14 és fél éves lányom reggel 5-kor jött haza szombaton. Hogy tudnék rá hatni, hogy ilyen ne forduljon elő többet?
Pénteken megkért, hogy aludhasson a barátnőjénél. Azt mondta, otthon lesz az anyukája, nem lesz semmi baj. /a barátnője a város másik végén lakik. / Beleegyeztem, azzal, hogy de lehet, hogy elmegyek leellenörizni. Ilyet még soha nem tettem, mert megbíztam benne, de most este 10 után el is mentem.Felhívtem a lányomat, hogy jöjjön ki a ház elé. Kijött. Megkértem, hogy küldje ki a barátnője anyukáját, szeretnék beszélni vele. Azt mondta a lányom, hogy mindent elrontok, és elrohant. Ahogy én is mentem volna el, akkor ment be a házba még 6 fiatal /14-18 évesek/. Utolértem a lányomat. Szépen mondtam neki, hogy jöjjön haza, mert arról volt szó, hogy csak ő alszik a barátnőnél nem még 6 másik gyerek is felügyelet nélkül. Azt mondta, majd reggel és lerohant. Éjjel 1-kor még vissza mentem, de sötét volt. Felhívtam a lányomat. Azt mondta, nem mondja meg hogy hol van, és csak reggel jön. Haza is jött 5 órakkor. Nem szóltam semmit, gondoltam, ha felkel leülök vele beszélni. Nem lehet. Úgy beszél velem mint a kutyával./hadj békén!, nem érdekelsz!, lesza..om, .../ Mondtam, hogy csak annyit vártam volna, hogy azt mondja, hogy beszéljük meg, azt felelte, hadjam békén. MOndtam, hogy jó, de ha felnőttnek érzi magát, akkor törődjön magával. Ma már nem is készítettem neki iskolába enni. / a hűtőbe mindig van sajt, felvágott, vaj/. Ma azzal jött haza iskolából, hogy adjak neki 2 eurót, mert kért kajára kölcsön. Azt mondtam, nem adok, mert ha arra felnőtt, hogy reggel jöjjön haza, akkor kaját is csinálhat már magának. Erre elrohant, és még visszaszólt, hogy megint csak reggel jön haza.
Mit csináljak vele? Nézzem levegönek? Hogy tudnám elérni, hogy meg beszéljük a dolgokat? Az mégsem való, hogy reggel jöjjön haza 14 évesen.
Mostmár nehezen.
Egyáltalán mit keres egy gyerek az éjszakában?
Milyen társasága van, mióta viselkedik így?
Ha én ilyet csináltam volna 14 évesen biztos kaptam volna egy akkora pofont...
Most nem azt mondom ezzel, hogy tedd ezt, mert nem érsz el vele semmit. De szerintem az sem jó megoldás ha azt csinálod, hogy hagyod míg felkel, meg ilyenek. Szerintem legyél egy picit szigorúbb. De szerintem már egy picit késő és nem nagyon lehet ezt elérni nála, hogy ne forduljon elő.
Mindenképpen beszélj vele. Én is pont 14 éves vagyok, és mikor Anyukám meg akar velem beszélni valamit-legyen az akármi-nem dühösen jön oda, hogy "mért csináltam ezt??", hanem kedvesen, megértően beszél velem, ilyenkor mintha nem is az anyám lenne, hanem egy barátnőm. Tehát a Te hozzáállásod is nagyon fontos.
Szóval mondd meg neki, hogy ha megmondta volna, hogy igazából mit fognak csinálni, és hányan, akkor is elengedted volna.
Bár szerintem jobban informálódhattál volna. Anyukám mindig megbeszéli a barátnőm Anyukájával, ha ottalvást szervezünk.
Persze büntetést érdemel. Szerintem az a minimum, hogy hozod-viszed az iskolába, tehát nem csatangolhat el sehova a lakáson kívül. Én a helyedben, ha már ilyen sok szabadideje lett, jobban odafigyelnék a tanulására. Tehát mondjuk kérdezd ki tőle a törit, stb.
DE! Mikor Anyukám kikérdezi az anyagot, nagyon be tud durvulni, ha egy dolgot nem tudok. Te ne legyél ilyen, csal akkor ha nyilvánvaló, hogy hozzá se szagolt. Dicsérd meg, így lesz sikerélménye, szívesebben fog tanulni.
Ha ennek a 'kúrának' látod az eredményét, lazits a pórázon, hogy ő is lássa, 'jó tett helyébe jót várj".
Sok szerencsét! :)
14/L
nála is beválhat
ez a sorozat amerikában már nagy sikert aratott
az a lényege hogy a rossz gyerekekhez kiküldenek egy dadát és 1 napig figyeli a családot majd kitalál valami jó módszert
de itt tudni kell hogy ha rossz a gyerek akkor az nem csak a gyerek miatt van
hanem a szülö hibája is
és ez nem csak a nagyon kisgyerekeknek jó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!