12 éves lányommal nem tudok mit csinálni. Most mit csináljak?
Na melyiknek nem tetszett a kommentem? :)
Fáj beismerni, hogy csak az képes megütni a gyerekét aki nem ért a neveléshez? Hát igen..
Az ütés nem nevelés.
Bár ti nem úgy nőttetek fel, hogy folyton kiabáltak veletek a szüleitek és mindig felpofoztak.
Egy éve vesztette el az Apját, a gyerek.
Felnőttként sem lehet (általában) közeli hozzátartozónk
halálát feldolgozni.
Egy gyereknek főleg nem.
Beszélgess vele. Az apjáról is..ne legyen a halál tabutéma.
Ha az apja normális (nem pia, nem cigi) életet élt, mégis meghalt, azon azért az ember elgondolkozik.
A "miérteken" beszélgess vele..
Nincs egyedül ezekkel, de szerintem nagyon korán kezdi. Nekem is kamaszként voltak/vannak problémáim az alkohollal/cigivel, 13 évesen elvesztettem a nagyapámat, akit apaként szerettem. El vagyok különülve a többiektől, nem vagyok nagy társasági ember (max buliban), de vannak barátaim. A rap meg mostanában átlagos zene, legalábbis nekem úgy tűnik.
A "nem fogad szót, visszapofázik" a kamaszkor velejárója is lehet, a "mi volt a suliban?" kérdésre a válasz pedig jórészt mindenkinél "semmi".
De hogy mindenből bukásra áll, az így együtt már üt. Ha feltetted ide ezt a kérdést, ebből következőleg azért nem lehetsz felelőtlen szülő.
Segíteni annyit tudok, hogy nálam minderre a pénzmegvonás működik (bár nekem a jegyeim jók, hiába a rossz társaság, a cigi, meg a pia). Ha nagyon akarja viszont úgyis megszerzi magának a cuccokat, úgyhogy a végső megoldás, mint mindennél az alapos beszélgetés.
Működj együtt vele, ne úgy állj vele szemben, mint az ellensége, aki korlátozni akarja (korlátozd persze, mint szülő, de ne öld a büntetésbe az energiád, ha nagyon akarja, mindent megold), hanem állj mellé mint barát, aki megérti, így talán felfogja, hogy segíteni szeretnél.
Aztán meg ugye pszichológus...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!