Felsős tanárok, ha vannak itt olyanok, vagy szülők akiknek felsős gyermekük van, tanulási problémában kérnék tanácsot?
Két nagyfiam van 6-os és 7-es. Még mindig tanulok velük, kikérdezem a tananyagot. Alsóban még kitűnő tanulók voltak, felsőben megy a zuhanórepülés lefelé. A nagy tavaly már csak 3,7 volt.
A baj ott kezdődik, hogy magyarázzam el a feladott leckét, mintha órán ott sem lettek volna. Most 7-ben belépett a fizika meg a kémia, hát már mind a kettőből van egy-egy 3-as felelete, pedig tanultunk rá, tényleg.
Ott kezdődik, hogy nem érti. Próbálom aláhúzni a lényeget, elmagyarázni, aztán elküldöm, hogy tanuljon magában, majd kikérdezem. A kikérdezés során döcögős, látom hogy abszolút nem érti nem érdekli nem fogja fel, mi itt a hiba? Tegnap tanultuk pl. fizikából az elektromosságot, hát kész volt teljesen a nagyfiam, mi lesz később, ez még csak nehezebb lesz.
Egyáltalán miért kell a szülőnek otthon elmagyarázni ezeket a tananyagokat, azt nem kéne az órán megértenie a gyereknek?
Ki a hibás, mit tegyünk? Más ekkora kamasz már önállóan tanul.
Alapvetően én is azt tanácsolom, amit 1es írt; vidd magántanárhoz. Főleg azért mert a szülő nem lehet tanára a gyerekének, nehogy veszekedésekhez vezessen a dolog. Illetve egy jó tanár talán fel tudja kelteni az érdeklődését, rámutat az összefüggésekre.
Egyébként érdemes átgondolni:
-Matekból is nehézségei vannak? Ha igen, akkor vsz tényleg nem reál beállítottságú.
-A többi gyereknek is nehezen mennek ezek a tárgyak? lehet,h a tanár sincs épp a topon. Vagy csak kevés óraszám mellett kéne sokat tanítania (ez ált. jellemző ezekre a tárgyakra - az óraszámot lecsökkentik, a tananyagot növelik).
-Másban is megnyilvánul,h már kamaszodik? Sajnos ez általános,h ilyenkor már rontanak a korábban szorgalmas diákok. Lehet,h más ritmust kell felvenni, újragondolni a napirendet.
Valószínű, hogy nem reál beállítottságúak. A matek is nehéz, de még meg tudja érteni, meg jó a matektanár is, segítőkész, adott ötleteket az otthoni gyakorláshoz.
A nagyfiam angolból nagyon jó, kéttannyelvűbe járnak egyébként, és érdekes, hogy az angol különösebb erőfeszítés nélkül megy, a kémia, fizika, földrajz, történelem meg nem.
Na a törire is azt mondja, hogy nem érti. Én meg nem értem, hogy ezen mit nem ért.
A fizikánál benne lehet az is, hogy a tanár nem jól magyaráz, mert egy elvarázsolt szórakozott professzor figura.
Különtanárra nem nagyon van lehetőség, de majd meglátjuk.
Csak hát hova érdemes így mennie továbbtanulnia?
Ha angolból ilyen jó, én azért még mindig a gimit tűzném ki célul. Még nincs elkésve, mert a 7. év végi és a 8. félévi jegyek számítanak. Kár lenne már most lentebb adni, ráadásul ha már most "csak" a szakközép lenne a cél, lehet,h bele is törődne, és nem próbálna meg minden tőle telhetőt.
Én a következőket tenném:
-Keresnék fizika-kémia magántanárt. A legtöbb magántanárral meg lehet beszélni,h nem járna heti szinten, hanem nagyobb dolgozatok előtt menne néhány órára. Hátha így meg tudná írni azokat 4re. Így anyagilag és a gyerekre nézve sem lenne annyira megterhelő.
- Ha segíteni szeretnék a készülésben, már most letöltenék néhány gimis felvételi feladatsort (az összes korábbi fent van a neten javítókulccsal). És néha, ha épp nem kell sokat tanulnia, 1-2 érdekesebb feladatot megcsinálnék vele.
A törit vsz csak nem szereti, elég magolós tárgy. Ez még változhat.
Az a helyzet, hogy a sok 7-8.-os egyszerűen... nem érett a fizikához. Emlékszem, hogy 7 sehogy sem tudtam megérteni a mechanikát, milyen erőkar, meg hova teszem a súlyt a libikókán h kiegyenlítődjön meg mittom én már mi volt.
Aztán gimiben elölről kezdtük 9.-ben és rögtön megértettem, és a legkönnyebb anyagnak éreztem. Kémia lett a kedvenc tárgyam, abból érettségizem emelt szinten. Fel kell nőni a feladathoz.
A másik része valahol lustaság is. Pl. töri,matek.
Majd benő a feje lágyuk addig meg ne add fel erőltesd a dolgot, és inkább gimnáziumot célozd meg! Esetleg megpróbálhatsz youtube-on érdekes fizikai/kémiai kísérletek (esetleg a könyvekben is szoktak példák lenni, ha azokat beírod), próbáld velük megszerettetni. Töriből is lehet esetleg filmet nézni velük amik bizonyos eseményeket dolgoznak fel.
Köszönöm a válaszokat, sok jót írtatok. Az utolsónak igaza lehet, a nagyobbik fiamat tényleg semmi nem érdekli, nem is tudja mi szeretne lenni. Az angolt szereti, meg az angol nyelvű tantárgyakat, a biológia jól megy angolul is, magyarul is. A többiből megpróbálom húzni, hogy egy gimibe bejusson, hátha ott neki is benő a feje lágya!
Különben nem is csodálom, hol érdekelné egy mai 12-13 évest, hogy mi az elektromos kölcsönhatás, vagy pl. földrajzból is vették a földtörténeti korokat olyan részletesen, ahogy szerintem mi ezt anno gimiben tanultuk, nem általánosban. Nehéz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!