Szülők! Van olyan köztetek aki nem ad zsebpénzt az iskolás gyerekének soha? Miért?
Én sose kaptam zsebpénzt a szüleimtől. Különleges alkalmakkor mindig kaptam pénzt több helyről is, ezenkívül húsvétkor is mindig összejött egy nagyobb összeg. Ezt nagyon ritkán költöttem el bármire is, évente biztos összespóroltam 30 ezer Ft körül. Iskola időben mindig 500 Ft-ot raknak ki a szüleim reggelire, ebből is mindig marad valamennyi. Ha pedig épp szükségem van pénzre, mert például elmegyek a boltba venni reggelit hétvégén, akkor veszek ki a közösből. Ennyi önállóságot szerintem már el is várnak a szüleim, hisz hülyeségre úgy se költeném el a pénzü(n)ket. Nagyobb összegeknél, nagyjából 3000 Ft felett azért persze már szoktam külön szólni.
16/F
A lányom 16 éves, rendszeres zsebpénzt nem kap, de ha valamit szeretne, vagy szüksége van rá, akkor azt megkapja, persze értelmes kereteken belül, de ő nagyon józanul gondolkozik, tudja, hogy nem vagyunk gazdagok.
A ruháit én fizetem (természetesen ő választja ki, vagy együtt), ha valami programra megy a barátnőivel (mozi, színház, kirándulás, biciklizés, stb), mindig annyit adok neki, hogy ne csak a szükséges dolgokat tudja megvásárolni, hanem jusson fagyira, csokira, esetleg kis emléktárgyra is. Ha bármit meg szeretne venni, elmondja, hogy mi az (könyv, füzet, toll, ruha, akármi), elmondja nekem, és én kifizetem, mert mindig értelmes dolgokra költ, jó tanuló, segít itthon, a szabadidejét értelmesen tölti a barátaival, nincs vele semmi probléma. Soha nem kért zsebpénzt, elég volt neki, ha akkor adok, amikor megy valahova, vagy szüksége van valamire. Bulizni nem jár, nem érdekli (még).
A rokonoktól évek óta pénzt kap születésnapra, névnapra, karácsonyra, sőt újabban húsvétra is. Ebből elég szép összeg gyűlik össze, ehhez én nem nyúlok, szabadon gazdálkodhat belőle, azt vesz, amit akar. Általában ebből vesz másoknak ajándékot, magának kisebb apróságokat, de a nagy részét félreteszi, 2 éven belül szeretne laptopot venni magának, ha így halad, meg is lesz rá a pénz még a ballagása előtt. :) Főleg, hogy jövő nyáron, 17 évesen már nyári munkára is szeretne menni.
Szóval én ezért nem adok neki külön zsebpénzt, eddig semmi problémánk nem származott ebből.
13 éves korom óta ünnepekre pénzt kapok a rokonoktól (anyáéktól nem, mert úgy vannak vele, hogy tőlük 'hogy néz az már ki'). Azt osztom be egész évben. Néha 'csak úgy' kapok nagyszüleimtől.
Ha valahová elmegyek (paintball, mozi, fagyizni, vagy ruhát venni), akkor kapok rá pénzt.
18l
Én sem kapok pénzt csak ha kérek.. de akkor mindig.. minek ha épp akkor nem kell?!
Amúgy ha valaki a szülőjének ajándékot akar venni akkor nem abból a pénzből veszi amit tőle kért.. XDD
14/l
Én sem kapok zsebpénzt, de ettől függetlenül, ha elmegyek valahová, mindig van nálam pénz. A táskámban tartok 500-1000 Ft-t, ha valamire szükségem lenne. Ha megyek valahová, anyáék adnak. Vagy kiveszek a kasszából (de szólok nekik, hogy mikor és mennyit vettem el)
Teljes mértékben megbíznak bennem, meg sem fordul a fejükben, hogy meglopjam őket, stb.
Pénzügyeikbe szintén beavatnak, tudom, hogy menniy a fizetésük, mire mennyi meg el...
Rokonoktól ha kapok, el szoktam tenni, vagy én megveszem belőle az ajándékomat (pl. karácsonykor)
Most, hogy elballagtam, ballagási pénzem egy részét félre tettem, egy részéből olyan dolgokat vettem, amiket már régóta szerettem volna, de "sajnáltam rá" a félretett pénzem.
Ajándékot nem szoktam venni a szüleimnek, csak apróságokat. Pl. sütök tortát, meg veszek mellé egy csokit. Többet nem is várnak el tőlem.
14/L
Most megy 2.osztályba a fiam. Kb. 6 ezer forintja van. Hogy honnan? Kapott táborra, osztálykirándulásra pénzt, és abból megmaradt. Elment egyedül vásárolni (tök közeli kisbolt), megkapta érte a visszajárót. Egyszer volt olyan is, hogy nagytakarításban tényleg nagyon kivette a részét és kapott érte 500Ft-ot. Néha a lakásban előfordul a polcon 10Ft, vagy amennyi mosás előtt zsebből kikerült apró. Azt ha elkérte (nem erre gyúr, csak ha úgy alakult), akkor megkapta. Így szépen gyűlik neki és van is célja vele. Ha netán olyan marhaságot szeretne a pénztárnál kérni, amit én nem vennék meg neki, akkor a zsebpénzéből megveheti. Így tanulgatja, hogy megéri-e annyira, hogy a sajátjából áldozzon fel és milyen érzés az, ha igazam volt és kár volt ennyi pénzt kiadni rá és most kezdheti újra a gyűjtést...
5 éves lányomnak is van kb. 1000Ft-ja, bár második gyereknél ugye az első miatt hamarabb bejön az ilyesmi. Anno a fiam 5 évesen még csóró volt. :) Ő is pénztár körüli marhaságot vett belőle és maradt még egy kevés.
Én úgy gondolom, hogy rajzoljon nekem, kézműveskedjen stb. ha ajándékot akar, nem kell vennie. Ha mégis, akkor apával titkosan megbeszélve és apa ad rá pénzt. Ha a szülőknek akar valamit, akkor a mamával beszéli meg majd titkosan és ő mérlegel, hogy mennyit vállal be. Nyilván nem többezres dolgokról van szó.
Se nekem, se a testvéremnek soha nem adtak zsebpénzt.
Ha valami kellet, akkor kértünk. Legtöbb esetbe adtak. A suliba kajára nem kellett, mert csomagoltak tízórait, ha nem akkor adtak pénzt.
Ha valamit nagyon kívántam, de nem volt nálam pénz, akkor kértem a barátnőktől és ha hazamentem kértem anyutól és visszaadtam a barátnőmnek a pénzét.
Szülinapkor és Karácsonykor kicsit gondba vagyok,de úgy szoktam, hogy előtte egy hónappal pl. ha kérek gy chips-re valót akkor nem veszek semmit,hanem félreteszem.
Fizetéskor,nagymamától,rokonoktól szoktam kapni pénzt, de nem sokat.
Tanévkezdéskor nekem világéletembe megvettek mindent, míg a testvérem dolgozni járt nyáron és abból vette a cuccait. [ nem velem nem kivételeztek csak mivel apu már rég meghalt és anyu egyedül maradt ezért egy fizetésből nem tudott mindent kettőnknek megvenni és a testvérem megértő volt és nem akarta,hogy nekünk valami olcsó dolgokat vegyenek, amik pár hét múlva elszakadnak, ezért inkább vásárolt magának.]
15/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!