Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » 20 éves lánynak mi mindent...

20 éves lánynak mi mindent kene otthon csinállni?

Figyelt kérdés

dolgozik pénzt nem kell hazaadnia de házimunkát szeretnék kiszabni rá.

- szemét lehordás mindennap

- lakas felporszívózása mindennap

- lakás felmosása naponta

- havonta a fürdő kitakaríttása

- naponta mosogatás

- vasalás minden mosás után

ez normális elvárás? minden nap 8 tól 3 ig dolgozik. szombatonként pedig reggel 8 tól délután 4 ig iskolában van

2014. aug. 8. 17:45
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
ez így rendben van, egy "módosítást" ajánlanék, hogy a szemétlehordás, porszívózás, felmosás szükség esetén. Attól hogy kicsi a lakás és fel lehetne mosni naponta, nem biztos hogy szükséges is. Így még spórolhatnál is a vízen. A szemetes szintén nem biztos hogy megtelik naponta. (3 fős családnál 3-4 naponta, hetente elég kivinni)
2014. aug. 8. 21:00
 12/18 anonim ***** válasza:
37%

- lakás porszívózás, felmosása NAPONTA? Jézusom, azért elég azt heti 2x (egyedül a konyha napi).

- de ez magától nem jut eszébe? 20 évesen? Gratulálok... -.-

Én 13 éves korom óta:

- heti 1-2x emelet kitakarítása

- mosogatás, és néha főzés

- heti 1x fürdő takarítás

- mosás, mikor megtelt a szennyes

- hétvégén apának segítettem kitakarítani az alsó szintet (jóval nagyobb, mint a felső)

- ezen kívül mamának is segítettem, mikor volt időm (főzés, felsöprés)

2014. aug. 8. 21:24
 13/18 anonim ***** válasza:
73%

20 éves lánynak elvileg már nem kellene kiszabni munkát, hanem magától kellene látnia mit kell a háztartásban csinálni.

Amikro van ideje, akkor pedig elvégezni.

Lakást minden nap szerintem nem kell porszívózni, felmosni se igazán...

Viszont ahogy elnézem a felsorolás alapján a másik személynek egyedül a portörlés és főzés maradna, azért az nem fair, nem igazán jó munkamgosztás..persze ezt mind csinálnia kell, de nem mindig minden alkalommal neki..

2014. aug. 9. 10:01
 14/18 A kérdező kommentje:
én csinállom szombaton egyedül az egész nagy takaríttást
2014. aug. 9. 13:15
 15/18 anonim ***** válasza:
73%

Itt olvastam egyszer, hogy kért hozzájárulást a gyerekétől a szülő, hogy tanulja, mindenért kell fizetni, viszont soha nem használta fel, hanem elkülönítetten gyüjtötte neki, aztán amikor saját lábára állt, egyben odaadta.

A munkát pedig szerintem üljetek le és úgy osszátok szét. Ki mit csinál szívesebben, a maradékot pedig arányosan elosztani. Kedvezményként vizsgaidőszakban átvállalsz tőle néhány feladatot.

2014. aug. 9. 14:26
 16/18 anonim ***** válasza:

Nálunk sohasem volt efféle tételes kiszabása a dolognak, bár néha örültem volna, ha tisztázott, ki mit is csináljon, utólag nem tartom ezt sem rossznak.

Nálunk már sokkal korábban, 13 éves korom körül elvárt volt a saját szobám teljes mértékű rendben tartása, tehát rendrakás, ha kell, és takarítás, szennyes kivitele. Ez fokozatosan bővült az évek során egyebekkel.

Mostanra ott tartunk, hogy a főzés kivételével minden házimunka olyan, hogy az végzi, aki éppen ráér, észreveszi, hogy időszerű stb.

Gimis koromban, ha anya hétvégén dolgozott én takarítottam az egész lakást, kivéve a fürdőt, amit jobb szeretett ő. Most már azt is ki szoktam takarítani, a lakás takarítása most már úgy néz ki, hogy anya csinálja a saját szobáját, a többit én. Illetve, ha ő nincs itthon, a szobáját is.

A szemétlevitelt én szoktam többnyire csinálni, ami nem jelenti, hogy anya nem szalad le vele néha-néha, ha megy valahova, és aktuális a szemétlevitel. A mosogatás az én dolgom volt, az egyetlen a szobámon kívül, ami ilyen határozottan kiadott feladat volt, míg nem lett egy mosogatógépünk. Azt bepakolni, indítani akkor szoktam, ha anya nincs itthon több napig, amúgy ő csinálja, mert nem tetszik neki az én rendszerem.

Mosni, vasalni elsősorban ő szokott, de én is megcsinálom, ha úgy jön ki a lépés. Főzni nagyon ritkán szoktam, mert nem megy túl jól, ha ő főz, abba besegítek. Van kutya is, azzal kapcsolatban mindent én csinálok. Nálunk abból van néha konfliktus, hogy eltérőek az igényeink bizonyos kérdésekben, de azért nem durva dolgokra kell gondolni.

Én még nem dolgozom, orvosi egyetemre járok, ami a hétköznapjaimat reggeltől délutánig, van hogy estig elviszi. Anya itthon dolgozik. Ha a te lányod a fenti időbeosztásban dolgozik, neki csak a délutánjai szabadok és a vasárnapja. Szerintem nektek is egy olyan felállás lenne jó, hogy minden házimunkára képes mindenki, és megcsinálja, aki éppen odajut. Tehát nincs olyan, hogy ez XY feladata, XY meg otthon sincs, hazaérve hulla a fáradságtól, én meg éppen ráérek, de nem csinálom meg juszt sem, mert az ő dolga. Fordítva dettó, ha valamit én szoktam csinálni, de XY kivételesen jobban ráér, mint én, megcsinálja ő, amit én megköszönök és pont.

Az olyat meg sohasem értettem, hiszen nem volt benne részem, hogy hogyan van az, hogy egy tizenéves szobáját az anyja takarítja, tartja rendben. Mivel a legtöbb szülő hétköznaponta ugyanúgy elfoglalt a munkával, mint a tini az iskolával, szerintem jogos elvárás, hogy a hétvégéjéből pár órát a szobája kitakarítására fordítson a tini is.

Üdv, 21/L

2014. aug. 9. 23:15
 17/18 anonim ***** válasza:

Ja és mi is kétszobás lakásban lakunk, sőt, nálunk egy szőröző kutya is van, de felmosni hetente szoktunk, porszívózni hetente legalább egyszer, de többször is, ha a kutya szőre megkívánja (ezt én csinálom, mert kutyával kapcsolatos.)

Egyáltalán nincs nálunk kosz heti egy felmosással, ezért szerintem pazarlás mindennap felmosni. A szemetet is akkor visszük le, ha megtelt, kivéve ha büdös vagy romlandó dolog került bele, illetve most a nagy melegben, ne büdösödjön a hőségtől. Fürdőszobát viszont hetente/kéthetente takarítok, mert hozzácsapom a heti takarításhoz. A WC-nek nem árt, a vízcsapokat is lehet már vízkőtleníteni stb.

Előző vagyok.

2014. aug. 9. 23:20
 18/18 anonim ***** válasza:

Mi a jóistennek porszívózni meg felmosni naponta? o.O én kéthetente porszívózok és nincs kosz.

Felmosni meg akkor kellett naponta mikor bent tartottuk a kutyát a konyhában.

A szemét lehordást se értem minden nap, nekünk 2-3 naponta telik csak meg a kuka.

Amúgy nem olyan sok munka ez, szerintem teljesen rendben van ennyi elvárás, de a felét nem értem hogy minek olyan sokszor, szerintem időpazarlás.

2014. aug. 13. 13:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!