Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Meddig mehet el a szülő?

Meddig mehet el a szülő?

Figyelt kérdés
Több osztálytársamtól is hallom, hogy a szüleik eltiltják őket pl. gép-től,tv-től ha rossz jegyet kapnak.Rám ez nem vonatkozik, szerencsére jóba vagyok a szüleimmel.De ezt egy szülő megteheti?Van értelme megtenni?A másik dolog kicsit már komplikáltabb.Egyik oszt.társam megbukott félévkor matekból.Ezért nem engedik el a szülei Londonba(csere diákos dologra).Mivel, hogy ők nem fizetik ki.A gyerek azt mondta, hogy saját pénzéből kifizeti, és elmegy.Erre másnapra hiányzott 35 000 Ft a gyerek tárcájából, pont annyi, hogy ne tudjon elmenni.Ez törvényes így?Megteheti ezt egy szülő?

2013. ápr. 4. 16:46
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
47%
Miért ne tehetné? manapság a gyereknek csak jogai vannak,kötelességei nem,ugye ??A szülő dolga,hogy nevelje a gyerekét,és a büntetés igenis kell,sőt még a pofon is belefér ha muszáj.Gondolom majd visszakapja agyerek a zsebpénzét,de jogos a büntetés.Téged aranykalitkába tartanak semmi dolgod és sose büntettek? mert akkor nem jól nevelnek a szüleid
2013. ápr. 4. 16:52
 2/27 anonim ***** válasza:
69%
Az hogy eltiltanak valamitől, az szerintem benne van, és rendben is van hiszen tényleg érezni kell a tetteid súlyát, de az, hogy hozzányúlnak a pénzéhez, az mondjuk elég undorító, főleg, hogy nem azt mondják, hogy a jegyeid miatt nem mehetsz, hanem mert mi nem fizetjük ki... Akkor elég szar kifogás volt!
2013. ápr. 4. 17:01
 3/27 anonim ***** válasza:
81%
Szerintem az ilyen géptől való eltiltás stb. nem éppen a legjobb nevelési módszer. Saját magamból kiindulva gondolom így. Pár évvel ezelőtt engem is ilyenekkel büntettek a szüleim amikor rossz jegyeket kaptam vagy esetleg hazudtam, lógtam a suliból, cigiztem. És SEMMI értelme nem volt. Nem hagytam abba ezeket a dolgokat a büntetésem alatt és után sem. Sőt amikor szobafogságban voltam csak még többet hazudtam és éjszakánként kimásztam. Persze most már belátom h ezeket a dolgokat nem kellett volna csinálnom de akkor csak élvezni akartam az életet. Szerintem a szüleim sokkal nagyobb eredményeket tudtak volna elérni nálam azzal ha leülünk és normálisan megbeszéljük a dolgokat. Ez sajnos soha nem történt meg és mostanra annyira megromlott a kapcsolatunk h nagyon nagyon ritkán beszélünk és akkor is csak telefonon. Szóval én a dolgok őszinte megbeszélését tartom a legjobb dolognak. Ha ez sem használ akkor jöhetnek a büntetések. A pofont, verést alapvetően még rosszabb helyzetnek tartom de elismerem h van olyan helyzet amikor nem árt ha valaki kap 1-2 taslit. Bár szerintem ez sem igazán tántorít vissza egy kamaszt ha valamit nagyon akar mert pár pofont azért nem olyan nehéz elviselni.
2013. ápr. 4. 17:03
 4/27 anonim ***** válasza:
84%

Kedves kérdező! 3 gyerekes anyuka vagyok, 16,13 évesek a nagyok. 16 éves lányom kitűnő tanuló,neki nem szabunk ilyen dolgokat.Viszont a fiam amikor hazajött a suliból és egyből face-re ment és 6 órát képes volt chatelni és lájkolgatni,másnap pedig jöttek az egyesek,leckehiányok,félévkor pedig a "szép" bizonyítvány, na akkor azt mondtam elég! Hétköznap nincs net,xbox amíg nem javítja ki az eredményeit. Mi esetünkben a gépek elvették az időt a tanulástól,így a gépeket meg kellett vonni,és igen lett eredménye,mert azt a sok időt tanulással,sporttal tölti.Te a mi esetünkben mit tettél volna?

A megteheti kérdésre,pedig igen a szülő megteheti. A pénzt a barátnődtől nem volt szép elvenni és felesleges is,hiszen szülői engedély nélkül nem engedi el az iskola sem...

2013. ápr. 4. 17:24
 5/27 anonim ***** válasza:
60%
Van e joga?? Komolyan kérdezed?? Ennél 100x többhöz is joga van! Ha rosszat teszel, azért büntetés jár. TV, mobil, internet, buli, zsebpénz, és egyéb kiváltságok megvonása teljesen normális, és rendben van. Szobafogság is alap. A családban nem a gyerek a főnök, már bocs. Ha a gyereknek nincs józan esze, és a szép szó sem használ, egy normális szülő kénytelen más eszközökkel büntetni. Az osztálytársad sem 1 nap alatt érte el, hogy megbuktassák. Gondolom napirenden van a dolog hónapok óta, de a sok eszű tett rá nagy ívben. Akkor vessen magára. A mai kamaszok rettenetesen el vannak tévedve, mikor azt hiszik, hogy a szüleiknek csak eltartani van joguk őket, meg az aktuális követelőzéseiket és szeszélyeiket hajbókolva kielégíteni. Milyen felnőtt lesz belőletek? És mire tanítjátok majd a gyerekeiteket??
2013. ápr. 4. 17:30
 6/27 anonim ***** válasza:
34%
Mégis mit képzelnek a mai tinik? Megteheti-e? Azon felül, hogy ad enni és tetőt a fejed fölé, bármit megtehet. Az luxus, hogy valakinek tv-je, saját számítógépe és londoni csereüdülése van. Még szép, hogy megteheti, főleg, ha a gyerek az egyetlen dolgot sem teszi meg, ami a dolga lenne, hogy tanul. Törvényes-e? Az. Még az is törvényes lenne, hogy ezen felül jól elverik, de az intelligensebbje nem teszi.
2013. ápr. 4. 18:01
 7/27 anonim ***** válasza:
65%

Én 16 vagyok,szóval csak a saját oldalamat tudom nézni,de ilyen tiltással nálam sem mennek semmire,mert feltalálom magamat. Ha megbeszélik velem (ilyenkor általában eléggé lelkiismeretfurdolásom lesz) akkor rájövök,hogy tényleg buta vagyok,de ha elkezdenek velem kiabálni,üvöltözni és mindentől eltiltanak (ilyen is volt már) akkor teljesen kifordulok magamtól és nem értem őket és bennem van ez a "csak azértis csinálom" érzés,és nem az,hogy inkább magamba nézek és elgondolkozok a viselkedésemen.

Eléggé önfejű lány vagyok (nagyon is) és ha hozzá nyúlnának az én pénzemhez ,amit én szereztem nagyon kiborulnék..iszonyúan haragudnék rájuk és nem érteném meg őket. Nálunk a kompromisszum kötés is remekül működik. Pl: a héten nem kapok rossz jegyet,normálisan viselkedek stb akkor mehetek hétvégén erre-arra, ha nem akkor otthon maradok a s/ggemen. Ennyi.

Nyílván ezeknek a dolgoknak,hogy jól tanulok,nem szájjalok,szót fogadok alap dolgoknak kéne lennie és nem valamiért cserébe kéne megtennem,de sajnos fura egy természetű vagyok,gyorsan robbanok ,de ha tudom,hogy tétje van a cselekedetemnek akkor sokkal jobban tudom magam kontrollálni. Szerencsére apáék jól tudnak kezelni,bár néha kiborul nálunk is a bili,de tudják,hogy,hogy kell kezelni és hallgatok is rájuk ,tudom,hogy nem akarnak rosszat nekem.

Na de kicsit eltértem a tárgytól:D Szóval szerintem mindenféle tiltással,kiabálással semmire nem fog menni a szülő a gyereknél. Meg kell találni azt a módszert,ami mindenkinek jó,a szülőnek és a gyereknek is.

2013. ápr. 4. 18:15
 8/27 anonim ***** válasza:
47%

Az a baj,hogy egy szülő sok mindent megtehet büntetlenül.Hiába van mostanában több joga a "gyerekeknek",de sok család naivsága,primitívsége miatt a gyermek sérül,a gyermeket bántják és a szülők életmódja sem megfelelő.

Ezért a szülő maga a felelős,és azért szerintem eddig nem szabad elmenni.. ez erkölcsi kérdés már,hogy egyértelmű,hogy nem lopok a gyerekemtől!Tisztelem és szeretem annyira,hogy ne lopjak tőle..

2013. ápr. 4. 21:21
 9/27 anonim ***** válasza:
48%
Kedves 16 éves. Tudod, amikor a szülő már 1 milliószor elpofizott nektek valamit, ti bölcs és zseniálisan okos tinik, és ti még mindig hadakoztok, ellenkeztek, juszt is mást csináltok, visszadumáltok, akkor elszakad a cérna. Egy kamasz előbb csapja rá az anyjára az ajtót, minthogy az 2 szót válthatna vele. Ti csak akkor álltok szóba a szüleitekkel, ha akartok valamit. Tenni persze semmit semmiért, de megy a sértődés, ha nem kapjátok meg. Mert nektek minden jár, ugye? A szülők legtöbbje a belét kigürizi a gyerekeiért, de nektek semmi nem elég, mert a józsikának a szülei megvették a Lánchidat, akkor nektek is jár minimum ennyi. Térjetek már észhez...
2013. ápr. 4. 21:23
 10/27 anonim ***** válasza:
39%
na megjelentek a beképzelt tini kölykök akiket nem pofoztak meg egyszer sem akkor talán észhez térnének
2013. ápr. 4. 21:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!