Ki ír holnap központi felvételit?
Hiába töröltetitek a válaszom, az egyes feladat olyan nevetségesen könnyű, hogy arra egyszerűen nem indok az "ideges voltam".. Egy sima összeadás, akinek ez nem megy, az inkább szégyellje magát, mert ez ötödikes tananyag. Tényleg voltak benne nehezebb feladatok, pl a 10-es nem volt annyira könnyű, de azért azt is meg lehetett csinálni. A 6. feladat az elsőhöz hasonló, akinek ez megy, az nézzen jó mélyen magába. A teljes 2. feladat és a 4. feladat a-b része sima összeadás, a 4. feladat c-f része szorzás, osztás. Az 5. feladat nehéznek tűnik első ránézésre, de pár kivonás az egész. A 7. feladat egy kicsit trükkösebb, mert lehet, hogy nem látni elsőre hol is vannak a paralelogrammák, ezt aláírom. 8. feladat sima egyváltozós egyenlet, megszámoltam, 1 összeadás, két szorzás és egy osztás van benne. 9. feladatnál ismét összeszámoltam, az én megoldásom szerint 4 szorzás (ebből kettő egyforma), egy kivonás, egy osztás és egy összeadás van benne, testdarabolással csináltam. A 10. tényleg nem olyan könnyű. A 3.-hoz kell egy kis logika, ha az valakinek nincs, úgy tényleg nehéz.
Teljesen alap kompetenciával össze lehet szedni 34 pontot, ahogy nézem ez a legtöbbeknek sikerült is. Minimális logikával a 3. feladat is megoldható, +5 pont, az már 39. Ha valaki a 7. feladatnál random módon összeköti a három pontot, akkor nem nehéz rájönni, hogy hol a 4. csúcs, az +2 pont. Ez így már 41 pont... Őszintén szólva nem tudom megmondani, hogy 14 évesen milyennek ítéltem volna ezt a feladatsort, de amennyire felnőtt tudásúnak képzelik magukat a 14 évesek, hát simán meg kellett volna tudni oldani. Alapszintű műveletekre, szövegértésre és matematikai összefüggésekre (pl a háromszög belső szögeinek összege 180) épít ez a feladatsor, és aki bejárt matekórára az elmúlt 7,5 évben, és nem csak testben volt ott, de oda is figyelt, annak egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ez a feladatsor komoly kihívást okozott volna.
Lehet töröltetni megint, de ez van. A matek valamiért mindenkinek mumus, pedig iszonyat egyszerű, csak figyelni kellene és készülni rá egy kicsit, mert az alapok ismerete nélkül nem fog menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!