Manapság annyi hülye kamasz van aki nincsen tisztában a védekezéssel, miért van ez? Hogy lehet elkerülni, hogy az én gyerekem is ilyen ostoba legyen?
Én csak arra emlékszek, hogy mire leérettségiztem, több drogelvonó filmet láttam, mint ahányszor fiatalabb koromban felvilágosítottak volna a szexről...
Kérdem én: miért fontosabb egyik a másiknál? ...
Nem csak felvilágosítás, hanem temperamentum, és környezet kérdése is.
Tíz éve szakmám része a felvilágosítás, ezalatt a korai kezdés gyakoribb lett, és itt a bibi.
Van ugyanis egy életkor, meg egy személyiségtípus, amivel a kamasz sebezhetetlennek tartja magát. Hiába téped a szád, egyszerűen nem hiszi el, és nem vonatkoztatja magára amit mondasz.
Védekezés mellet nem lehet teherbe esni. Mondja a szemembe. Hiába regélek a statisztikáról, hogy az alap kockázatot sajnos mindenki viseli, és szerencse dolga, ki jár rosszul. Ő persze nem, mert jól csinálja.
A személyiségről:
Teszteltül a középsuliban ki mit tud, ki mit tesz.
Az jött ki, hogy aki már nem szűz, az tudja rosszabbul, amit tudnia kellene.(Persze meg van győződve az ellenkezőjéről) Nemcsak 15, de 17 évesen is.
Miért? Mert többnyire az kezdi korán, aki alábecsüli a kockázatot. Nem csak ebben, másban is: ital, cigi, közlekedés stb.
Mit tehetsz? Beszélj majd a gyerekednek a szerelem lelki részéről, a másik ember iránti felelősségről is, ne csak a gumiról meg nőgyógyászról. Jó ha maga rájön, ha valami nem jól sül el, akkor sem ugyanaz a helyzete a 16, vagy a 18 évesnek, ha meglett a "baj", és dönteni kell.
Szerintem a felvilágosítás elsősorban a szülő feladata. Nem az iskoláé.
Ehhez egyebek mellett kéne
- olyan otthoni légkör, amiben erről lehet egyáltalán beszélni;
- legalább az egyik szülőben legyen annyi kurázsi, hogy merjen is beszélni erről a fiával/lányával;
- és persze annyi tudása is, hogy ne félretájékoztassa a gyerekét.
Az utolsó probléma hidalható át legkönnyebben, mert a szülő saját maga is utána nézhet dolgoknak pl. interneten, mielőtt elkezd beszélni erről a gyerekének.
Tapasztalatom szerint az első két feltétel viszont nagyon sok családban hiányzik. Így aztán nem is nagyon van felvilágosítás otthon, inkább mutogatnak az iskolára ezerrel. Mint amikor a gyerek neveletlen, akkor is a szülők az iskolától várják, hogy megnevelje.
Ez a jelenség engem is meglep. Ma már 3 kattintással bármilyen információhoz hozzá lehetne jutni még akkor is ha a suli/szülő nem foglalkozik a témával.
Mondjuk amíg itt a gyakorin is a felnőtt (sokszor szülők) szerint a megszakításos módszer védekezés addig nem kell csodálkozni... Ezt elolvassa az tapasztalatlan tini aki nem képes még időben kikapni, aztán meg is van a baj.
Erről eszembe jutott egy eset. Férfi vagyok és ez egy gyakoris válaszomból is kiderült, amire reagálva egyszer egy 15 éves fiú privát üzenetben kérdezgetett a merevedésről és az ejakulációról. Válaszoltam, újra kérdezett, megint válaszoltam, aztán már eluntam és megírtam neki (linkkel), hogy a wikipédián rajzzal és szakszerű magyarázattal sokkal jobban le van írva, mint ahogyan én el tudnám mondani.
És magamban nagyon csodálkoztam, hogy egy mai 15 évesnek, egy "digitális bennszülöttnek" külön fel kell hívni a figyelmét arra, hogy az internetről tudna tájékodódni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!