Szülők, ciki lenne, ha a gyereketek megbukna év végén? (hosszú)
Párom fia most 16 éves, 10.-es gimnazista.
Legtöbbet én vagyok vele, az apja sokat dolgozik, messze a házunktól. Én is dolgozom, csak közelebb.
Tavaly, mikor 9.-es volt, fél évkor megbukott angolból és matekból. Kapott korrepetáló tanárt. Angolból át is ment egy kegyelem kettessel, viszont matekból meghúzták.
Júliusban voltunk nyaralni sógoroméknál, kérték, hogy hagyjuk ott a gyereket egész nyárra, a gyerek is maradni szeretett volna. De persze nem lehetett, mert ugye tanulnia kellett a pótvizsgára.
Át is ment a matek pótvizsgán.
Idén viszont megint megbukott fél évkor, nem 2, hanem 3 tantárgyból is. Legszomorúbb az egészben az, hogy vannak olyan egyesei, amiket azért kap, mert "zavarta az órát". Próbáltam vele többször is elbeszélgetni, hogy ha a tanulás nem megy, legalább a viselkedésével ne rontsa már az átlagát. De mindig azzal takaródzik, hogy nem ő a hibás , a tanárok pikkelnek rá, mert már öregek, meg hogy a többiek is egyest kaptak, nem csak ő.
Mindenek a tetejében nem kell neki a magán tanár, mert hogy "majd év végére kijavítom".
Mellesleg, most nagyon sok kiadásunk van és 3 fajta, vagy legalább is 2 fajta külön tanárra, nem is nagyon van pénzünk. Vagy is, hogy van, de nagyon ki kell sakkozni.
MOST A LÉNYEGET:
Beszélgettem a tanáraival és azt mondták, hogy érzelmileg és viselkedésileg kb 11-12 éves szinten van. Én is így látom. Anyám is így látja, ő horda matektanárhoz nyáron és a nyári matek korrepetítor is ezt mondta.
Ajánlottam a páromnak, hogy inkább csak a viselkedésére koncentráljunk most. A tanulmányát ne vegyük annyira szigorúan. Hagy ismételje meg a 10.-et. Jövőre talán majd benő a feje lágya és felfogja,hogy magának tanul.
A párom viszont nem engedi, mert, hogy "MEGBUKNI SZÉGYEN".
Kérdeztem erről a gyereket is. Ő meg azt mondta, hogy nem akar megbukni, mert minél hamarabb le akarja tudni a sulit.
Viszont ahová jár, csak érettségit ad neki, szakmát nem. Tehát tovább kell mennie, így is úgy is.
Én is pót vizsgáztam év végén, még régen általánosban. Át is mentem, de bár ne mentem volna. A szüleim belém plántálták, hogy a bukott szamarak szégyenfoltok, amiket csak leköpni érdemes. (Azóta már másképpen gondolják.) Viszont, ha akkor megbukom, akkor tesóm matek tanárát kaptam volna meg. Akinek a tanítási stílusát jobban felfogtam. (Erre akkor döbbentem rá, amikor bejött helyettesíteni.)
Egyébként a középiskolai angol tanárom mesélte, hogy ő is megbukott matekból, gimi első évében és a pótvizsgája sem sikerült. Még is emelt szintű angol tanár lett belőle. (No meg orosz és francia is.)
Na most kinek a meglátása helyes? Nem akarok én lenni a gonosz, ez csak egy jó szándékú meglátás.
Tényleg annyira gáz/szégyen ha bukik a gyerek?
Szerintem a legtöbb esetben nem megoldás az osztályismétlés. Sajnos az én sulimban is vannak ilyen egyedek, akik már 2x járták az adott osztályt, és ugyanazokból vagy még több tárgyból buknak másodjára. Az is probléma, hogy bekerülne egy összeszokott osztályba mint "bukott", a legtöbben sajnos lenézik ezeket az osztálytársaikat. A tanárok (már ha egyáltalán más tanárokat kap, simán lehet,hogy pl ugyanaz a matektanár tanítja az eggyel alacsonyabb osztályt is) pedig már tuti hallottak róla, és sok már előre elítéli. Persze az egész a diák hozzáállásától is függ, bár a viselkedéséből következtetve valószínűleg nem lenne túl pozitív, persze csodák mindig történnek:)
Megoldásként szerintem iskolaváltás, vagy pszichológus, vagy sok beszélgetés, hogy megértse, hogy márpedig tanulni kell...
Utolsó vagyok: véletlenül küldtem csak el, de a lényeg, hogy bukni nem szégyen, de igenis fel kellene ébredni tőle, hogy valami itt nincs rendben, mert egy kettest nagyjából mindenki tud teljesíteni egy átlag suliban (kivéve ha vmi tanulási rendellenessége, vagy pszichológiai problémája van, de az nem vicc...)
Ráadásul az angol és a matek azért fontos tárgyak, sok mindenhez kell, pl külföldön a legfontosabb nyelv az angol, legtöbb helyen megértik. (akkor meg pláne fontos, ha érettségizik/nyelvvizsgát akar belőle) A matek meg érettségi tantárgy, szintén sok szakmához kell, szóval nem érdemes elhanyagolni. (megjegyzem, én sem vagyok jó matekos, de azért igyekezettel egy 3-as átlagot összehoztam...)
Szia! Szerintem jobb lenne neki az evismetles, ha ennyire rosszul megy neki es ennyire gyerek meg.
Az egyik legjobb baratnom ma mar 22 eves de anno 3x jarta a kilencediket...aztan 3. nal eszhez tert es rajott, hogy mit szeretne (a 3. Alkalmat masik suliban jarta) mikor vegre sikerult neki a kilencedik 4 egesz felett lett az atlaga es meg abban az evben nyaron le osztalyozozott a 10.es anyagbol, majd atment 2 eves kepzesre (elso felevben 11. Es volt 2.ban 12). Az erettsegie is nagyon jo lett aztan kiment angliaba dolgozni egy evet es most oda jar egyetemre...van akinek egyszeruen ido kell, hogy eszhez terjen...vagy pl masim iskola mint a baratnomnek.
Szia!
hasonló cipőben járok, és az én véleményem: igenis bukjon meg, ismételjen évet.
Viszont egy pszichologus sokat segít. Ahogy leírtad, nekem úgy jön le, hogy ő szorongásos. meg szeretne felelni nektek, tudja mi a dolga, de annyira görcsös, hogy nála magatartási problémához vezet, és ez miatt dolgozatnál, felelésnél leblokkol. Biztos vagyok benne, ha zavarban érzi magát, ha csintalanságnak nevezett dolgot követ el és lebukik, akkor viccesre próbálja terelni a dolgot.
Ezt sajnos népbetegségnek is nevezhetjük ebben a rohanó világban.
Pszichologus van ingyen is, akik tudnak segíteni.
Nevelési tanácsadóban is vannak, kell időpont, és nem bolondok járnak oda.
Nem tudom merre laktok, de pesten tudom van a Heim Pálban is pszichologus, ingyenes. Utánna kell járni hogy hova tud menni, de a nevelési tanácsadóban biztos meg tudják mondani. Viszont érdemes kitartónak lenni, mert sok "problémás" gyermek van, és menni kell igenis kikövetelni egy megbeszélést és tanácsadást, mert sok esetben egy megbeszélés után is már van is hely a gyermek számára.
sok sikert és kitartást!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!