Szerintetek ez normális?
Normális az, ha egy 14 és egy 16-17 éves gyereknek mindennap 8-ra haza kell érnie és 9:30-kor aludnia kell?
Anyukám ha 2 perccel később fekszünk le is üvöltözik velünk, meg mindig mondja, hogy ki kell pihennünk magunkat, mert másnap nem tudunk felkelni, ami igaz, hogy pihenjük ki magunkat, de ha 10 kor fekszek le vagy netalántán fél11-kor, akkor ugyanúgy ki tudom magam pihenni. Meg jön és ellenőrizget minket, hogy alszunk-e?
Hogy tudnék vele erről beszélni? Mind a ketten jó tanulók vagyunk, de nekem egyre jobban kezd elegem lenni ebből a kötöttségből. Szerintem 16-17 évesen vagyok már annyira normális, hogy el tudjam dönteni, hogy mikor fekszek le.
Most is próbáltam vele beszélni, de lehetetlen csak üvölt, hogy már pedig ez így lesz, őt nem érdekli.
Az érthető, hogy nem szeretné, hogy későn jöjjetek haza, nagyon veszélyes ilyen fiatalon az éjszaka, szóval ez a része még racionális lenne, hiszen félt titeket.
DE
A többi része nagyon nem egészséges. Üljetek le vele és beszéljétek meg mindenképpen. Próbáljátok neki elmagyarázni, hogy már nem vagytok kisgyerekek, lassan felnősz te is. Kérjétek meg, hogy had bizonyítsátok be, hogy be tudjátok úgy osztani az időt, és le tudtok feküdni úgy, hogy másnap fel tudjatok kelni. Nálunk is ki volt akadva anya sokáig, hogy miért vagyunk fent későn, miért nem alszunk, de végül megbeszéltük és kompromisszumot kötöttünk: ameddig fel bírunk kelni reggel, nem alszunk el, nem késünk el a suliból stb, addig saját döntésünk, mikor fekszünk le aludni. Ezt próbáljátok elérni ti is.
Egyébként sok gondotok lesz még édesanyátokkal, mert betegesen korlátoz titeket. Tipikusan olyan lesz, aki még 18-20 éves korotokban sem fog engedni semmit, egészen attól, hogy párotok legyen, vagy elmenjetek szórakozni, egészen odáig, hogy elköltözzetek. Emiatt muszáj lesz minél előbb megértetni vele, hogy szuverén emberi lények vagytok, és még arra sincs oka, hogy büntessen titeket valami miatt, hiszen jól tanultok.
19L
Van barátom 1 éve és imádja, nincs vele semmi gond, elég sok mindent megenged. Bulizni is elenged néha, nincs ezzel semmi gond, csak a lefekvés meg stb.:)
De köszönöm a válaszod.:)
Ja értem :) Akkor ne haragudj, hogy azonnal ilyen következtetéseket vontam le - annyi ilyet látni :) Bocsi!
De akkor ezek szerint nincs is akkora gond. Nyilván félt titeket, hogy nem alszotok egészséges mennyiséget, ennyi idősen 8-9 órát kellene aludni. Úgyhogy azt tudom mondani, próbáljatok vele aszerint beszélni, ahogy a korábbi válaszomban leírtam :) Kössetek kompromisszumot, bizonyítsátok be, hogy akkor is fel tudtok kelni reggel időben, ha kicsit tovább maradtok fent, hajrá :)
Szia.Én is hasonló helyzetben vagyok.21:15 kor el kell menni aludni,bár én 22:15 körül már elalszom.Nem mehetnék el bulizni 17 éves koromig,bár nem is hiányzik.
Kíváncsi vagyok,mi lesz,ha lesz majd barátom?
15,5/L
A kompromisszum jó ötlet.
Amikor fiatalabb voltam és éjszaka sokáig fent voltam, gyakran volt, hogy anyukám nem küldött el aludni, hanem hagyta, hogy fent legyek, reggel viszont nem ébresztett és elkéstem. Így megtanultam, hogy kb. mennyit bírok, és ha éjszakázom, akkor vállalom a következményeket :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!