig egy napot nem volt táborban, vagy távol otthonról, akkor mit fog érezni az első hónapban, család, barátok, ismerősök vagy akár egy jó kis magyar beszélgetés nélkül? Amikor majd ott bőg a koliban hogy krvára egyedül van, akkor gondoljon arra, hogy de 10 év múlva milyen király lesz? 16 évesen miért kéne ilyen távol mennie a családjától csak azért, hogy érvényesülni tudjon, nem ér még rá? Nem mondom, hogy maradjon, de azt sem egyértelműen, hogy menjen, mert ez nem fekete vagy fehér. Egy ember nem csak az anyagiakra gondoljon, főleg, hogy ő kint is csak egy magyar ember lesz, sosem fogják előre venni egy állásinterjún, egy ottani születésűvel szemben, ezt jobb, ha tisztázza már most magában.
2015. júl. 20. 18:51
 15/29 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom mennyire vagy hozzászokva ahhoz, hogy távol vagy otthontól, de én mindenképp mennék. Jó, ha tényleg nem bírnád elviselni a honvágyat és a család hiányát, akkor maradj. Minden más esetben viszont menj szerintem.
2015. júl. 21. 13:30
 16/29 anonim ***** válasza:
100%

Mindenképp menj. Egész életedben bánnád ezt az elszalasztott lehetőséget.

Amit nehézségnek gondolsz, az csak most tűnik annak, az első 1-2 hónap biztos nehéz is lesz, de aztán beleszoksz és nem lesz gond.

Magyarországon is vannak gimisek, akik sok-sok kilométerre laknak az otthonuktól, koliban. Ők se feltétlen mennek haza minden hétvégén. Túl lehet élni.

Amúgy a kontra: "itt kéne hagynom egy neves gimit, amivel bármely egyetemre esélyem lenne" - Magyarországon a legtöbb egyetem nemzetközi viszonylatban lósz.rt nem ér, egy bécsi "érettségivel" ezerszer jobb lehetőségeid vannak.

Szerintem próbáld meg, ha nagyon szörnyű lesz (amit kétlek), még mindig haza tudsz jönni, max. nem ugyanabba a suliba, ahonnan elmentél. De még ez se feltétlen igaz, mert nálunk az összes külföldről hazatérőt visszavették.

2015. júl. 21. 14:13
 17/29 anonim ***** válasza:
100%

lepontoztátok a 14. válaszolot, pedig abba tényleg igaza van, h nem mindenki birja a távolságot.. a koleszt, elszakadni a szuloktol 15 évesen stb.

nekem volt olyan koleszos társam, aki 3 hétig minden éjjel zokogott...végul ki is vették a kollégiumbol és hazakoltozott. (pedig csak 50 km-re laktak a szulei)

én ilyen szintu honvágyat 5-6 évesen éltem át, de azota sem. én mindig is imádtam táborokba járni, keresztbe hosszába szelni az országot egyedul. késobb is egyedul jártam még nyaralni is. szoval neked kell érezned, h birnád e. azért én azt mondom, hogy ezt nem kéne kihagyni.

2015. júl. 21. 14:22
 18/29 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek, még jöhetnek a válaszok :)

Mindenkinek ment a zöld kéz, mert a legtöbben megindokoltátok a válaszotokat.

2015. júl. 21. 21:09
 19/29 anonim ***** válasza:
Menj! Ha nem tetszik akkor még mindig visszajöhetsz legfeljebb újrajárod azt az osztályt.
2015. júl. 22. 13:50
 20/29 A kérdező kommentje:
Anyu többször elszólta magát, hogy hiányoznék nagyon neki, próbált lebeszélni is. Viszont azt is mondta, hogy támogat, mivel ez később jól jöhet (a kinti tanulás), nem szabad csak úgy elmenni a kisebb-nagyobb lehetőségek mellett.
2015. júl. 22. 20:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!