13 éves fiú mennyi önállóságot kaphat?
Mostanában mindig vitába keveredek vele, mert ha valamit nem engedek kezdődik az osztálytársaimnak már megengedik kezdetű téma.
Akinek ennyi idősgyerekei vannak, hol tartotok az önállóságban? Hova engeditek el és hova nem? Mit lehet otthon rájuk bízni, besegítenek-e a házimunkában, hova mehetnek el otthonról egyedül, járnak-e buliba, szabtok-e feltételeket?
Jól jönnének az ötletek!
Minden család más nyilván, de nálunk ez a rend. Most töltötte fiam a 14-et.
Este 9-re otthon kell lennie, ha lemegy a térre. Napközben szünetben nincs megkötés. Akkor és oda megy ahová akar, annyi hogy telefonon elérhetőnek kell lennie.
A házimunkába be kell segítenie, ami a szobája rendben tartásából, és amikor ő a soros a konyha összepakolásából áll vacsi után. Hétvégén még porszívózás, valamint a szemetet néha ő viszi, és ha el kell szaladni valamiért a boltba azt is rá bízom.
Tőlünk 300 km-re lakik az apja, oda már egyedül utazik vonattal.
Szóval elég nagy önállóságot kap, de határok vannak húzva.
Ha buliról van szó, akkor nincs megkötés, hogy meddig maradhat, ha én megyek érte. Amíg jól érzi magát, de tudni akarom hogy hol van és kivel, és hova kell érte menni ha hív.
Már nagyobbak a fiaim. Nagy közös sétálások mentek ebben a korban vegyes fiú- lány csapat sétáltatta a kutyáit. Vagy a fiúk közösen bicikliztek. (az enyémek nem voltak nagyon focisok, de néha az is volt)
Ilyentájt volt az első szülőmentes strandra menés is. Meg a kisöcsit elvitték a nagyiék kertbéli faházában ott alvásra. Ez a városhatáron túl volt egy elég csendes helyen.(rájuk mobiloztunk párszor)
Bulizás, éjszakázás, motorozás nem volt.
Tennivalóik: a saját szobájuk rendje, nyáron a mindennapos bevásárlás, járdaseprés, fűnyírás,gyümölcsszedés.. Valamint a hétvégi családi program érdekében, pénteken délután, az egész család házi munkát végzett. Az összes tennivalót felírtuk egy cetlire, és sorban választottunk, hogy ki mit végez el. A legkisebb kezdte. Úgy volt belőve, hogy kétféle jusson mindenkinek.
Hát,nálam az alap,hogyha a szülő elvárja,hogy a gyerek a házimunkában legyen felnőtt és segítsek,akkor a szülő is engedjen a gyereknek többet pl addig fenntmaradni szünetekben ameddig jólesik etc etc etc
Helyzettől függ és személyiségtől kinek mit hol mikor szabad.
Első két válaszolónak köszi, ilyesmikre gondoltam.
Harmadiknak: nem gondolom, hogy a házimunka felnőtt dolog, és hogy azt jutalmazni kell, hanem inkább hogy természetes a résztvállalás minden életkorban, pl. egy 3 éves már segít elpakolni a játékait, egy 8 éves már elmegy a boltba stb.
Konkrét kérdés:
Ottalvós buliba elengednétek-e egy 12-13 évest? Pl. osztálytárs, haver szülinapi bulit rendez, és a kertben sátorban ott aludnának a résztvevők.
12-13 évesen nem. Idén, a 14. betöltése után sátrazhatott haverokkal először, a 16 éves bátyjával közösen. Ilyenkor jó a nagyobb tesó /mondjuk máskor is/. Egyedül nem engedtem volna el.
Amúgy most rettenetesen gyomoridegem van, mert utólag mesélték, hogy a sok fiú közt volt egy kislány. Na azt meg végképp nem. Mit csinált ő egyáltalán annyi érdeklődő kamasz között éjszaka. Remélem senki nem tett vele semmit, mert 37 évesen még nem szívesen lennék nagymama. :D
Sötétedésig kint lehetne azzal a feltétellel, hogy tudjam kikkel és hol:
Ottalvós buli rendben van, ha van szülői felügyelet, ha nincs akkor kizárt.
Én lány vagyok,de nekem eléggé szabadon van a póráz.Mehetek ahova akarok,csak el tudjanak érni,és mondjam el,hogy hova,kikkel megyek és hogy mikor jövök.Elengednének plázába,meg Pestre is bemehetnék,de nincs rá igényem.
Itthon elég ok munkát kapok,de nem nagy cucc.(porszívózás,portörlés,teregetés,mosogatógép kipakolás,söprés,viráglocsolás stb...)
Buliba elengednek(de nincs alkohol meg cigi,elit suliba járok,ahol szerencsére normálisak vannak.Tehát ilyen bulikba zene van,film és beszélgetünk.)
Komolyabb buliban 1x voltam,tesóm rendezte nálunk úgy,hogy szülők itthon voltak.
13/l
Köszi amit írtatok.
Ami nálunk most gond, ez az ottalvós buli, amitől féltem.
A szülői házban lesz(vagyis inkább az udvaron), tehát szülői felügyelet lesz is meg nem is, mert a szülők a házban alszanak, míg ők az udvaron buliznak. Az a baj, hogy ez a család elég jómódú, a srácnak mindene megvan, és igencsak szabadjára van engedve, láttam már cigizni is meg tiltott helyen fürödni. Ráadásul a szomszéd faluban lesz a buli ahova a fiam egyedül szeretne odamenni, mert nehogy odavigyük kocsival, mert ne égessük már.
A többiben hasonlóak vagyunk, mint amit írtatok, csak ezt az ilyenfajta bulit még korainak tartom, mert bármi megtörténhet, ismerve a szülőket rájuk sem fognak nézni, és biztos lesz akár még alkohol is. 7-es gyerekek, hát ha elengedem muszáj lesz megbíznom benne, hogy nem fog nagy hü*eséget csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!