Kamaszok, mit csinálnátok ájulás esetén?
Mondjuk ha a barátotokkal kettesben vagytok otthon, de míg te kiszaladsz mondjuk a konyhába, ő elájul. Visszaértek, meglátjátok, és hogy cselekedtek?
(korotokat és nemeteket is légyszi. :) )
Először is megnézném a pulzusát, megpróbálnám magához téríeni, ha magához tért akkor egy kis vizet és cukrot adnék neki, hogyha tudnék valamilyen konkrét betegségéről akkor aszerint cselekednék.
Ha nem térne magához, akkor pedig hívnám a mentőket.
17L
Ha
Mentők/szülők.
Semmit nem adnék neki, cukrot végképp (ha magas a cukra, bele is halhat, ha alacsony, az orvos megérkeztéig nem lesz baja).
Stabil oldalfektetés, meg ne fulladjon (értelemszerűen csekkolnám közben nem-e fejelt le valamit vagy ilyesmi amikor kiterült), utána csörgetném a mentőt, miközben eszembe jutna, hogy lehet valami fűtéses cucc, szóval következő gondolattal telefonálás közben kivágnám az ablakot ajtót, mindent. (Bár ezt sorolhatjuk oda, hogy "biztosítom a terepet" elsősegélyen így mondják...:D)
kb ezt.
16/F
én már párszor el ájultam.:D
felkeltem, ittam vizet aztán jóvan.
15l
Lábát felemelni, várni, amíg magához tér. Ha nem beteg, nem cukros, nincsenek vérnyomás problémái, nem epilepsziás, és láthatóan nem verte szét a fejét landolás közben, akkor hagyni kell, hogy magához térjen.
Nem pofozgatjuk, nem öntjük le vízzel, várunk. Utána nem állítjuk fel rögtön, megkérdezzük tudja-e hol van, mi történt, ha összeszedte magát, leültetjük/fektetjük, itatjuk.
19/l
A lábát a fejénél magasabb helyre kel rakni, hogy visszaáramoljon a vér. Ha magához tér jobb ha egy ideig nem áll fel, és vizet adnák neki.
Van elsősegély vizsgám, mondjuk már a felét elfelejtettem, de az biztos, hogy nem kell stabil oldalfektetést végezni. Az ugyanis arra van, hogy ne fulladjon meg, de egy sima ájulásnál ilyen nem történhet. Ha a sérültnek nem működnek a reflexei, akkor kell stabil oldalba rakni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!