Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Mi a véleményetek az "értelmis...

Mi a véleményetek az "értelmiségi" gyereknevelésről?

Figyelt kérdés
14 éves, budapesti fiú vagyok, egy elit hatosztályos gimnáziumba járok. Az elmúlt egy-két hónapban rádöbbentem pár dologra. Annak ellenére, hogy intelligens, okos, művelt gyerekek járnak az iskolánkba, a nagybetűs életről fogalma sincs egyikőnknek se. A legnagyobb önálló teljesítmény, amit fel tudunk mutatni, az az, hogy el tudunk jutni a suliba tömegközlekedéssel. Ez szerintem annak a következménye, hogy a szüleink mindig mindenben "kiszolgáltak minket kisebb korunkban, az egyetlen elvárás az volt, hogy tanuljunk jól. Emellett az osztályból mindenki minden délután otthon ül, vagy különórán van, de nagyon ritkán vannak együtt a barátok, illetve a másik nemre is úgy néz a többség, mint az alsósok. Pedig a szüleink semmit nem tiltanak meg, a látszat az, hogy nagyon jó fej, engedékeny szülők, viszont kisebb korunkban annyira belénk nevelték a "tanulni, tanulni, tanulni, mást se csinálni" mentalitást, hogy eszünkbe se jut szórakozni, kiengedni a fáradt gőzt. És emiatt így 8.-ban már elég stresszesek a mindennapjaim, csak tanulok és otthon vagyok. Mit gondoltok erről? Miben vagytok mellette, és miben ellene? Szülők és gyerekek válaszát is várom!

2014. nov. 26. 19:35
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
73%

Utolsó!

"Én nem jártam 14-15 évesen piálni szerencsére"

Én meg SZERENCSÉRE 15 évesen már jártam inni, mégis most egy sikeres felnőtt vagyok, sok bulival, de sok munkával a hátam mögött. Ha valakinek van egy kis esze, némi kitartása, és akaratereje, akkor semmit nem befolyásol, hogy jár-e valaki bulizni.

Én 9. utáni nyártól folyamatosan buliztam, aztán mire már a munka világába, ahogy a kérdező mondja, a "nagybetűs életbe" csöppentem, alig volt rá igényem.

Ettől én nem érzem magam kevesebbnek, sikeres, boldog nő vagyok :) Mai napig boldogan gondolok vissza azokra az évekre.

2014. nov. 27. 00:35
 12/24 anonim ***** válasza:
7%

11-es, ez a te saját szégyened!

Stílusodon meg is látszik, hogy milyen életet éltél. A gyereked biztos büszke lesz rád, mert gondolom elmeséled neki, milyen életet éltél. Csak gratulálni tudok:)

2014. nov. 27. 08:55
 13/24 anonim ***** válasza:
93%

14 évesen teljesen normális, ha eble akarsz kóstolni a 'nagybetűs életbe" Ráérsz még. A bulizás, társaságra való igényed is teljesen oké. Attól, h elit suliba jársz ,még lehetnének barátaid, akikkel együtt lógtok moziba, fagyizni, pizzázni, stb. Ha nincsenek ilyen barátaid, az nem a szüleid hibája, hanem a tied. Légy egy kicsit nyitottabb, barátkozóbb!

"az osztályból mindenki minden délután otthon ül, vagy különórán van"

Miért nem hívod el egy osztálytársadat egy filmre, vagy akárcsak hozzátok egy délutánra?

Egyébként sztem tök jó, h a szüleid normális suliba járatnak, mert megtehetik és nem olyanba, ahol napi szinten kötnek beléd a ciigányok, szedik el a pénzed, lökdösnek, zaklatnak, megvernek. Az jobb lenne, ha minden nap gyomorgörccsel szállnál fel a buszra? Mert valakinek pl. ez is a "nagybetűs élet" része.

2014. nov. 27. 10:03
 14/24 anonim ***** válasza:
74%

12, kedves, a stílusommal semmi baj, csak felment az agyvizem az emberi hülyeségen.

Milyen életet éltem?

Hétvégente beültem pubokba, koncertekre jártam. 16 évesen lett egy barátom, évekre szóló kapcsolat volt.

Bő tíz évem volt bulizni, szórakozni. Mostmár koncentrálhatok a munkámra és a párkapcsolatomra.

Ha 18 évesen kezdek el bulizni, most nem ott tartanék ahol.

Bár te persze biztos jobban keresel, hisz baromi nagy mágus lehetsz, ha kiismertél 5 mondatból, felkéne lépned vele a cirkuszban :D

Amúgy nemtudom, milyen lesz a gyerekem, de én mindig is nevetve hallgattam édesanyám fesztiválozós, bulizós történeteit, pedig ő aztán nem ebben a "laza" korban nevelkedett.

Mikor elmesélt egy-egy sztorit, én nem hogy szégyelltem volna, irigykedtem, hogy milyen jó kis tinikora volt. Aztán alakítottam magamnak egy ugyan olyan jót.

Csak az a jó szülő, akinek nem volt élete, 18 éves koráig iskolán és különórán kívül el sem járt sehová, házasságig várt a szexszel, most vasalt kosztümben jár, és szidja a fiatalságot?

2014. nov. 27. 11:52
 15/24 anonim ***** válasza:
9%

Még SZERENCSE, hogy 14-15 évesen piálni jártál, mert még a végén okos ember lettél volna! Mondjuk el tudom képzelni milyen helyekre járhattál és szerintem most is jársz, ha 18 év alatt kiszolgáltak alkohollal. Azt nem pubnak hívják Magyarországon, hanem kocsmának:)

Egy igényes pub-ban nemhogy nem szolgálnak ki 18 év alatt, de még pénze sincs rá egy 14-15 évesnek, hacsak nem arra költi anyuci pénzét. Ja, bocs, te gondolom megdolgoztál már akkor is érte. El tudom képzelni kocsmai ismertségekkel hol járhatsz most. Te írtad, ha 14-15 évesen nem iszol, most nem jársz ott, ahol jársz, hát gratulálok, el tudom képzelni.

Kérdező, azt sem értem te hogy kerültél 6 osztályos gimibe, ha a normális válaszokat lepontozod. Na, mindegy, te nagyon gyerek vagy még.

2014. nov. 27. 14:57
 16/24 A kérdező kommentje:
Senkit nem pontoztam le, az első válasz óta most jártam itt először! És nem az a baj, hogy a szüleim jó iskolába járatnak, hanem az, hogy olyan gátlásaim, szorongásaim vannak, amiknek nem örülök. Egy szót se szóltam alkoholról vagy ilyesmiről. Azért, mert összevesznek a válaszadók, azt nem a kérdezőn kéne leverni!
2014. nov. 27. 15:07
 17/24 anonim ***** válasza:
83%
Kedves kérdező, értem a kérdések, de úgy látom valahogy a többiek kevésbé, de sebaj, majd egyszer mindenki rájön. Jó dolog hogy ezt észreveszed, mert elhiheted hogy ezer diákból kb egy van akinek ez feltűnik. Mostanság az számít normális embernek, aki tanult, akkor lesznek a szüleid büszkék rád, ha szerzel egy diplomát egy neves egyetemen, és lesz egy jól kereső munkahelyed. A belső értékek mostanában nem számítanak. Úgy gondolom hogy az iskolában mindenki tud teljesítani, ha akar! Nem biztos hogy az az értelmes ember, akinek ötösei vannak! csak sajnos már a tanárok is így gondolják. Tanulni mindenki tud ha annyira akar! az, hogy az életben hogy állsz helyt, az nem egy puccos gimiben fog kitudódni :) (amúgy is rosszul vagyok attól hogy a diákokat beskatulyázzák,hogy "jó tanuló, rossz tanuló") Lehet valaki mindenből ötös, "kitűnő" ha közben alapvető emberi értékek nincsenek meg benne. Lehet hogy mégis gonosz, rosszatindulató ember, vagy például azért tanul hogy jobb legyen mindenkinél, és azt mondhassa hogy "én vagyok az osztályelső". A tudás, amit az iskolában szerzel, csak tárgyi tudás. És amit az egyetemen fogsz szerezni, mehetsz a harvardra is, lehet 3 diplomát, az is csak tárgyi tudás lesz. De ki mit tud az életről? Ki mit tud önmagáról? A tárgyi tudás elnyomja azt, ami igazán az emberben rejtőzik. A mostani oktatás célja nem az, hogy kihozzák belőled a legjobbat, hanem az, hogy értékes munkaerőt tudjanak belőled képezni, hogy beállj a (robot)sorba, és végigdolgozd az életed. és persze a munkából neked lesz a legkevesebb hasznod. Remélem erre majd te is rájösz. Egyébként én is "jó tanulónak" számítottam gimiben, amikor a tanárok megtudták hogy nem szeretnék tovább tanulni, meglepődtek. 20 éves vagyok, külön élek a szüleimtől, háztartást vezetek, és mióta magamnak keresem meg mindenre a pénzemet, sokkal jobban értékelek, megbecsülök mindent. Nincs sok pénzem, de van egy párom akit szeretek, szeretek olvasni, az életről, filozófiáról, és alapvetően mindenről. Minden felé nyitott vagyok, sok minden érdekel. és a szüleim is látják rajtam hogy jól érzem magam a bőrömben. Ja és nem mellesleg semmit nem használok abból amit az iskolában tanultam, az íráson és olvasáson kívül :D vicces de így van. meg a nyelvet, mivel külföldön vagyok, de azt is főleg az életben tanultam. Ha az iskolában négyes ötös helyett, kettes hármas tanuló lettem volna, akkor más ember lennék most? :) csak ezen gondolkodj el :) remélem segítettem.
2014. nov. 27. 15:09
 18/24 anonim ***** válasza:
100%
Előző vagyok, még annyit, hogy sajnálatos számomra hogy ennyi stessz nehezedik egy 14 éves fiatalra. ennyi idősen még kíváncsian nyitni kéne a világ felé, felfedezni új dolgokat magunkban és a környezetünkben. sajnos az oktatás kiöli belőlünk az érdeklődést is. A tanulástól nem hiszem hogy értékesebb lesz valaki. Minden jót!
2014. nov. 27. 15:11
 19/24 anonim ***** válasza:
80%

15!

Továbbra is tartom, hogy biztos hatalmas mágus lehetsz, ha te látatlanban megmondod, ki hova járt és milyen okos.

Fogadd őszinte gratulációm.

Mellesleg nagyon elvagy tévedve, ez egy pénzorientált világ, ahol mindenkit kiszolgálnak aki nem feltűnően kisgyerek.

Illetve mindig felnőtt (többségben egyetemista) barátaim voltak, akik megvették nekem ami kell, ha mégsem szolgáltak volna ki.

Egyébként ott van a körúton néhány valóban színvonalas pub, szépen kiépített, igényes hely, előtte meg tömegesen a 15 körüli tinik.

Ritka, hogy személyit kérnek.

A discokban kérnek max a kidobók, de ilyen helyekre sosem jártam.

Az iq szintemről, végzettségemről, életemről, és az általam látogatott helyekről meg annyit, hogy mivel nem vagyok dicsekvő fajta, nem írok itt részleteket, de ha nem hiszel nekem, nyugodtan írj egy privátot, és bebizonyítom, hogy egyikkel kapcsolatban sincs igazad. Persze nem fogsz úgysem, hogy ne kerülj ki vesztesként.

A pénzről meg annyit, hogy iskola mellett rendszeresen diák munkát vállaltam, nem a szüleim pénzén ittam :)

További szép, savanyodással, demagógságggal és prűdséggel teli estét :) biztos nagyon boldog ember lehetsz

2014. nov. 27. 17:20
 20/24 anonim ***** válasza:
81%

A szerencséről még annyit, hogy igen, szerencse, hogy tinikoromban kibuliztam magam, és nem lettem frusztrált felnőtt aki sosem szórakozott, és harminc évesen, gyerek mellett akar bulizni járni.

Ismerek egy ilyet, nem lennék semmi pénzért a helyében

2014. nov. 27. 17:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!