Kamaszkorban jobb egy kistestvér, vagy kisebb korban? Nekem sajnos nem lehetett.
Nekem nem lehetett kistestvérem,pedig annyira szerettem volna!És itt volt egy 32 éves anyuka,akinek 14 éves a lánya,és az anyuka azt kérdezte,hogy örülni fog-e a lánya,vagy féltékeny lesz-e a kistestvérre..és akkor majdnem megszakadt a szívem!És sírtam.És odaírtam a válaszomba,hogy én körbecsókolgatnám az anyukát a lány helyében.Meg írtam privátot is az anyukának,amire még nem válaszolt.Mindenesetre most véleményeket szeretnék kérni,hogy mikor jobb szerintetek egy kistestvér?Kamaszkorban vagy kisebb korban?
(A saját véleményem szerint kamaszkorban sokkal jobb,mert akkor már tudsz segíteni jóval többet,és felelősségteljesebb is vagy.)
17/L
Ez szerintem nagyon egyén függő, hogy kinél mennyi. Nálunk 3,5 év van és hiába nőttünk fel együtt egyfolytába öltük egymást. És hiába nőttünk már fel /18 a kisebb/ de még mindig tartanak a rivalizások.
Viszont vannak ismerősök körébe olyanok, hogy a kicsi 8 éves a középső 18 a nagy 20 és imádják egymást attól független attól, hogy nagy a korkülönbség. És ők is mesélték, hogy amíg nem lett nagy a távolság addig ölték egymást. /nálunk ez nem működik/
Szerintem mindkettőnek megvan a maga varázsa, de kisebb korkülönbség mindenképpen jobb. A gyerekeknek van állandó játszótársuk, tudnak szövetkezni, szinte egymás értelmi szintjén vannak, és sokkal több közös kalandot élhetnek át mind gyerekként, mind fiatalként. 10-20 év múlva pedig rengeteget tudnak nosztalgiázni, hiszen sokmindent együtt éltek meg...
Egy (kis)kamasz és egy baba pedig két teljesen külön világ, a kamasz már nagyrészt a saját gondjaival van elfoglalva (barátok, szerelem, tanulás), a kicsi pedig az egészből fel sem fog semmit. De egy ilyen kapcsolat is kiváló lehet, ha a szülők nem rontják el azzal, hogy ingyen bébiszitternek és-vagy takarítónak nézik a nagyot, vagy folyton ráerőszakolják a kicsit. Illetve az is fontos, hogy ha a szülők újabb gyereket terveznek, kérdezzék meg a kamaszt is, hiszen van már saját véleménye, és ha a háta közepére sem kívánna egy kistesót, biztos nem ő lesz, aki éjjel-nappal ölelgeti. A nagyobbnak is nagyon jó az ilyen testvéri kapcsolat abból a szempontból, hogy megtanulja, milyen valakiről gondoskodni, és ez kiválóan jön bármikor, amikor valaki érdekeit előbbre helyezi a sajátjánál. Illetve önállóbb is lesz, mert egy 14 éves el tud látni alapvetőbb feladatokat, és ha a szülők többször megkérik, hogy pl. teregessen ki, mosson el, mert ők a pici mellett virrasztanak, rutinossá válhat benne. A kicsinek meg lesz, akire felnézhet, lesz valaki, aki példát mutat neki, akitől bármikor kérhet tanácsokat, mert már többet megélt, mint ő. Illetve kitapossák előtte az utat, mert a szülőknek már van tapasztalata arról, hogy a gyerek nem porcelántárgy, amit a széltől is óvni kell.
sztem minél kisebb a korkülönbség annál jobb, mert akkor megértik egymást. a különböző korosztályoknak más a gondolkodásmódja
15f
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!