Mi ez a sok dyslexiás/dyscalculiás/dysgrafiás kamasz?
Tudom, hogy a kérdésemmel akár hatalmas vita-lavinát indítok el, de szerintem ilyen betegség nincs. Aki nem tud írni, olvasni, meg számolni, az takarodjon vissza elsőbe, és tanuljon meg. A rendszerváltás óta majmoljuk az amerikaiakat, akik mindenféle betegséget kitalálnak, hogy aztán jópénzért gyógyíthassák... Ezek is közéjük tartoznak. A 60-as, 70-es évekbe merted volna azt mondani a matektanárnak, hogy te nem tudsz számolni, mert dyscalculiás, olyan sallert kaptál volna, hogy még a deriválás szabályát is dalolva mondod el.
Mellesleg szerintem hiperaktív gyerek sincs, csak olyan szülő, aki béna a neveléshez. Kiskoromban rám is rámfogták, hogy hiperaktív vagyok, aztán anyu kitalálta, hogy ha az iskolában rosszalkodok, akkor nem kell tanulnom délután, viszont minden házimunka az enyém. Másnapra már nem voltam hiperaktív, hanem kussba ültem végig az egész napot.
Most viszont azt látom, hogy minden 2. diáknak van valami kínja. A mi osztályunkban is volt anno egy dysgrafiás, akinek érettségin nem kellett írásbeliznie, hanem kétszer szóbelizett... Ez azért szerintem kicsit kib*szás, hisz tőlem bármit kérdezhettek a 4 év anyagából, neki meg volt 20 tétele/tantárgy...
Azért ez nem ilyen egyszerű ám...
Régen volt okos meg buta, szorgalmas meg lusta gyerekek és jónapot.
Sokszor a szülők lustasága bosszulja meg magát, nem foglalkozik a gyerekkel eleget, stb.
A hiperaktív sem ennyire egyszerű, mert az inkább figyelemzavar, azaz nem bír sokáig egy dologra koncentrálni, nagy a mozgásigénye. Nekik tényleg állatkínzás egy matekóra, még ha az eszük meg is lenne hozzá. Viszont ha le tudják vezetni az energiát mozgással, sporttal (te esetedben házimunkával :P), akkor nem vadulnak meg és nem bontják a rendet merő unalomból.
Egyébként tanulási és viselkedési zavarokat okozhat az is, ha anyuka drága végigcigizgeti a terhességet, vagy a szülés elhúzódik, és még ezer másik dolog. Régen ezekkel senki nem foglalkozott. A gyereknek volt feje, két keze két lába, akkor no problem. Azt nem tudom és nem akarom eldönteni, melyik volt jobb.
Hülyeség az amit írsz. Lennél a helyembe! Az órát a mai napig nem értem és nem tudom megjegyezni, pedig 18 éves vagyok. De ugyan így vagyok sok , számodra teljesen hétköznapi dologgal! Tudod ez milyen rossz? Az egész életemet befolyásolja a diszkalkulia. Azt hiszed akartam?! Mit nem! Örülnék, ha nem lenne, hisz sokkal könnyebb lenne az életem. Nagyon nehéz volt az általánost végig járnom, a középiskoláról nem is beszélek. Amúgy minden más tantárgyból, 4-5-ös voltam és vagyok is, szóval a többivel nincsen gondom.
Egyébként biztos, voltak ilyen problémával küzdő emberek 30-40 évvel ezelőtt is, de nem foglalkoztak velük. Elkönyvelték hülyének, azt mehetett gyári munkásnak! Ma már azért más a helyzet.
Amúgy egyáltalán nem értem a felháborodásod. Igen az, akinek tulajdonképpen semmi baja sincs, csak lusta mert nem akar tanulni, és így kapja meg a felmentést az adott tárgyból, na az nekem is piszkálja az orrom. De akinek tényleg kell, nem értem miért kell bántani. Egyébként csak szólok ,hogy azért ma már másképp van. Pl. én nekem nem kell majd matek érettségit írnom, viszont helyette kell majd választanom egyik más tantárgyat. Így én is, ugyan úgy mint a többiek, 5 tantárgyból fogok érettségizni.
Szia!
Azért van ennyi "disz" mostanában, mert már felismerték ezt a betegségkört és tudnak rajta segíteni.
Szerencsére nekem semmi ilyesmi bajom nem volt sohasem, de az anyukám a mai napig dyslexiás és kisség dysgráfiás (keveri a d és b betűket és nagyon lassan olvas, legalábbis hozzám mérve). Tesóm is dyslexiás, de akkor nem törődtek vele, az ő fiai is ilyen. Az unokaöcsém is két szóbelit csinált, mert egyszerűen nem volt képes a helyesírárt megtanulni. Nem hülye a gyerek, matekból és fizikából előrehozott érettségit csinált, mindkettőt ötösre.
Talán abban igazad van, hogy a problémás gyerekekre mostanában túlzottan könnyen rámondják, hogy "dys", és csak remélni tudom, hogy valóban azok.
A hiperaktivitásról meg csak annyit, hogy látnád a szomszédomat vagy a barátnőm fiát. Akkor biztosan elhinnéd, hogy ez létező dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!