Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Fiam 18 éves, ma jött a levél...

Fiam 18 éves, ma jött a levél az iskolától, hogy 16 igazolatlan órája van. Mit lehetne tenni vele? Amúgyis 3 tantárgyból áll bukásra.

Figyelt kérdés
2012. nov. 9. 11:26
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Az érettségije már megvan, jelenleg ugyanabban az iskolában egy OKJ-s szakmára jár, azonban azt mondja, nem olyan, mint várta, a tanárok is "bunkók", és nem akar ott maradni. Kérdeztem hogy mégis mik a tervei. Jelenleg diákmunkásként dolgozik pénztárosként, azt mondta, gyűjt annyi pénzt hogy ki tudjon menni tavasszal vagy nyáron külföldre a haverjaihoz, dolgozni akar, nem akar tanulni.

Nem igen tudom, mit tehetnék. Érthető, ha nem akar ebben az országban lenni, mert a fizetések valóban alacsonyak, de nem szívesen engedném ki úgy, hogy alig töltötte be a felnőttkort, nincs szakképesítése. Nem tudom, pontosan mik a tervei a jövőre nézve.

2012. nov. 12. 10:04
 12/19 anonim ***** válasza:
jaaaaa hát így más a helyzet..egyetértek a fiad döntésével.
2012. nov. 12. 11:12
 13/19 anonim ***** válasza:
ha 18 már elmúlt hogy hogy még leveleket küldözget az iskola???
2012. nov. 12. 18:23
 14/19 anonim válasza:
szerintem .. fogj egy fakanalat .. és nyomd képen vele .. meg fogja gondolni .. :DD
2012. nov. 12. 19:00
 15/19 anonim ***** válasza:

Az iskola azért küldözget levelet, mert a szülő az eltartó és joga van tudni a problémákról. Mint már írtam, 30 igazolatlan óra után megszűnik a tanulói jogviszonya, de ez csak akkor jogszerű, ha még előtte legalább kétszer küldött írásban értesítést az igazolatlan órák számának növekedéséről. Ennek az az értelme, hogy a szülő megelőzhesse - ha tudja - a kritikus 30 óra elérését.

A másik, hogy Nyugaton sem kapkodnak két kézzel a szakképesítés nélküli dolgozók után. Mindenképpen fontos lenne valami szakmát tanulni. Lehet, hogy szerencséje lesz, és talál valamit, de egyáltalán nem biztos, és az sem, hogy tartós lesz az állása.

2012. nov. 12. 19:17
 16/19 anonim ***** válasza:
... ahogy az sem biztos, hogy szakmával, vagy felsőfokú végzettséggel lesz munkája. egyszerűen semmi sem biztos.
2012. nov. 13. 18:44
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

Leírom a saját tapasztalatomat, hátha segít.

Én svájcban élek, egyetem és pár év munka után jöttem ki. 5 év alatt egy egész komolyan kereső pozícióba tudtam felküzdeni magam, nincsenek anyagi gondjaim, a párommal vettünk egy házat és épp babát várunk.

De sokan vannak itt, akik érettségi után jöttek ki és itt dolgoznak. Én csak úgy szoktam hívni, hogy a "semmihez sem értek, semmilyen végzettségem nincs de bármit megcsinálnék" kategória. Úgyhogy a fiad is simán tud külföldön munkát találni...mindig is szükség van takarítókra, felszolgálókra, babysitterekre, költöztetőkre meg ilyenekre. A fizetés egyébként simán elég arra, hogy béreljen egy lakást (közösen barátokkal persze), vegyen magának magadnak kenyeret és párizsit (akár minden nap) és akár egy-egy bulizás is belefér a barátokkal. Persze nagyon ki kell számolni a pénzt és ha még haza is akar majd utazgatni, akkor megtakarítás az nem sok lesz. Persze egészségbiztosításból csak a legolcsóbbat tudja majd megfizetni, tehát beteg inkább ne legyen és a helyi fogászatot is felejte el. Ki lehet bírni egy akut fogfájással Magyarországig simán! Ja és a nyugdíjat is felejtse el, ezek általában van nem bejelentett munkák vagy pedig nevetséges összegekre vannak bejelentve. És akkor még ott vannak a seftelős munkák is, egy kis segítség itt, egy kis fűterjesztés ott és máris keres annyi pénzt, hogy a jövője mégannyira sem fogja érdekelni!

De ez mind nem számít! Hiszen mindenkinek tutira van egy ismerősének az ismerőse, aki a semmiből csinálta meg a milliókat! A lényeg, hogy felnőtt, nem neki való a tanulás és azt csinál, amit akar, hisz "ebben az országban nem lehet megélni".

Nem azt mondom, hogy menjen egyetemre, de könyörgöm külföldön komolyabb végzettség nélküli próbálkozóból egyszerűen annyi van, mint a szemét. Én hetente kapok ismeretlenektől levelet a közösségi oldalakon, hogy segítsek neki kijönni, bármit megcsinál.

Egyébként van olyan ismerősöm, aki már 10+ éve ilyen feketén él és teljesen jó ez neki. És sok ismerősöm van persze, aki inkább hazament. Én már a 30+ korosztályt taposom és ezek az emberek bizony most nem elégedettek az életükkel. Nem tudom, inkább maradtak volna tanulni vagy szakmát elvégezni, én soha nem kérdeztem meg mert tisztelem a döntésüket.

Bocsánat, ha erős voltam, de már tényleg a hócipőm teli van az ilyen "na majd én megmutatom külföldön" emberekből.

Jöhet a lepontozás!

2012. nov. 15. 16:15
 18/19 anonim válasza:
A fiad ! Támogasd hogy jobban élhessen , a külföldi munka szép és jó de azt próbáld meg megbeszélni vele hogy közben levelezőn egy diplomát vagy csak egy szakmát tegyen le mert egyszer haza fog jönni, és itthon nem lesz olyan egyszerű mint most hogy kimegy külföldre. Én személy szerint támogatom a fiad döntését és azt ajánlom te is tedd azt mert ha a fiad valóban kimegy akkor kell valaki akiről tudja rá mindig számíthatok . Ezt a levelezős dolgot meg említsd meg neki hátha megtetszik neki . Sok sikert a fiadnak és neked is hogy a kapcsolatotok rendben legyen .
2012. nov. 16. 12:37
 19/19 anonim ***** válasza:
Köszke
2018. nov. 8. 20:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!