Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Ti mit tennétek a helyemben?!

Ti mit tennétek a helyemben?!

Figyelt kérdés

Van egy 15 éves lányom, eddig nem vettem észre, hogy probléma lenne vele, általános iskolában végig kitűnő tanuló volt, a szorgalma 5-ös, a magatartása viszont csak 4-es lett nyolcadik év végén. Mikor rákérdeztem, miért, a tanár elhűlve nézett rám. Tudniillik nincs időm szülői értekezletekre járni, csak párszor jutok el, de akkor sem említették, hogy a lányomnak volt egy kisebb... esete az egyik osztálytársával. Állítólag felgyújtotta az egyik tankönyvét annak a lánynak, aki undok volt vele - mondja nekem az osztályfőnök. A legrosszabb, hogy mikor kérdőre vontam a lányomat, nem tiltakozott, bevallotta, hogy valóban ez történt. Az egyik ismerősöm tanácsára elküldtem a lányom pszichológushoz. Szó nélkül elment, de már a második óra után közölte, hogy "anya, te akartad." A terapeutája beszámolt nekem arról, hogy a lányomnak pszichés problémái vannak, viselkedése már-már egy szociopatáéval egyezik. Utánanéztem, mit is jelent ez pontosan, de még mindig nem tudom feldolgozni... Persze, soha nem volt senki olyan kislány, akit a "legjobb barátnőjének" hívott volna, nem járt el otthonról, a szobájában naplót írt. Gondoltam arra is, hogy megkeresem ezeket a naplókat, de egyszer rajtakapott a lányom, miközben a szobájában kutattam. Nem reagált semmit, csak nézett rám, aztán az ágy alól előhúzta az naplóját. Másnap (ez szeptember közepe felé volt) összegereblyézte a leveleket, meggyújtotta a kupacot, aztán a szemem láttára az égő halom tetejére dobta a naplót! Ez volt vasárnap. Kedden megint elment pszichológushoz, aki azonnal a terápia után felhívott, és közölte velem, hogy a lányom utalásokat tett arra, hogy gyilkosságot fog elkövetni. Nem mertem, nem tudtam a lányomnak mit mondani, miután hazaért. Bezárkózott a szobájába és tanult. Most is jók a jegyei, nem keveredett konfliktusba, már az osztályfőnöke azt mondja, nagyon magának való gyerek.

Azóta nem történt semmi, már nem jár pszichológushoz, december végén kijelentette, hogy nem akarja, hogy egy "ilyen" ember próbálja kitalálni a gondolatait.

Az apja várhatóan áprilisban jön haza, fél évig üzleti ügyben Amerikában van, csak karácsonyra jött haza.

A lányom januárban nem csinált semmit, nem volt okom gyanakodni, bár nagyon távolságtartóan viselkedett. Most azonban, három héttel ezelőtt láttam, hogy a hörcsöge - akit karácsonyra kapott - nincs a ketrecében. Mikor megkérdeztem, hol van, azt felelte, hogy megdöglött. Mikor kérdeztem, hogyan, azt mondta, hogy nem tudja. De a bátyja - egyetemista, elég ritkán jár haza - azt mondja, ő látta a húgát, mikor agyonütötte a hörcsögét. Én már nem tudom, mit kellene csinálnom, kihez forduljak. Önök/Ti mit tennének/tennétek a helyemben?

2013. febr. 16. 12:34
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Vidd el pszichiáterhez, ha ugyanis szociopata, akkor ez már az ő kompetenciája. Addig amíg nem késő!
2013. febr. 16. 12:47
 2/6 anonim ***** válasza:
71%

uram isten segíts meg...

a lányod (nem megbántásból) de őrült.. mióta csinálja ezt? elfelejtettem h hívják szakszóval,de a lányod tűzmániás..

depis is.. én járatnám pszichiáterhez,nem normál.. szak embert hívnék újra.. v leülnék vele beszelgetni,lehet jót tenne neki.. nem tudom mit tennék.. lehet vágyik a szeretetre.. esetleg az apja hiánya is.. nem tudom h lett ilyen a lányod. megölte a hörcsögét? nem lehet h valami skrizofén a lányod?? v nem tudom elképzelni.. lehet pszihopata tényleg.. le kell állítani,addig amíg nem téged,v akárkit meg nem öl.. lehet gyógyszert kéne szednie.. hogy nem vettél észre ebből semmit?!?!?!

2013. febr. 16. 12:49
 3/6 A kérdező kommentje:
Nemrég "kezdte" el, igazából nem is volt látható jele. Azt nem mondanám, hogy őrült, vannak ismerősei, akik szerint nagyon jó társaság, bármit el lehet neki mondani. Az persze már más kérdés, hogy a lányom sosem mond nekik semmit. Igazából ügyel arra, hogy normális legyen, erről is beszéltek a pszichiáterével még ősz elején.
2013. febr. 16. 12:59
 4/6 anonim ***** válasza:
Szia! Biztos, hogy van valami baja a lányodnak. Ahogy előttem is írták, elvinném pszichológushoz, viszont ne ahhoz, akihez eddig járt. Volt egy barátnőm, aki szintén járt pszichológushoz, persze nem ilyenek miatt, de vágta az ereit, meg a haját tépte. Azt mondta egyik orvos, hogy skizofrén, a másik meg csak annyit, hogy trauma érte kiskorában, majd kinövi. Az utóbbi dokinak lett igaza. Szóval én egy másik orvoshoz vinném el a gyereket mindenképp, nehogy tényleg kárt tegyen valakiben vagy önmagában. Én tanultam pszichológiát, ha már valaki ott tart, hogy kisállatokat kínoz/öl meg, az már komoly zavart sejtet.
2013. febr. 16. 13:06
 5/6 A kérdező kommentje:

Érdekes, eltérő vélemények, köszönöm mindenkinek. A kérdés igazából nem igaz, csak olvastam valamelyik magazinban, hogy egy anya (illetve a lánya) ilyen problémákkal küszködik, és kíváncsi voltam, ki-ki hogy reagálna egy ilyen helyzetben. A legszomorúbb ebben, hogy ez igaz történet, bár szerencsére én (még csak 18 éves vagyok) egyelőre nem kerültem ilyen helyzetbe.

Ettől függetlenül még várom a válaszokat, az eddigi válaszolóknak pedig még egyszer köszönet!

2013. febr. 16. 13:12
 6/6 anonim ***** válasza:
jajj szegény hörcsög :/// ezt nem kellet volna leírnod h megölte a hörcsögöt mert annyira szomorú
2013. febr. 18. 21:03

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!