Fiam 18 éves, ma jött a levél az iskolától, hogy 16 igazolatlan órája van. Mit lehetne tenni vele? Amúgyis 3 tantárgyból áll bukásra.
Az érettségije már megvan, jelenleg ugyanabban az iskolában egy OKJ-s szakmára jár, azonban azt mondja, nem olyan, mint várta, a tanárok is "bunkók", és nem akar ott maradni. Kérdeztem hogy mégis mik a tervei. Jelenleg diákmunkásként dolgozik pénztárosként, azt mondta, gyűjt annyi pénzt hogy ki tudjon menni tavasszal vagy nyáron külföldre a haverjaihoz, dolgozni akar, nem akar tanulni.
Nem igen tudom, mit tehetnék. Érthető, ha nem akar ebben az országban lenni, mert a fizetések valóban alacsonyak, de nem szívesen engedném ki úgy, hogy alig töltötte be a felnőttkort, nincs szakképesítése. Nem tudom, pontosan mik a tervei a jövőre nézve.
Az iskola azért küldözget levelet, mert a szülő az eltartó és joga van tudni a problémákról. Mint már írtam, 30 igazolatlan óra után megszűnik a tanulói jogviszonya, de ez csak akkor jogszerű, ha még előtte legalább kétszer küldött írásban értesítést az igazolatlan órák számának növekedéséről. Ennek az az értelme, hogy a szülő megelőzhesse - ha tudja - a kritikus 30 óra elérését.
A másik, hogy Nyugaton sem kapkodnak két kézzel a szakképesítés nélküli dolgozók után. Mindenképpen fontos lenne valami szakmát tanulni. Lehet, hogy szerencséje lesz, és talál valamit, de egyáltalán nem biztos, és az sem, hogy tartós lesz az állása.
Leírom a saját tapasztalatomat, hátha segít.
Én svájcban élek, egyetem és pár év munka után jöttem ki. 5 év alatt egy egész komolyan kereső pozícióba tudtam felküzdeni magam, nincsenek anyagi gondjaim, a párommal vettünk egy házat és épp babát várunk.
De sokan vannak itt, akik érettségi után jöttek ki és itt dolgoznak. Én csak úgy szoktam hívni, hogy a "semmihez sem értek, semmilyen végzettségem nincs de bármit megcsinálnék" kategória. Úgyhogy a fiad is simán tud külföldön munkát találni...mindig is szükség van takarítókra, felszolgálókra, babysitterekre, költöztetőkre meg ilyenekre. A fizetés egyébként simán elég arra, hogy béreljen egy lakást (közösen barátokkal persze), vegyen magának magadnak kenyeret és párizsit (akár minden nap) és akár egy-egy bulizás is belefér a barátokkal. Persze nagyon ki kell számolni a pénzt és ha még haza is akar majd utazgatni, akkor megtakarítás az nem sok lesz. Persze egészségbiztosításból csak a legolcsóbbat tudja majd megfizetni, tehát beteg inkább ne legyen és a helyi fogászatot is felejte el. Ki lehet bírni egy akut fogfájással Magyarországig simán! Ja és a nyugdíjat is felejtse el, ezek általában van nem bejelentett munkák vagy pedig nevetséges összegekre vannak bejelentve. És akkor még ott vannak a seftelős munkák is, egy kis segítség itt, egy kis fűterjesztés ott és máris keres annyi pénzt, hogy a jövője mégannyira sem fogja érdekelni!
De ez mind nem számít! Hiszen mindenkinek tutira van egy ismerősének az ismerőse, aki a semmiből csinálta meg a milliókat! A lényeg, hogy felnőtt, nem neki való a tanulás és azt csinál, amit akar, hisz "ebben az országban nem lehet megélni".
Nem azt mondom, hogy menjen egyetemre, de könyörgöm külföldön komolyabb végzettség nélküli próbálkozóból egyszerűen annyi van, mint a szemét. Én hetente kapok ismeretlenektől levelet a közösségi oldalakon, hogy segítsek neki kijönni, bármit megcsinál.
Egyébként van olyan ismerősöm, aki már 10+ éve ilyen feketén él és teljesen jó ez neki. És sok ismerősöm van persze, aki inkább hazament. Én már a 30+ korosztályt taposom és ezek az emberek bizony most nem elégedettek az életükkel. Nem tudom, inkább maradtak volna tanulni vagy szakmát elvégezni, én soha nem kérdeztem meg mert tisztelem a döntésüket.
Bocsánat, ha erős voltam, de már tényleg a hócipőm teli van az ilyen "na majd én megmutatom külföldön" emberekből.
Jöhet a lepontozás!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!